Obični vojnici su dali najveći doprinos u Domovinskom ratu

ljubuski.info

Vojno-redarstvena operacija "Oluja", najblistavija vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti kojom je oslobođen najveći dio tada okupiranog teritorija Republike Hrvatske prilika je za osvrt na veliki doprinos pripadnika i postrojbi Hrvatskoga vijeća obrane koji su sudjelovali kako u toj operaciji, tako i u onima koje su prethodili Oluji, kao i nastavku operacija na prostoru BiH.

Oluja je dugo i pomno planirana, za njezino izvođenje bile su ključne vojne akcije na prostoru zapadnog dijela BiH u kojima su rame uz rame sudjelovali pripadnici HV-a i HVO-a, a njezina izvedba i rezultat stvorili su preduvjete za iduće operacije u rujnu i listopadu 1995. godine koje su u konačnici ostvarili uvjete za potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Tim povodom general pukovnik HVO-a Željko Šiljeg govori o brojnim vojnim i sigurnosnim aspektima koji su prethodili Oluji, samoj operaciji, kao i nemjerljivom doprinosu HVO-a.

Pripreme

Šiljeg svoj osvrt započinje tvrdnjom kako je povijest ljudske vrste, uz ostale, i povijest ratova s dva temeljna cilja, osvajanja i dominacije, odnosno obrane i oslobađanja te naglašava kako je Domovinski rat bio obrambeni i oslobađajući rat u svim segmentima od početka do kraja.
U ratovima postoje odlučujuće bitke koje su povijesne prekretnice ratova. Operacija "Oluja" je bez ikakve sumnje odlučujuća bitka koja je riješila Domovinski rat na njegovom vrhuncu. Možemo je usporediti sa mnogim bitkama u povijesti, navest ću samo "Overlord", odnosno bitka za Normandiju u 2. svjetskom ratu koja je riješila cijeli rat, ističe Šiljeg.

Pritom, navodi kako će u zastoju rata pobijediti onaj koji bolje iskoristi taj zastoj i definira jasan politički i vojni cilj: Hrvatska i hrvatski narod su jasno definirali ciljeve i iskoristili zastoj do 1995. godine i riješili Domovinski rat u sukladnosti sa svim međunarodnim normama civiliziranog svijeta, Poveljom UN-a, međunarodnim ratnim pravom, ženevskim konvencijama i drugim međunarodnim dokumentima.
U tom procesu je i hrvatski narod u Bosni i u Hercegovini odigrao veliku ulogu u svim fazama, prije "Oluje", za vrijeme "Oluje" i nakon "Oluje", sa svojim vojnim snagama HVO i ukupnim naporom hrvatskog naroda i drugima bez obzira na naciju, vjeru i boju kože koji su doživljavali Hrvatsku svojom domovinom i Herceg-Bosnu svojim zavičajem, , naročito u pripremi operacije "Oluja", operacijama od jeseni 1994. god. do ljeta 1995. god., "Cincar", "Zima '94", "Skok-1", Skok-2" i "Ljeto '95" do 30. srpnja 1995. god. kojima su srpske okupatorske snage dovedene u nepovoljan strateški položaj, navodi general Šiljeg.

Besprijekorno vođena

Dodaje kako je nakon ih operacija morala uslijediti odlučujuća bitka, kazavši kako je Oluja bila odlučna jednovremena, iznenađujuća po silini udara i pravcima udara, precizna, zapovjedno besprijekorno vođena, organizirana, koordinirana s najvišim stupnjem sigurnosti, logistički popunjena i najvažnije, s najvišom razinom morala vojnika, zapovjednika, pomoćnog osoblja i cijelog naroda kao i volje za riješiti pitanje ne samo jedne bitke, već opstanka uopće.

Ukazuje na činjenicu kako protivnik nije bio spreman ni po jednom od ovih elemenata po kojima se mjeri uspješnost jedne vojske te ističe kako okupacijske snage i politike nisu predviđale ništa od onoga što ih je zadesilo niti su brinuli o bilo kojem od ovih elemenata.
Vojska i politika okupatora se vrlo brzo raspala, a u općem kaosu koji je vladao u njihovim redovima povukli su narod sa sobom kako bi se pravdali da su prognani i tako predstavljali pred svijetom, što rade i dan danas. Sve vrijeme zastoja HVO je vezao u Bosni i u Hercegovini značajne okupacijske snage koje nisu mogle biti uporabljene na hrvatskom ratištu, a kada su se okupacijske snage u Hrvatskoj raspale, raspale su se ubrzo i srpske snage i u Bosni i u Hercegovini, podsjeća general Šiljeg.

Strateška bitka

Pritom, navodi kako su još kratko gajili nadu da će se povući u Bosnu, pregrupirati i izvršiti protuudar iz Bosne, međutim sa druge strane nisu bili amateri, već i znanjem i iskustvom stasali branitelji koji su nastavili eksploatirati uspjeh "Oluje" bez novoga zastoja, te prešli vojničkim rječnikom rečeno u gonjenje neprijatelja do konačnog sloma.
Sada već kolokvijalno "Hrvatske snage", sintagma koju je prvi puta uporabio general Ivan Tolj na konferenciji za medije na moj prijedlog u Informativnom stožeru u Posušju, jer nabrajanje snaga je bilo nepraktično, već kratko i jasno "Hrvatske snage" tj. HV, HVO, cijeli narod koji je pružio otpor su nastavile gonjenje kroz realiziranje vojnih operacija "Maestral", i "Južni potez" do pred Banja Luku, čime je rat praktično završen potpunim slomom srpskih agresorsko-okupacijskih snaga,a slomljeni su i politički ciljevi koji su pokrenuli taj rat, naglasio je general Šiljeg te naveo kako je to izravna posljedica strateške odlučujuće bitke "Oluja" koja se proučava na svim vojnim učilištima u svijetu kao primjer svima drugima i tako će biti zauvijek iako neke politike nastoje promijeniti karakter Domovinskog rata, i dan danas, međutim to je nemoguće.

Nemjerljiv doprinos

Političke posljedice "Oluje" su ulazak Republike Hrvatske u NATO savez i EU kao punopravne članice, što je doprinijelo stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi svima, a posebno hrvatskom narodu.

Podsjeća kako su u završnim operacijama, "Maestral" i "Južni potez" glavne snage su činile snage HVO-a, njihov doprinos je nemjerljiv, za detaljnije raščlambe toga doprinosa potrebno bi nam bilo puno više prostora, ali u svakom slučaju treba spomenuti one koji se ne spominju.
Uglavnom javnost poznaje one koje vidi manje ili više u medijima kao i svi oni obični, mali, u medijima neprimjetni, a najveći ljudi, oni obični vojnici i zapovjednici na najnižim razinama koji su u krvi i znoju dali sve od sebe kako bi postigli uspjehe u koje su ih vodili poznati i nepoznati, jer su do kraja vjerovali u ispunjenje cilja, su najznačajniji, jer su Domovinskom ratu dali općenarodni karakter, navodi general Šiljeg te dodaje kako su nepoznati također i oni koji su mislili i planirali, samozatajni i predani svom poslu.

Ukazuje na činjenicu kako su operacije prije "Oluje", "Oluja" i operacije nakon "Oluje" dugo vojno i politički promišljane, planirane, organizirane, koordinirane i realizirane; da nije bilo tako ne bi ni jedna uspjela.

Naglašava kako najveću zahvalnost zaslužuju svi poginuli i ranjeni koji na bojištima ostaviše svoj život i dijelove tijela i koji nas upozoravaju u našim mislima i sjećanjima svaki dan da poduzmemo sve kako se nikada više ne bi doveli u takvu i sličnu situaciju.
Zato se Domovinski rat u svim svojim segmentima treba i mora izučavati u svakom domu, a ne samo izvodno u školama kako bi buduće generacije bile svjesne mogućih opasnosti u budućnosti, zaključio je general Šiljeg.

Dario Pušić | Dnevni list

Glas naroda

Kad te nazovem generalisumus znas tko.je ovo je tvoja skola nedaj Boze da nasa djeca kroz.nju budu prolazila sretno i zivio.

I da je Tuta bio nadredjen Siljegu i Curcicu i ostalima dobro smo i prosli

Bravo generale mali čovjek je sve ovo iznio i na kraju ga nema nigdje već na ulici

Vjenčani kum general Ratko Mladić

Gen ćurcic...bivsi oficir jna...los i bahat...poznajem ga dobro..samo svoje interese gleda...sto je uspio ostvariti ostvario je...cinovi..stanivi..auta itd...poz iz capljine.

Generala Ćurčića brat poginuo u Busovači HVO zarobio 18 vojnika Armije BiH nikome dlaka s glave nije falila šta bi vi pametnjakovići napravili i ocrnili HVO zato šutite

Kako možete biti jalni na nsšeg čovjeka a došao je u nepoznato i bio pravi sad ne može svojoj kući i groblju

bolji je i mladić nego naš jugoslaven draganče mladić je dosljedan nije za prodaju

Sve procesuirati ali prvo zločine i zločince od Bijeljine do Trebinja kronološki i nikoga ne izostaviti

Hvo su ocrnili pukovnici i generali nevodeci brigu o obicnom vojniku..koji su iznjeli ovaj rat a sad su na margini zivota...a oni imaju sve privilegije ovog svijeta..a poginulima pokoj dusi....Obicni vojnik..

Biće sve ok pozdrav svima koji ovako razmišljaju

Svaki sudionik Oluje dao je svoj doprinos, i to treba poštivati.

Prodajem medalj oluja ljeto 95 spomenicu dom rata hr zahvalnicu po dogovoru

Kad su tako svi posteni vratite se u bih nemojte bjezat ko ante jelavic i ostali budite posteni dokraja

Što bi se vratio da se iživljava Sarajevo a vi da se šp.date sram vas bilo

a i ti pametan, šta bi ti uradio na njegovu mjestu ?

Eto ne bi prodava uvjerenja o učešću u ratu onome ko nije bio. Šta je s nama koji su ostali ovdje. Većini je rat bio brat i imaju dvi tri rezervna položaja dvi tri kuće u dvi tri države. A kad običan čovik traži 6 maraka za misec rata odmah ga proglase ratnim profitetom. Šta su ovi po tebi. Majke Tereze?

A potpisi laznim za pare pusti pricu dodi u ljubuski i objasni sto nista nemaju pravi branitelji a nepovratni kredit od hercegovacke banke smanji malo znamte dobro

sigurno si mu nešto dužan pa ga hoćeš ocrniti.

Bravo skolski
Pokazi im skolsku sliku i dinamov hrvatski grb

U pravu si Šiljezi su poznati po hrvatstvu od stoljeća 7.

Druže Željko bitno je da je Generalski Zbor situiran a mi obični Vojnici Ratnici svakako smo stoka sitnog zuba što jednom reče predsjednik Rahmetli mu bilo Vranje

Željko i ostali slični njemu su se školovali za rat i on bi volio da nije morao školu koristiti svatko normalan voli mir

Eto što nije iša u kuvare? Iša je da brani yugu i kad je vidio da će yuga izgubit prilagodio se, a da je mislio da će yuga ostat opet bi bio general samo s drugim oznakam na šapki

I samo jadni narod pu.ši. Nemere prominit šapku i neće i tako je vazda bilo. I ne daj mu 6 maraka, a njima maraka i kuna i eura ko u priči. Ma nabijem ih sviju. Oni heroji a narod sirotinja, a heroja nema bez sirotinje

Bravo prijatelju..sve ticno samo mi daje utjehu to sto vise niko ne obraca na njih i njihove silne beneficije..cak sta vise narod ih promatra sa gnusanjem...tako da im sve dzaba...a mi imamo svoju sirotinju i silni ponos...eto im sve ali nas um je cist...i to je blago..

u pravu si , on bi opet bio general, a ti opet nitko.

Točno tako, samo to nitko je za nekog netko i obratno. I ti to kažeš tako da je to vrlina

Zeljko Siljeg kapetan 1 klase niskih specijalaca.Pitajte ga sto je radio u Kninu 1991.Kako je otisao u Grahovo i kad i pod kojim uvjetima Koliko mirovina sredi i kom.Dodji u BiH koga se bojite gospodine Siljeg.....

Ja sluzio vojsku u nisu siljeg bio porucnik po cinu ,dobrovoljno isao na kosovo rjesavat kosovare albance.vratio se u ni dobio cin kapetana za zasluge sluzenja ;;OTADZBINI;; ovo vam je ljudi moji gola istina bio sam svjedok ovog gore napisanog,

Obični vojnici su dali najveći doprinos u Domovinskom ratu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari