Za glasovanje iz inozemstva pristiglo 38.236 prijava

ljubuski.info

Gotovo da i nema stranke u Bosni i Hercegovini iz sva tri naroda da dobar dio svoje strategije za iduće izbore nije temeljila na iseljeništvu, računajući kako će im ti glasovi donijeti prevagu na listopadskim izborima.

Naravno, kako to inače i jeste slučaj s bh. politikom, tu dolazimo do apsurdne situacije da stranke traže podršku onih koji su zbog istih tih politika pobjegli iz zemlje "glavom bez obzira".

Središnje izborno povjerenstvo BiH ponovilo je kako rok za prijavu birača za glasovanje izvan BiH istječe u utorak, 24. srpnja te kako je do 17. srpnja za glasovanje iz inozemstva SIP primio 38.236 prijava, od čega je do sada obrađeno 25.084.
Uvjete za registraciju ispunjava 22.906 prijava, dok 2.178 prijava ima nedostatke - nije potpisan obrazac, nedostaje validan dokaz o identitetu i slično. SIP je u slučajevima, kada je to moguće, obavijestio podnositelje prijava o nedostacima u prijavi da ih otklone ako su u prilici. U utorak istječe rok i za promjenu biračke opcije za raseljene osobe unutar BiH, kao i za birače sa prebivalištem u Brčko distriktu za određivanje biračke opcije u vezi sa izborom entitetskog državljanstva, navode iz SIP BiH.

Ovjera listi

Isto tako, ova institucija ovjerila je 642 kandidacijske liste koje su ispunjavale zakonom propisane uvjete, dok je za 166 kandidacijskih listi utvrđeno kako imaju nedostatke. Do isteka roka za predaju kandidacijskih listi, odnosno do 9. srpnja, kandidacijske liste je dostavilo 58 političkih stranaka i 36 koalicija. Dostavljeno je 808 kandidacijskih listi na kojima se nalazi 7.600 kandidata.
Nedostaci se odnose na neodgovarajuću zastupljenost spolova prema odredbama zakona, odustajanje od kandidature ili na činjenicu da kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidirao te zbog drugih razloga. Politički subjekti, za čije kandidacijske liste su utvrđeni nedostatci, bit će obaviješteni da u roku od pet dana, odnosno do utorka, 24. jula do 16 sati otklone te nedostatke, stoji u priopćenju SIP.

Navodi se kako je odbijena ovjera kandidacijske liste političke stranke BPS-Sefer Halilović za predsjednika i potpredsjednike RS-a jer je provjerom utvrđeno da je ta stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Zajedno za BiH. Također, odbijena je ovjera dvije kandidacijske liste političke stranke Hrvatska stranka prava za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH jer je provjerom utvrđeno da je ta politička stranka za navedeno tijelo vlasti ovjerena u okviru koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH.

Rokovi

Ovjera je odbijena za tri kandidacijske liste političke stranke Hrvatska demokratska zajednica 1990-HDZ 1990 za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH jer je provjerom utvrđeno da je ta politička stranka za navedeno tijelo vlasti ovjerena u okviru koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH.
U skladu s Uputom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u BiH koji su zakazani za 7. listopada SIP BiH će do 23. kolovoza objaviti ovjerene kandidacijske liste u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja, navodi se.

Isto tako, na sjednici je razmatrano Izvješće o izvršenim provjerama kandidata i kandidacijskih listi za sudjelovanje na Općim izborima 2018. godine i počela proces ovjere kandidacijskih listi koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete.

Dragan Bradvica | Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari