Gdje su Hrvati u predizbornim taborima dva HDZ-a?

ljubuski.info

Na općim izborima u listopadu ispred hrvatskog političkog korpusa nastupit će dvije snažne koalicije: ona koju predvodi najjača stranka s hrvatskim predznakom, HDZ BiH, i koalicija koju predvodi HDZ 1990, druga stranka po jačini. Obje ove stranke članice su Hrvatskog narodnog sabora.

HDZ BiH predvodi koaliciju ukupno sedam stranaka i to HDZ BiH, HSP BiH predsjednika Stanka Primorca Ćane, HKDU Ivana Muse, HSS BiH Marija Karamatića, HDU-a Mire Grabovca Titana, HSP dr. Ante Starčević Milijana Nakića i HSS Stjepan Radić Ante Lozančića. Ovu tzv. Čovićevu koaliciju zajedno s njegovim HDZ-om BiH tvori ukupno sedam od 13 stanaka članica HNS-a, što je ipak znak pluralizma u Hrvatskom narodnom saboru. Mora se priznati da, osim možda dvije stranke, svaka od ovih stranaka ima svoju težinu i može pridonijeti pobjedi HDZ-a.

U ovoj koaliciji se dogodilo ono što nitko nije mogao ikada očekivati - nakon dugogodišnjih i stalnih političkih sukoba, potom tzv. platforme, HSP BiH Stanka Primorca Ćane u koaliciji je s HDZ-om BiH. Vrijeme će pokazati razloge i težinu tog, jednog od najneočekivanijih, političkih 'dealova'.

Nešto duži niz stranaka u 'svojoj' koaliciji ima HDZ 1990 što je jasan znak ozbiljnih priprema za izbore. Dok već spomenuta koalicija HDZ-a BiH još nema službenog imena kojim će biti prepoznatljiva u predizbornom i izbornom vremenu, 'Devedesetkina' koalicija nazvana je 'Hrvatsko zajedništvo' i čini je 10 stranaka: HDZ 1990 predsjednika Ilije Cvitnovića, HKDU-a-HRAST predsjednika Pere Barbarića Pepija, Hrvatske nezavisna liste dr. Josipa Perića, Hrvatske liste za Livno Jakova Perkovića, HSP-a BiH Nikole Raguža, Autohtonog HSP-a BiH predsjednika Mile Cigića, Ujedinjeni HSP prof. Miljenka Miloša, Hrvatskog bloka Franciska Brdarića, Kupreške neovisne liste Stipe Ćurkovića i Demokratske obiteljske stranke predsjednika Marka Bagarića.

Ono što ovu koaliciju čini posebnom je da, uz stranke članice HNS-a značajno sudjelovanje imaju i hrvatske stranke koje nisu članice HNS-a.

'Hrvatsko zajedništvo' angažiralo je i Zdravka Nikića, netom umirovljenog pomoćnika direktora Federalne novinske agencije (FENA) kao voditelja Informativno-promidžbenog ureda. Podsjetimo, nakon što se Pero Nikić, nekadašnji glasnogovornik HDZ 1990, ipak odlučio za pokretanje privatnog, obiteljskog biznisa, ova stranka i nije imala osobu zaduženu za odnose s javnošću.

Zanimljiv je i pristup profesora Miljenka Miloša iz U HSP-a koji je sve donedavno bio u nizu lanca koalicijskih partera HDZ-a BiH.

Dva tabora

Dok 'tabor Čovićevih' za sada dobrim dijelom ignorira koaliciju 'Hrvatsko zajedništvo' i isključivo ponavlja da "jedan narod drugom ne bira predstavnike", ali i da u vlasti trebaju biti legitimni hrvatski predstavnici, poruke očito upućene bošnjačkim strankama, "Devedesetkin tabor" od početka je krenuo vrlo oštro prema svojim suparnicima.

Jasno je da će Hrvatsko zajedništvo pokušati profitirati na tolikim pogreškama i neispunjenim obećanjima HDZ-a BiH, ali jasno je i da će ih druga strana nastojati povezivati s bošnjačkim strankama s kojima, usput budi rečeno, ovi prvi tvore vlast, što je običnom promatraču teško shvatiti.

Očito je da će svemu značajnu ulogu imati i susjedna Republika Hrvatska, odnosno 'sestrinska stranka' te zemlje, no pitanje je koliko će predsjedniku HDZ-a BiH koristiti privatna i politička prijateljstva s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom kao i predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, trajno agresivno 'raspoloženim' prema Hrvatskoj.

Tko će glasovati?

Mnogi poznavatelji političkih prilika ne dvoje da će obje koalicije imati jako ozbiljan problem pri listopadskim izborima. Naime, podsjećamo na nedavne riječi mons. Mate Uzinića, biskupa dubrovačkog, koji je tijekom propovijedi u župnoj crkvi Svete Obitelji na Kupresu posebno naglasio:
Samo za prošlu godinu možemo kazati da se broj katolika u BiH smanjio za 13.650. Čak 2.279 je manje rođenih, a 11.371 iseljenih, a što znači da vas katolika sada u BiH živi tek 376.591.

Ova brojka je daleko manja od 497.883 Hrvata koliko ih, po posljednjem popisu iz 2013. godine, živi u FBiH, dok u Rs-u živi od prijeratnih 220.000 danas živi tek oko 8.000 Hrvata.

Ukoliko su crkvene brojke točne, a najvjerojatnije i jesu jer župe vode vrlo preciznu evidenciju, postavlja se pitanje tko će glasati na listopadskim izborima.

Ukoliko se uzme u obzir da je do 80% posto starije od 18 godina, što će reći da imaju pravo glasanja, na birališta bi trebalo izaći nešto više od 301 tisuću Hrvata. Naravno, ukoliko izlaznost bude 100% što je potpuno nerealno očekivati. Čak što više, Hrvati već godinama izbjegavaju glasačke kutije i na birališta ih izlazi polovica ili manje od polovice hrvatskih birača. Ako i ovaj put bude tako - to će biti jasna poruka vodećim hrvatskim strankama potrebnosti reforme iz temelja.

Međutim, ne treba zanemariti ni tradicionalno disciplinirane glasače HDZ-a BiH, savez sa Miloradom Dodikom pa vjerojatno i nešto srpskih glasova iz Federacije kao protuuslugu za hrvatske u RS-u, a i dopisne glasače.

Jedina promjena mogla bi se dogoditi animiranjem uspavanih glasača. Pitanje je - čime animirati svojevrsnu glasačku elitu kojoj je, izgleda, vrlo dobro jasno kako kotira politička zbilja u BiH.

Tko će voditi kampanje?

Tko će voditi kampanje ove dvije koalicije još uvijek se čuva u tajnosti. Kampanju HDZ-a BiH u brojnim izbornim ciklusima vodio je prekaljeni stručnjak polju PR-a, Zoran Tomić, danas rektor Sveučilišta u Mostaru.

S obzirom na njegovu dužnost na Sveučilištu koje bi trebalo biti neovisna i nepristrana, javna, obrazovna, visokoškolska institucija, profesor Tomić ne bi trebao biti uključen u jednu političku kampanju. Pitanje je hoće li to učiniti 'u rukavicama' jer svakako da je HDZ-u BiH potrebno njegovo znanje i sposobnost.

Bio Tomić angažiran javno ili tajno od HDZ-a BiH u čijem radu i na čijim klauzurama i danas aktivno sudjeluje, to bi značilo i političku involviranost što jedna javna, visokoškolska ustanova sebi ne bi smjela dopustiti.

Jedna od mogućnosti je da obje koalicije angažiraju stručnjaka sa strane, što je dodatna i vrlo skupa investicija.

Republikanci idu sami, ali nisu sami
Hrvatska republikanska stranka predsjednika Slavena Raguža, odlučili su na izbore izaći samostalno, ali ipak neće biti sami jer uživaju potporu nedavno osnovane, ali značajne udruge 'Hrvatska zvona'

Republikanci su, podsjetimo, kritički i prema, u posljednje vrijeme i nakon osvajanja srebra 'Vatrenih' na SP u nogometu, "atraktivnom" i populističkom pozivanju na jedinstvo.
Nakon što se iskreno sagledaju sve ove činjenice, pozivati na jedinstvo prije izbora (a ne nakon) nema nikakve veze s nacionalnim interesima, nego isključivo s partijskim interesima pojedinaca koji su monopolizirali društvo u kojem živimo… Vaše pozivanje na "jedinstvo" nije ništa drugo nego poziv na nastavak mentalno-komunističkog jednoumlja, osobito nakon što ste sve one koji su protratili 4 godine legitimnog mandata nagradili vodećim mjestima na "jedinstvenim" listama, nedavna je reakcija iz HRS-a.

Republikanci bi, stoga, mogli ozbiljno pomrsiti račune objema koalicijama.

V. Herceg | Dnevni list

Glas naroda

HRS će dobiti značajan dio glasova jer HDZ 1990 i HSP nisu nikakva opozicija.Tko se može sjetiti kada se ogranak tih opozicijskih stranaka oglasio o Ljubuškom.Uglavnom samo šuti ima se osjećaj da ne postoje.Tko je nešto pročitao,čuo što misli naš glavni iz devedesetke Ivica Gašpar. Umjesto da ako sebe smatra opozicijom svakodnevno ukazuje na probleme i grešeke vlasti,on se oko ničeg ne uzbuđuje,ne oglašava,šuti.Kakva je to opozicija.Onda Ćane koji se prodo nije opozicija.Jedina svijetla točka na nebu je HRS koji se za razliku od HDZ 1990 i HSP ovog ili onog,svakodnevno oglašava,ima svoj stav koji svaka opozicijska stranka ako misli participirati u vlasti mora imati.Jer onaj koji ide da osvoji izbore mora daleko biti agresivniji,profiliraniji jer narod kada dođe u priliku glasovat u glavi mora zašto glasa za promjenu vlasti.Protestni glasovi nisu dovoljni da se dobiju izbori,opozicija mora svakodnevno se oglašavati,biti prisutna i natjerati narod da najprije iziđe na izbore,onda da promijeni vlast.HRS je na tom putu.
Podrška jedinoj opozicijskoj stranci koja je prepoznata,samo tako nastavite.Aktivno svakodnevno ukazivanje na propuste vlasti mogu uroditi plodom.

HSP nije opozicija već uz HDZ pozicija to je kao HNS u Hrvatskoj izgleda prljavo ali je pragmatično HRS i 1990 će nakon ovih izbora prestati postojati

Politika je umijeće mogućeg ovi iz devedesetke su teški luzeri vidjećemo u desetom mjesecu

KAže - HDZ BiH predvodi koaliciju ukupno sedam stranaka, kolaliciju 90-tke čini 10 stranaka, ahahaha, nisam se ovako nasmijao otkad je Tito umro. U tih 17 stranaka nema sve skupa 17 ljudi...
HRS je jedina opozicija, dovoljno govori i ova predizborna sabotaža. Živi bili pa vidjeli,

Koliko je ljudi u strankama okupljenim oko Čovića?

zašto se nebi hadeze raspo ili je on besmrtan pošto je pun udbaša i kosovaca

Neka netko iz HRS-a odgovori, s kim će u koaliciju nakon izbora jer sami neće ništa moći (ako išta i osvoje)? S HDZ 1990 neće jer su od njih i otišli. Znači s Čovićem!!!
Isto kao što su Božo Ljubić, Damir Ljubić i Josip Merdžo napustili HDZ 1990 kad je bilo najvažnije i time odigrali ulogu za Čovića, čiji su i bili špijuni, tako i sad (logika se tako nameće) HRS služi samo da odvuče nezadovoljne glasače od Hrvatskog zajedništva.

Ovaj je tipičan HDZ igrač.Vidi se da se plaši HRS pa odmah udario da neće moći ništa da će odvući glasove ko da zna rezultat izboraI komunizam je pao past će i HDZ nitko nije besmrtan.Tko kaže da HRS ne može pobijediti pa potcjenjujete biračko tijelo gospodo.Jedino ako već znate rezultat i ako ste pripremili gotove listiće za ubaciti u glasačke kutije nakon 19 sati.
Sjetite se samo kako je Paponja pobijedio Nevenka pa je ekipa intervencijom ubacivanja listića sredila 300 glaova vše.Zato ne budite sigurni u pobjedu bahatost uvijek dođe glave.Normalan svijet koji svojom glavom misli ili neće izić na izbore ili će glasat za HRS.Druge nema.

Za tvoju informaciju, HDZ je zadnja stranka koju želim, prije bi za Komšića ili Lijanovića glasovo nego za Čovića.
Realno će HRS imati neki rezultat, ali sami sigurno nećete moći, zato pitam s kime mislite. Zašto ne dogovorite neki program s oporbom, odnosno Hrvatskim zajedništvom, postavite principe.
Ako ste za promjene ovih što sve pokradoše, rastjeraše, pozapošljavaše samo svoje ...

Paponja je skoro pobijedio jer ga je stajala devedesetka, neka proba sam i neka izvaga svoju težinu ...

Čović će biti član Predsjedništva HDZ BiH najjača stranka u Hrvatskom tzv domu Parlamenta Federacije a županije mogu biti iznenađenje

Ja svog Šaru tamo nebi da

hrvatska takozvana demokratska zajednica

na ovim izborim će se glasat svi protiv čovića pa šta bude

Idemo HRS

Opozicija ne postoji ništa nije uradila da bi se za nju glasalo. Kakav projedlog, kakva inicijativa? Nigdi nista.

HRS će poderati na ovim izborima. Nisu glasači više glupi. Dosta je 25 godina demagogije, zato mladosti naša naprijed.

HRS nema stručnog kadra i samo će se provalit

Kako nema stručnog kadra, reko mi prijatelj da su sve redom mladi intelektualci, on ih poznaje pola,

Sve manje i manje ce bit glasača zato sto predizborna obećanja nikako se nepodudaraju sa posljeizbornim cim dobiju vlast pisi propalo,dosad sam glasala vise dok zivim na glasanje neidem.Tih političkih sr.anj.a je svakom dosta,koga briga vise ko je vodeći na vlasti koja opozicija vecina ljudi u Ljubuskom ni nezna koje trenutno predsjednik a ko god da je nek ga je sram,operirani ljudi se kupaju ladnom vodom u SKB Mostar,osnovne higijenske potrepštine moraju kupit,a svi mi koristimo kvadrate bolnice na ovaj ili onaj način ...to je samo jedan primjer,mogla bi nabrajati do sutra,placamo svi putarinu,a kakva nam je cesta,moje dijete je zove treskavica ne cesta itd...itd....u ovakvoj državi ajme svima nama,dabogda nas Putin prisvojio

s takvim razmišljanjem i apstinencijom od izbora može biti samo gore od tog što pišeš, jer HDZ poslušnici izlaze kao vojska. Zato izađi i glasuj za koga misliš da je najmanje loš, samo da nije HDZ!

Ma za koga da glasam?bude.ala do bude.ale za koga?Majkemi mi dodje da se kandidiram... Ove miseve s vlasti triba nabiti i to daleko odavde s kartom u jednom pravcu...zasto?u knjigu razlozi nebi stali...Dame srce neveze za ovaj kraj danas bise spakirala i otisla...to je jedini razlog zasto ostajem,a borit se protiv vjetrenjaca je nemoguće cak ni kad vjetar stane ..NEMOGUCE ..

Ako neko pokusa bar promijenit stanje siromašnih obitelji jedino tako,drugacije ime POLITIKA nije dobrodošli u moj dom,bila sam svjedok suza oca koji oboljelom djetetu u bolnici nije mogao kupit sladoled-zasto-pa 10godisnje djeteta oboljelo od leukemije je pozeljelo sladoled?Dragane Čovicu zasto otac nije zaposlen?otac takvog djeteta?zelja je ispunjena al kolko god srce mi ljudi imali-otac je bez posla i dalje...zasto to dijete nema odgovarajuću skrb u bolnici????Dragane Čovicu ZATO MI NEGLASAMO NI NECEMO NIKAD

Dali me uzimas za tajnicu..sunce moje

Bez place?more!

Od mene gratis tjelesno osiguranje..Hvala s osmjehom..

Ma daj

Krunicu moli za ovaj napaceni Hercegovacki svijet,za bolje sutra:zdravlja,radosti i mira te ljubavi..pozz

Na osnovu čega HRS temelji ovakva predviđanja gdje sebi tj Zvonima daju toliko važnosti i velika očekivanja ...nešto su Revolucionarno uradili?? Narod ih prepoznao?? Imaju kvalitetan program i kadrove?? Pa pogledajte im listu za županijsku skupštinu...po meni samo dvoje kvalitetnih na listi... zbog Mije Jelića će najbolje proći u širokom brijegu( ne vise od 1500 glasova) ...projekta se ne može kvalitetno voditi na daljinu i iz daljine( mislim na Miju Jelića )....da završim s njima, max, max im dajem 2-3 mandata i to svi iz Zvona jer je to ipak sve politika ...s druge strane devedesetka, hrast i HSP BiH su na 6 sigurnih mandata jer narod već pozitivno percipira ideju hrvatskog zajedništva gdje se već da prepoznati par kvalitetnih ljudi ( lidera), imaju kandidata za člana predsjedništva sto u konačnici uvijek znaci 15% vise glasova upravo zbog i te kampanje...članstvo, infrastruktura, politicko iskustvo pa im program koji sam pročitao daje mi za vjerovati da će imati sigurnih 6 mandata...ove MALE stranke koje samostalno idu u utrku ostaju bez mandata jer ih narod uopće nije detektirao a i neće ...znaci, glavna borba će se voditi opet kao i svaki put izmedju ova dva bloka... nakon izbora prognoziram kupovanje hrastovih mandata od strane HDZ-a sto će u konačnici dovesti i do gašenja samih zvona a i HRS-a mada su oni već dobrim djelom u HDZ BiH jer sam predsjednik stranke Slaven Raguž je bliži Covica nego Cvitanoviću i onda će se vidjeti utopija postojanja HRS-a uopće...ovo je vrlo izgledan scenario i iznenadio bih se da ista bude drugačije...

Gdje su Hrvati u predizbornim taborima dva HDZ-a?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari