Slijedi vrući politički kraj srpnja

ljubuski.info

Prije kolovoza moglo bi biti itekako živo u zakonodavnim tijelima vlasti, posebice na federalnoj razini.

Zbog nadolazećih ljetnih odmora, a potom i predizborne kampanje tijekom cijelog rujna, jasno je da je bilo kakve odluke u parlamentima moguće donijeti samo do kraja ovoga mjeseca.

Branitelji i obitelji

Dakako, moguće je zasjedanje parlamentarnih domova i u kolovozu, ali iskustvo, posebice iz predizbornih godina, govori kako je takav scenarij malo vjerojatan. Uz famozni Zakon o izbornim jedinicama, koji bošnjačke stranke udruženo forsiraju kroz parlamentarnu proceduru, još je nekoliko propisa i odluka koji bi teško mogli čekati izbore i formiranje novog federalnog Parlamenta.

Zato je za 26. srpnja već zakazano redovito zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojem bi se trebali razmatrati prijedlog Zakona o pravima razvojačenih branitelja i njihovih obitelji po žurnom postupku. U pitanju je zakon koji je predložen pod pritiskom dijela braniteljske populacije, a koji dovodi u pitanje kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Još 26 točaka Dom naroda bi trebao razmatrati na toj sjednici, a nije isključeno da će osim ove biti organizirana i još jedna posebna sjednica Doma naroda kako bi se odobrili neki važni projekti. U tom kontekstu očekuje se i posebno zasjedanje Zastupničkog doma, ali konačne odluke o tomu još se čekaju jer hrvatski zastupnici su jasno pokazali kako nemaju nakanu sudjelovati u radu doma u kojem ih se grubo preglasava.

Kontroverzna zasjedanja

Bošnjačke stranke i bez Hrvata imaju dovoljno ruku u ovom domu za izglasati bilo koju odluku pa im eventualni nedolazak Hrvata, posebice imajući u vidu demonstriranu svebošnjačku koaliciju, ne bi trebao biti problem.

Federalna Vlada, kao i Vijeće ministara BiH, najavljuju rad i u preostalom vremenu do izbora, pa i nakon izbora u tzv. tehničkom mandatu. Situacija s Parlamentarnom skupštinom BiH znatno je drugačija. Za 26. srpnja zakazan je nastavak prekinute sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a dan kasnije trebao bi zasjedati i državni Dom naroda. U pitanju su vrlo kontroverzna zasjedanja koja bi mogla obilježiti i kraj mandata ovog saziva državnog Parlamenta. Zastupnički dom bi se trebao očitovati o zahtjevu Saveza za promjene da se ukinu tek uvedene trošarine na gorivo, čime bi se potpuno urušilo međunarodnu vjerodostojnost BiH. Zadržavanje tog zakona, na čijem usuglašavanju se mjesecima radilo, jasan je zahtjev ne samo međunarodnih kreditora već i ključnih partnera BiH, a to su SAD i Europska unija.

Dragan Jurić | Večernji list

Glas naroda

Šta če lopovluka još nabrzinu napravit ajaj

Slijedi period masovnih prosvjeda i tektonskih poremećaja.

Ja očekujem da će narodi u BiH bojkotirati ove izbore i time pokazati da su političari u ovoj državi nepotrebni osim sami sebi

kakvi izbori kakva kampanja ko to vise prati osim HDZ uhljeba,eto vam dozivotnu vlast radite sta ocete narod je vise izgubio volju,ima otic vani nije vise ko prije da smo morali ovisit o vama..jos malo i morat cete se medjusobno krast jer nece vise bit obicnih ljudi koje ste naucili pljackat,zivi bili pa vidili a kad vas onda kukanje uvati jadni cete bit..

Slijedi vrući politički kraj srpnja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari