Na udaru Povjerenstvo za državnu službu ZHŽ!

ljubuski.info

Na kontroverznosti u ozakonjenju rada Povjerenstva za državnu službu u ZHŽ prva se u našoj Županiji javila žena, koja je uputila pismo javnosti, ali i na adrese Vlade ZHŽ, Upravnog inspektora ZHŽ i Odbora državne službe za prizive ZHŽ.

Prema Zakonu o državnoj službi sve ingerencije po ovom temelju ima Federalna agencija za državnu službu koja je u više navrata navedenom Povjerenstvu uputila upozorenja kako je njihov rad nezakonit.

Naime, očekuje se odluka Ustavnog suda pred kojim se nalazi cijeli slučaj osnivanja Povjerenstva za državnu službu, koji u zadnja dva mjeseca sve što raspiše natječaja i poništi. Na čelu povjerenstva je Ante Vištica. Uz to u javnosti je procurila i informacija kako je navedeno povjerenstvo bez bilo kakvog natječaja i polaganja stručnih ispita formiralo Listu eksperata koji bi trebali sjediti pred kandidatima za vrijeme polaganja ispita. Postaje sve izvijesnije da će problemi oko navedenih natječaja biti sve veći zbog pristranosti i upitne zakonitosti jer se F ADS ne želi "odreći" svojih zakonskih ovlasti.

Pismo objavljujemo u cijelosti:

Kao građanin Županije Zapadnohercegovačke smatram potrebnim izraziti žalbu, a time i upoznati Vas sa skandaloznim i šokantnim postupanjem predsjednika Povjerenstva za državnu službu u ZHŽ gosp. Ante Vištice u vezi sa obavljanjem svojih dužnosti i odnosu spram građana.

Naime, dana 08. 08. 2009. godine Povjerenstvo za državnu službu ZHŽ je u ime Uprave za inspekcijske poslove ZHŽ raspisalo natječaj za prijem sanitarnog inspektora i inspektora rada za oblast zaštite na radu. Prijavila sam se na navedeni natječaj i dostavila pravovremeno dokumentaciju koja je natječajem bila propisana. Mjesec dana nakon zatvaranja natječaja, odnosno točnije u petak 25. rujna sam telefonski, a zatim dan kasnije i pismeno obaviještena da će se stručni ispit po natječaju održati u srijedu 30. rujna 2009. godine. Dan prije polaganja stručnog ispita, tj. 29. rujna sam opet telefonski obaviještena, ali ne i pismeno da je natječaj poništen.

Najblaže rečeno, neshvatljivo mi je da se natječaj koji je već mjesec dana zatvoren poništi dan prije polaganja stručnog ispita, a poništenje objavljuje u tisku na sam dan kada je bilo zakazano polaganje stručnog ispita. U nevjerici i šoku došla sam u zgradu ZHŽ u namjeri da od predsjednika Povjerenstva za državnu službu ZHŽ gosp. Ante Vištice zatražim barem pojašnjenje ovakve Odluke jer mislim da kao građanin to zaslužujem, obzirom da nisam dobila pisanu informaciju o tome.

Tek tada nastupa prava noćna mora u smislu odnosa državnih službenika i namještenika prema meni kao stranci.

Djelatnica Ministarstva pravosuđa i uprave ZHŽ gđa Ivana Zlopaša odnosi se prema meni kao da sam ja neki kriminalac i istovremeno me lažno informira da predsjednik Povjerenstva za državnu službu nije danas tu i da neće niti biti cijeli dan. Nakon desetak minuta vidim gosp. Antu Višticu kako prelazi iz jedne prostorije u drugu. Zamolila sam da mi se odredi termin kada će biti moguće da me primi službenik, ali molba nije uslišana.

Što na to reći, kako to okarakterizirati?

Da stvar bude još tragičnija predsjednik Povjerenstva za državnu službu u ZHŽ je ujedno i upravni inspektor u ZHŽ, te umjesto da ukazuje službenicima i namještenicima na profesionalan pristup prema strankama i poslu koji obavljaju, gospodin čini upravo suprotno, pokazujući osobnim primjerom kako izgleda neodgovornost, bahatost i neprofesionalnost.

Nakon što je uvidio da sam upoznata sa činjenicom da je prisutan u uredu, gosp. Vištica se udostojio primiti me na razgovor. Zanimalo me je zašto je natječaj poništen dan prije održavanja stručnog ispita, da li je to u skladu sa Zakonom, te kome se ja kao stranka mogu žaliti na ovakvo postupanje tijela državne uprave. Dobila sam uputu da se mogu žaliti upravnom inspektoru u ZHŽ. Obzirom da mi je prethodno bilo poznato da je upravo gosp. Ante Vištica upravni inspektor bila sam zatečena i šokirana odgovorom.

Pa recite mi, molim Vas, zar je moguće da je ista osoba predsjednik Povjerenstva za državnu službu u ZHŽ i upravni inspektor koji između ostalog i kontrolira zakonitost prijema državnog službenika u radni odnos!? Ovo me neizbježno asocira na stari princip “kadija te tuži - kadija ti sudi“.

Na upit o razlozima poništenja natječaja dobila sam odgovor da je zato odgovoran ravnatelj Uprave za inspekcijske poslove ZHŽ gosp. Miljenko Soldo, od koga je primljen dopis o poništenju dan prije polaganja stručnog ispita.

Pa pitam se gdje je do sada bio ravnatelj Uprave gosp. Miljenko Soldo dok je procedura trajala!? Zar je moguće da je tek zadnji dan saznao za razloge koji su rezultirali takvom odlukom!? Da li je to ozbiljnost i odgovornost rukovodećih službenika u ZHŽ!? Smatram da je to u najmanju ruku čudno i skandalozno.

Nakon što sam Vas sasvim iscrpno upoznala sa za mene nemilim događanjima, očekujem i tražim od Vlade ZHŽ da preispita odgovornost i rad ravnatelja Uprave za inspekcijske poslove ZHŽ gosp. Miljenka Solde, te isto tako odgovornost i rad predsjednika Povjerenstva za državnu službu u ZHŽ gosp. Ante Vištice, koji su za svoj rad odgovorni Vladi ZHŽ. Odboru državne službe za prizive ovim putem izražavam žalbu u smislu člana 74. Zakona o državnim službenicima u tijelima uprave u ZHŽ, iako još uvijek nisam dobila pisanu Odluku Povjerenstva o poništenju natječaja kao i razlozima za takovu odluku. Široki Brijeg, 02.10.2009.godine.

Smilja Sesar

Vezane vijesti

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari