Održano tradicionalno "Sijelo kod Fejze 2018."

ljubuski.info

U nedjelju, 15. srpnja održano je tradicionalno Sijelo kod Fejze, na Gožulju, u Fejzinoj bašči.

Upriličeno je i službeno otvorenje Bošnjačkog kulturnog centra, obnovljene Fejzine kafane, kiraethane - čitaonice (čitovnice po ljubuškom govoru).

Domaćini i organizatori sijela su pripremili bogat program za ovu večer. Program je nadahnuto vodio prof. Kemal Mahić koji je također održao pozdravni govor.

Sijelu su nazočili brojni Ljubušaci iz Ljubuškog, kao i iz drugih gradova i dijaspore. Uvaženi gosti ove godine su bili; načelnik Općine Ljubuški g. Nevenko Barbarić, predsjednik Općinskog vijeća Ljubuški g. Tihomir Kvesić, načelnik MUP Ljubuški i njegov zamjenik, zatim Harun ef. Macić, izaslanik Muftije Salema ef. Dedovića, te imam Ibrahim Hodžic sa zborom iz Čapljine.

Nastavnici glazbene škole iz Ljubuškog su izveli dvije sevdalinke na početku programa. Obavljena je i prezentacija nove knjige dr. Halida Sadikovića “Ljubuski memento 1878 -1940”.

Do kraja sijela, kasno u noć, sudionici su uživali u glazbenom programu u izvedbi glazbene grupe iz Mostara.

ljubusaci.com

Glas naroda

Ako se ne varam, ovaj je program i sjelo upriličeno u vrijeme utakmice i nakon toga.

Zar se Fejzo nije preselio?

Isto ko i u nas Hrvata. Prije rata veliki komunjare i nevjernici ( mislim na ove neke i vaše i naše), a sada, pravi vjernici daleko od muftije, ovi se utrpali. Nema mista za običnu raju.

Tako je to. Nekad viskompozicionirani komunisti a danas uzoriti i skrušeni vjernici. Kao da narod ne zna.
A multietičnost je ok stvar.
Ali bez reklame, fratara, političara, hodza, i ostalih profesionalaca za te prigode.
Multietičnost treba živjeti 365 dana u godini i praktično primjeniti.
A ne samo za praznike , blagdane i vješto upakirane vjersko-političke manifestacije pred izbore.

U planu je, kaže efendija Germić, odrediti i datum u kojem će Bošnjaci Ljubuškog da se sjećaju onoga što su doživjeli, a to je najveće stradanje u historiji tog naroda koje je rezultiralo progonom i iseljenjem u vremenu rata u BiH 1993. godine. Tada su ističe, efendija Germić, Bošnjaci muslimani toga grada koji se sada nalaze po svim državama ili na većini kontinenata u manjim ili većim procentima morali ostaviti sve svoje.

“Oni to svoje stradanje praktično nisu ničim obilježavali. Pošto su se kod nas žene pokazale puno agilnijim borcima za prava i slobode, od Fate Orlović do nane Fate u Bileći, za nadati se da će i ovdje Ženska džamija biti na tragu da sačuva sjećanje na ono što se desilo jednom narodu. Ovi koji su pozvani morali bi to da rade. Praktično ne reazumijem iz kojih razloga se ne čuva sjećanje na takve događaje. A, što vrijeme bude odmicalo to izgleda sve pogubnije za narod, općenito i generalno jer nastupa jedna manija zaborava toga šta je bilo, odnosno toga šta se dešavalo. Ponaša se kao da se to desilo nekome drugom, kao da se to nije dešavalo ovom narodu, kao da su to stvari koje se nas ne tiču”, upozorava efendija Germić.

Živi se i dolazi u poziciju, kaže, kao da se neprestano treba nekome dokazivati i izvinjavati za ono što se desilo Bošnjacima. Tako da je i to, cijeni, fenomen za proučavanje, tog psihološkog i psihičkog stanja takvog odnosa prema onome što se desilo, a “da nikome nikakvo zlo niste uradili”.

“Dovedeni ste u situaciju i poziciju da ne smijete možda reći ni ono što je bilo, odnosno istinu. Zato kažem da bi ova džamija kao Ženska džamija, a imali smo ovih regionalnih boraca u BiH od Fate Orlović u Konjević Polju do Fate u Bileći, preuzeti lokalnu ulogu i značaj očuvanja tih bitnih događaja iz istorije i prenošenje našim pokoljenjima šta je bilo i šta se desilo sa njihovim sugrađanima u ovom našem gradu, Ljubuškom”, zaključio je u razgovoru za Anadolu Agency hadži Šemso ef. Germić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški.
Nadam se da će ovaj događaj biti pod Općinskim sponzorstvom.

prdje mahmut nemere se dahnut.toliko o protjerivanju ljubuskih muslimana oliti danasnjih bosnjaka.ako bude ikad rata molim da mene ko hrvata protjeraju na isati nacin na koji su protjerani moji sugradjani muslimani.i kad taj rat stane da se vratim kuci i u kucu ko i oni.

Vjerujem kako će sponzor tih dana biti Općina i vjeće

Moj efendija,
jeli bolje da su protjerani, mada to nije nimalo lipo, nego da su ubijani kao hrvati po drugim mjestima di su bili u manjini, Konjic, Trusina i sl.
Opet kažem da nije nimalo lipo kada se napušta svoje ognjište silom, ali bolje i tako nego ubijanja, zločini itd. jer u ratnom vihoru najčešće budale dođu do izražaja.
Ovdje je ipak nekom doteklo pameti pa su svakom pisane propusnice ili dozvole za putovanje- odlazak za Hrvatsku, a potom dalje. Dosta ih je otišlo dalje, po Europi, a dosta ih je ostalo u Hrvatskoj. Itd. Itd. Itd.
Realno je, nek je živa glava.

Da su prijatelji iz BiH otišli u Tursku s Turcima sve bi bilo drugačije je li tako profesore Kemo

Vidi Kveska samo mu dudlis fali i lula pravi Sacer

Kakvo obiljezavanje protjerivanja...jeste li normalni.....to mu ga sad dodje kao:kad Zidovi mogu obiljezavat tzv.holokaust...mozemo i mi 93cu....ne svirajte k...u komediju

A da mi malo obilježavamo šta su Turci radili 500 godina katoličkom narodu u Ljubuškom? I da vam trubimo o tome svaki dan, kao nabijanja na kolac, prava prve bračne noći sa tek udatom katolkinjom i al.

A Kemo Mahić inače petokolonaš u 90-tim je dobrih 10 tak godina govorio i pisao da nemože u doći u Ljubuški radi Ustaša a ovaj jad od derneka bi trebalo zakonom zabraniti i zaključati ovu kafančugu za sva vremena zajedno sa ova dva sveziguza lolekom i bolekom..

Održano tradicionalno "Sijelo kod Fejze 2018."
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari