Odbijene mjere zabrane za Čepu i Mirkovića

ljubuski.info

Sutkinja za prethodno saslušanje Suda BiH Džemila Begović, donijela je rješenje u kojem se odbija prijedlog Tužiteljstva BiH da se dvojici optuženih u predmetu 'Volan' Miloradu Mirkoviću i Miroslavu Čepi odrede mjere zabrane putovanja.

Ročište Mirkoviću i Čepi održano je naknadno u odnosu na ostale optužene, jer njih dvojica za prethodno ročište nisu uredno zaprimili pozive od Suda.

Tužitelj Tužiteljstva BiH Emir Neradin, istaknuo je na ročištu da ostaje kod prijedloga za izricanje mjera zabrane i privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavan ja novih.

Tužitelj je bio mišljenja da je Tužiteljstvo predložilo minimalnu mjeru u ovom slučaju, a koja je nužna za zaštitu postupka. Kao razlozi za određivanje mjera zabrane, tužitelj je naveo težinu kaznenog djela i način samog izvršenja u okviru grupe kao i da je minimalna kazna zatvora za to kazneno djelo pet godina. Ovi razlozi prema Tužiteljstvu mogu utjecati da optuženi pobjegnu izvan BiH u cilju izbjegavanja kaznene odgovornosti.

Odvjetnici optuženih Mirkovića i Čepe, Adna Dobojlić Ucoglan i Nada Dalipagić usprotivili su se prijedlogu Tužiteljstva. Odvjetnica Dobojlić-Ucoglan navela je kako u prijedlogu Tužiteljstva nema konkretizirano koji su to razlozi za određivanjem mjera zabrane, kao i da njen branjenik ne putuje već stalno boravi na svojoj adresi prebivališta sa suprugom. Odvjetnica Dalipagić također je predložila da se Tužiteljstvo dobije s prijedlogom jer ne postoje zakonom propisani uvjeti za određivanje mjere zabrane putovanja. Istaknula je kako je rješenjem Suda iz ožujka 2013. godine njenom branjeniku ukinut pritvor i određene mjere zabrane putovan ja i sastajanja sa određenim osobama, a koje mjere su ukinute rješenjem Suda iz ožujka 2014. godine. Ponovno određivanje mjera zabrane smatra besmislenim. Odvjetnica Dalipagić je istaknula da se optuženi odazivao svim pozivima Suda i Tužiteljstva te surađivao s Tužiteljstvom i SIPA-om.

Sud je nakon svih provedenih dokaza odbio prijedlog Tužiteljstva. Sud nije mogao izvesti zaključak da u ovoj fazi postupka postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega ili pak skrivanja. Osim toga, Sud je imao u vidu da se radi o optuženima koji su bez ikakvih sudskih ograničenja do sada poštovali odluke Suda, bili dostupni tijelima gonjenja te se po urednim dostavama odazivali na pozive Suda. Sama činjenica potvrđene optužnice i zapriječene kazne za kaznena djela sama po sebi nije dostatna da Sud zaključi da će se optuženi dati u bijeg.

Podsjećamo, Tužiteljstvo BiH je nakon najopsežnije istrage koju je dvije godine vodilo protiv 'automafijaša' sa područja Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te Hercegovine podiglo optužnicu protiv Danila Cicovića (41), Vladimira Krsmanovića Krša (40), Marka Trifkovića Žižana (40), Srećka Trifkovića (33), Srećka Mandića (35), Slavena Dakića Žuće (30), Tomislava Petrovića Tome (30), Njegoslava Milinkovića Ljutana (35), Bojana Košarca (27), Enisa Mandala, Miroslava Pajića (30), Srete Pajića, Davora Ninkovića (38), Joze Markića, Puniše Purkovića, Dalibora Vaskovića (38), Miroslava Škobe, Mirsada Brkića (54), Zorana Mirjanića (37), Bojana Staševića (36), Milorada Mirkovića (31), Zorana Čobovića (39), Nikole Radića (30), Branislava Gordića (52), Miroslava Ćepe (54), Gorana Nižića (40) i Ferde Vukoje (44), a koja je potvrđena krajem lipnja ove godine.

Svi su oni stari policijski znanci i ranije su zbog istih djela privođeni u operativnim akcijama "Kamen", "Trebević" i "Kum".

Prema navodima iz optužnice, osobe obuhvaćene najobimnijom optužnicom do sada, luksuzne automobile su krali u periodu od 2011. do 2017. godine i to na području Sarajevske, Hercegovačko-neretvanske i Tuzlanske županije, kao i na području Istočnog Sarajeva.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe, prema točno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama takozvane automafije, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalni alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radiostanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanje policije, krali skupocjena vozila, najčešće na području Sarajevske županije, Istočnog Sarajeva, Tuzlanske županije i zapadne Hercegovine.

Vozila su skrivana na pripremljenim lokacijama u Sarajevu, Lukavici, Palama i Sokocu, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila, od kojih je iznuđivan otkup. Ukoliko se otkup ne bi realizirao, krivotvorila bi se dokumentacija te bi se vozila krijumčarila i prodavala u BiH ili zemljama regije ili bi se rastavljala i prodavala u dijelovima. Ukradeni automobili su uglavnom završavali na području susjedne Srbije, a ruta krijumčarenja vozila išla je uglavnom od Sarajeva prema Sokocu i Višegradu da bi se dalje u susjednu državu prebacivala na širem lokalitetu općine Rudo.

Prema ranijim najavama, navode optužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Dnevni list

Glas naroda

Moj branjenik miroslav cepo je suradjivao sa tuziteljstvom i sipom jos se javno hvalite a mi to svi znamo "sramota "

Normala kad su pustili sudionike , svi su oni skupa tko god je bio u zatvoru i u poslu s njima sto se tice dijelova. Pametnom dosta . Nego vi njih pustite da i dalje rade kradu da imaju od cega zivit i pravit kuce ,vozat bmw i sepurit se po gradu. Neki od njih su bili sirotinja teska dok nisu poceli auta krast nisu za kruha imali ni marke a ne rade nigdi i onda kazu nisu i tome a sa svakim optuzenim suradjuju

Verdja je bija kuvar u njemackoj a onaj drugi je gospodin za sve njih mc.

jadan kakav je cepo gospodin on je jazavac narkoman i alkoholicar koji je sve ovo ODRADIO

Samo nemojte zapaliti vozila onda niko nema Koristi kradje je vazda bilo i biće

čepo je obiteljski i pošten čovjek

Cepo je obiteljski covjek jer krade obiteljima auta zato ga i zovu obiteljski [ * neprimjereno * ] a kolko je posten evo da se zakljucit iz clanaka

Cepo je dobar ukrade i uz otkup ti vrati tvoje....
Proda ukradeno i podijeli sa svojom obitelji...
Nema ga boljeg svaka mu cast...

Cudo se Cepo nije nagodio sa sudom,ili ga strah izdavati.Kako se ne ugledas na svog ortaka Ferdu.

Odbijene mjere zabrane za Čepu i Mirkovića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentari ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Postaje li Gabela obiteljska Troja? Homerolog, Krešo Vujević
ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari