Predstavljena knjiga "Hrvati pod KOS-ovim krilom - Završni račun Haaškog suda"

ljubuski.info

Ako kažemo da je jedna od teza nastanka imena naselja Vir - riječ vira (ikavski izričaj za riječ vjera), onda ne čudi što se upravo u Viru održava manifestacija "Domovini vjerni u vjeri postojani".

Kao što ne čudi da su ove godine počasni gosti te manifestacije bili Višnja Starešina i Davor Ivo Stier, jer su upravo oni ti koje prepoznajemo kao one koji su u vjeri postojani i domovini vjerni Pogotovo zato što su u vjeri postojani i domovini vjerni i u zgodno i  u nezgodno vrijeme (usp. 2. Tim 4,2). Stoga je dugo trajao pljesak ljudi iz raznih mjesta Hercegovine i Imotske krajine kada je , u ime organizatora, Slobodan Milas tijekom pozdravnog govora rekao imena Višnje Starešine i Davora Ive Stiera.

Rasvjetljavanje situacije

U sklopu manifestacije održana je i promocija knjige Višnje Starešina "Hrvati pod KOS-ovim krilom -završni račun Haaškog suda".

Predstavljajući knjigu Davor Ivo Stier je između ostalog rekao:

Iz ove knjige se ne može isčitati nikakav poziv na unutarnje obračune, već na rasvjetljavanje situacije kako bi se Hrvatska oslobodila okova koji joj onemogućavaju ili jako otežavaju funkcioniranje kao država, kao pravna država i kao suverena država. Pritom, Višnja Starešina u ovoj knjizi ukazuje i na puteve koji vode prema tom cilju, i koji su se i za vrijeme predsjednika Tuđmana pokazali pouzdanim, mogućim i na kraju uspješnim. U tom smislu se u knjizi gleda na savezništvo izgrađeno sa SAD-om, kojeg je dakako potrebno obnoviti, osuvremeniti i osnažiti. Ova knjiga Višnje Starešine ohrabruje da, unatoč strašnim propustima i nadolazećim izazovima, osvjestimo činjenicu da imamo državu, da se kao država moramo ponašati, te da je uspjeh moguć i u otežanim okolnostima. Utoliko je knjiga "Hrvati pod KOSovim krilom" ne samo završi račun Haškog suda, već i putokaz za artikulaciju ciljeva hrvatske države politike u našem vremenu.

Ovo je knjiga koju bi trebao pročitati svatko tko želi razumijeti sadašnje prilike i neprilike.

Predstavljajući knjigu Davor Ivo Stier je također rekao:

Za ovu knjigu koju sada predstavljamo možemo reći da će zasigurno postati referentna knjiga za proučavanje i razumijevanje naravi Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i njegovih konačnih rezultata. No, povrh toga, ovo je knjiga koju bi trebao pročitati svatko tko želi razumijeti sadašnje prilike i neprilike u Hrvatskoj i njenom susjedstvu, svatko tko želi razumijeti i promišljati bit politike, one stalne esencijalne elemente koji su i danas prisutni, iako umotani u raznim promijenjivim formama.

Naime, u svom prikazu rada Haškog suda, Starešina ide u samu srž stvari, izbjegavajući klišeje koji su dominantno prisutni u našem javnom prostoru, kako kod onih koji opravdavaju rad Suda tako i kod onih koji ga osporavaju. Ako bih u jednoj rečenici morao sažeti smisao ove knjige, onda bih rekao da ona rasvjetljuje ono što ti klišeji o opravdanosti ili neopravdanosti Suda zapravo zamagljuju.

Nakon posljednje presude Haškog suda prošlog 29.11.2017. godine, ponovno na vidjelo dolazi pitanje djelovanja ili nedjelovanja Hrvatske kao države. Između ostalog, ova knjiga ukazuje na nedostatak sustava u odnosu Hrvatske prema Haškom sudu, na nedostatak kontinuiteta državne politike nakon Tuđmana, i na razne blokade koji su doživjeli oni koji su pokušali vratiti takvu državnu politiku barem u nekoj formi…

Možda izgleda nemoguće rasvijetliti 'pticu' koja je duboko ugrađena u sustav, ali budućnost to zahtijeva jer hrvatske budućnosti bez takvih postupaka nema.

Autorica, Višnja Starešina je rekla o knjizi:

U knjizi nastojim pokazati kako je ptica KOS upravljala procesima na Haaškome sudu, zašto su optužnice toga suda kad je o Hrvatima riječ izgledale kao da ih je pisao vojni tužitelj JNA, zašto je posljednja presuda izgledala kao da ju je donio Vojni sud JNA po boljševičkome pravu kolektivizirane krivnje. Sve se to ne bi moglo dogoditi da su hrvatske institucije funkcionirale kao institucije jedne suverene države, da ova 'mala ptica' u njih nije ugrađivana od samoga početka i da u njima ne blokira procese do današnjih dana.

Ja sam u knjizi nastojala pokazati kako je 'ptica' djelovala u haaškim postupcima, a dalje pticu predajem vama, jer možete pokrenuti sustav da razotkrije 'pticu' i blokira njezino djelovanje. To morate učiniti, ako ne želite da 'ptica' u sljedećoj fazi potpuno blokira i potpuno vas porazi, da država koju ste stvorili, prije četvrt stoljeća, ne postane obična ljuska utemeljena na zločinačkome pothvatu, a vi sami klerofašisti i udruženi ratni zločinci. Kad sam mislila kako je to nemoguće, krenula sam pisati knjigu. Možda sad izgleda nemoguće rasvijetliti 'pticu' koja je toliko duboko i toliko dugo godina, ali budućnost to zahtijeva jer hrvatske budućnosti bez takvih postupaka nema.

Kako se osloboditi uništavajućeg zagrljaja KOS-ova krila

Znakovita je završna misao Višnje Starešina, ujedno i završna rečenice u knjizi "Hrvati pod KOS-ovim krilom-završni račun Haaškog suda:

Hrvatska država i Hrvati u BiH bez odlučujuće transatlanske pomoći ne mogu se osloboditi uništavajućeg zagrljaja KOS-ova krila, čiju su snagu i jedni i drugi prije četvrt stoljeća duboko podcijenili.

Slobodan Milas

Glas naroda

pa u hdz-u vam sjedi najviše udbe i kos-ovaca, sve bivši sudije , direktori, milicajci u bivšem sustavu, zapitajte se tko je mogao biti sudija ili kao naš draganče direktor u vojnoj industriji i koju je provjeru tada morao proći da to postane

Današnji HDZ-ovci je li vas imalo sram što ste vi oni o kojima piše V. Starješina tj oni koji progone hrvatski narod i ruše hrvatsku državu.

Nije samo izbor sudaca u onom sustavu bio pod njiovin uticajen nego je i danas.
I dan danas ima nji u svin strankan i svin služban.

ima ih i među onima koji se predstavljaju emigrantima i žrtvama udbe, recimo "Josip" koji u Ljubuškom piše i predstavlja knjige o svojim patnjama a bio je jedan od jačih suradnika. bivši ugostitelj iz Njemačke rodom iz Posušja.

Prema nekim navodima utjecaj je u stvari bio podjeljen tada. Tako je UDB-a redovito bila upletena u izbor i rad suda i sudaca. A KOS u izbor i rad tužiteljstva.
Jeli suvišno pitati: " Dali se što promijenilo i imaju li i dan danas utjecaj..

Svjedočeći u postupku protiv Miloševića, agent KOS-a Čandić je ustvrdio da je KOS uoči raspada Jugoslavije imao ukupno oko 300 kontraobavještajnih grupa, dakle oko 300 izabranih obavještajaca od kojih je svaki imao svoju suradničku mrežu u organima vlasti, institucijama i civilnom sektoru.

“Glavni cilj penetracije bio je infiltrirati se u organe vlasti i policiju predmetne republike. No, tome treba dodati i sve druge sfere civilnog života. Mediji, ekonomska sfera, obrazovanje, bili su nešto što smo smatrali ciljanim interesom sigurnosnih organa koji su željeli pronaći suradnike u tim sferama...“. Po Čandićevom svjedočenju ta se nova mreža ne može institucionalno identificirati jer oni uoči raspada Jugoslaije više nisu zapošljavali suradnike, već su stvarali fleksibilnu, financijski samoodrživu mrežu.

U prijevodu, to znači", , “da su u vrijeme uspostave višestranačja i hrvatske države, od 1989. do 1991. godine, u najužoj vlasti nove države (politika, policija, sigurnosne službe), u institucijama (obrazovanje, kultura), medijima te u gospodarstvu usađivani elementi strane obavještajne službe koji će razgraživati tu novu državu i vraćati je u stare jugoslavenske okvire“.

U prijevodu znači da KOS nije niti će ikad biti u oporbi gdje su zna se

Neki od biskupa, neznam tačno, kojimožda košić je nedavno reko, jasno i glasno:
Svi najavljeni reformski pokušaji i u 2018. godini ne će moći dati potrebne rezultate ako se u Hrvatskoj ne poradi na stvarnoj tranziciji, na očevidnom razbijanju svih nelegitimnih i nelegalnih mreža i interesnih skupina, ako se stvarno ne oslobode političke stranke, izborni sustav, sve komponente pravosudnoga sustava i ako ne zažive tolerantna pluralnost i demokracija.

bez lustracije nema domokracije-udba i kos su u svim poram društva irade ko crv

I slijepom je jasno, Vice Vukojevic, Zdravko Mamic, Ivan Tolj, Susak, Perkovic, Boljkovac, Manolic, Barisic, Bandic, Pejcinovic, Seks, Bebic, Lausic, Stipetic, Florijan Boras......Mogli bi nabrajati do iznemoglosti. Nije samo puko nabrajanje. Sve KOS i UDB- a. Mi smo prolivali krv, dok su oni uzimali novac i pleli mreze.

Prvi na listi_ Tuđman!

ako je tuđman bio udbaš kako se tvrdi onda je po logici lepa naša udbaška država i svima nam zbog kradeze udbašije se ne piše dobr a to gledamo svakodnevno

Tuđman nije bio udbaš već je od strane nje iskorišten a da nije bio ni svjestan toga.

veljaci i grab su leglo udbaša i uhljeba kradezea koji su potomci udbaša sve se to poklapa

ZORO Svaka čast vidim da si dobro Informiran Naveo si jedan mali dio tih kosovaca ali vrlo Bitan jer su to Veliki HRVATI

kako nije tuđman bija udbaš kad mu je manolić da putovnicu da ide vani skupit udbaše da prade državu i prvi skup u baraci je osigurava manolić
sve vam to piše u zadnjoj knjizi manoliča koja i njega tereti no njegovi su na vlasti i on je star ne može više odgovarat
manolić je svjedok on zna cilu ekipu udbaša-dio je naveden gore u komentaru a ima ih hrpe i oni su pobili hrvacke rodoljube i borce za slobodu i djelili bosnu sa fantomskom banovinom čitaj velika hrvacka navukli tuđmana na glupost političku koja će ga u povjesti skupo koštat možda postane ratni zločinac ko njegov učitelj tito

ali manolic spominje i jako vaznog suradnika koji je umijesan u operaciju ubojstva bruna busiva a kodno ime je "kocusa". svi znamo di je to.

DOmazet Lošo, kao glavni špijun, naravno da mu nisu vjerovale hrvatske sigurnosne službe, zatim Tudjmanovi prvi šaradnici, Seks, Manolić,Perkovic, Lausic, Bobetko.
Jedini pošten je tu bio pokojni general Stipetić kojeg su ovi gore špijunirali jer je o njima sve znao.
A i sam Tudjman Titin general od povjerenje i član saveza Komunista.
O čemu priča ova Vesna.
HDZ-je umočenija stranka u komunizam i udbu već sadašnji SDP.
Prema tome, sve je jasno ko je nasljednik Tita i partije.

nje vrag da je HDZ nasljednik tita i partije udbe i kosa

di nestade onaj spisak udbaša

ipak ima napredka sad udbaši i kosovci side u prvim redovim crkve i viruju u boga a prije su bili ateiti
sve rade za pare

Predstavljena knjiga "Hrvati pod KOS-ovim krilom - Završni račun Haaškog suda"
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari