Božo Miletić - atletska legenda Hercegovine

doma

Ako su mladost i vrijeme životne zrelosti i najvećeg čovjekova stvaralaštva bili uspješni i plodonosni, lijepa su sjećanja na proteklo vrijeme, čovjek se osjeća ispunjenim i ljepše i lakše teku pozne godine i jesen života. Hercegovac Božo Miletić, 80-godišnjak iz sela Lipna u općini Ljubuški, s ponosom i velikim zadovoljstvom može gledati na protekla razdoblja i godine svoga života.

Nakon završene osnovne škole u Brotnju, tijekom i nakon Drugog svjetskog rata pohađa i završava Gimnaziju u Širokom Brijegu i Mostaru, potom Srednju šumarsku školu u Mostaru i Šumarski fakultet u Sarajevu i Beogradu. No, dok je bio u Srednjoj šumarskoj školi u Mostaru, 1950. godine počinje njegova iznimno uspješna sportska atletska karijera, kada je na srednjoškolskom atletskom mitingu koji je organiziralo Sportsko društvo Velež, osvojio tri prva mjesta - u skoku u vis, bacanju kugle i bacanju koplja - iako je tada prvi put u životu vidio pravo koplje i kuglu. Nakon toga AS BiH pozvao ga je na republičko prvenstvo desetobojaca u Sarajevu, na kojem osvaja prvo mjesto u bacanju koplja rezultatom 51,80 m, a potom je ušao u atletsku reprezentaciju BiH u disciplini bacanje koplja i na atletskom dvoboju Makedonije i BiH u Skoplju pobjeđuje bacivši koplje preko 51 m. Do svih tih natjecanja i uspjeha nije bio član ni jednog sportskog kluba. Nakon tri godine, kada je studirao na Šumarskom fakultetu u Sarajevu, 1954. godine, u svojoj 25-oj godini, učlanio se i počeo trenirati u AK Sarajevo.

Unatoč kasnom početku Božo Miletić postigao je iznimno velike uspjehe u bacanju koplja na republičkoj, državnoj i međunarodnoj razini. Za reprezentaciju bivše države nastupio je 25 puta, državni rekord pomicao je četiri puta, na pojedinačnim prvenstvim države tri je puta bio prvi i pet puta drugi, na ekipnim prvenstvima sudjelovao četiri puta i na sva četiri bio prvi. Na prvenstvu Europe 12. rujna 1962. u Beogradu zauzeo 13. mjesto rezultatom 72,75 m, na dvoboju Skandinavija - Balkan 16. lipnja 1963. osvojio srebrnu medalju, na Mediteranskim igrama u Bejrutu 22. listopada 1959. srebrna medalja s rezultatom 73,80 m. Na Balkanskim igrama nastupao je osam puta i osvojio pet medalja: jednu zlatnu, jednu srebrnu i tri brončane.

Na međudržavnim susretima nastupao je 22 puta i osvojio 13 medalja - pet zlatnih, dvije srebrne i šest brončanih, na međudržavnim devet puta i osvojio sedam medalja - dvije zlatne, tri srebrne i dvije brončane, na međudržavnim klupskim nadmetanjima natjecao se osam puta i osvojio osam zlatnih medalja.

Kao diplomirani inženjer šumarstva radio je u sarajevskom Energoinvestu od 1962. do umirovljenja 1990. godine kao vodeći projektant za regulaciju i sanaciju bujičnih tokova u slivovima akumulacija hidroelektrana i vodeći projektant za ceste. U Ljubuškom je 2000. godine kupio stan, gdje od prošle godine, kada mu je umrla supruga, stalno živi. Nisu imali djece i Božo živi sam.

Božo Miletić - Od lipna do svjetskih sportskih arena

Prof. Emil Raspudić iz Čitluka napisao je knjigu "Božo Miletić - od Lipna do svjetskih sportskih arena". U njoj je opisao i predstavio Božu Miletića kao sportsku legendu, i tako trajno sačuvao od zaborava njegov veliki sportski uspjeh. No, istodobno je time "otkrio" javnosti Božu Miletića kao izvanrenog sportaša iz Hercegovine, budući da se o njegovim sportskim podvizima ne zna osobito puno. U četvrtak 1. listopada, u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom, s početkom u 19 sati, upriličeno je predstavljanje knjige.

U klubu zajedno s Franjom Tuđamnom

U bogatoj sportskoj karijeri i osobnom životopisu Bože Miletića puno je zanimljivih događaja i doživljaja. Dok je studirao u Beogradu bio je član AK Partizan, u vrijeme dok je predsjednik kluba bio dr. Franjo Tuđman. Tuđman i Miletić proveli su zajedno u tom klubu četiri godine. Novina Sportskog društva Partizan od 16. rujna 1961. donosi na trećoj stranici članak o ispraćaju dr. Tuđmana iz Partizana, kada je odlazio na novu dužnost u Zagreb, a na četvrtoj o balkanskim prvacima među kojima je i Božo Miletić i njegova fotografija.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Ivan Kaleb [ Večernji list ]

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari