Trojica u pritvoru, ostali se brane sa slobode

ljubuski.info

Vijeće Suda BiH pod predsjedanjem sutkinje Džamile Begović donijelo je odluku po prijedlogu Tužiteljstva BiH o izricanju mjera zabrane i kućnog pritvora za optužene u predmetu 'Volan'.

Kako doznajemo u toj pravosudnoj instituciji, Srećko Trifković, Srećko Mandić i Puniša Purković, ostaju u kućnom pritvoru. Optuženim Sreti Pajiću, Mirsadu Brkiću, Slavenu Dakiću i Tomislavu Petroviću, ukidaju se mjere zabrane putovanja.

Optuženom Miroslavu Škobi ukida se mjera zabrane napuštanja boravišta i zabrane putovanja. Vijeće Suda je i donijelo odluku kojom se odbija kao neosnovan prijedlog Tužiteljstva za određivanje mjere zabrane putovanja prema optuženima Jozi Markiću, Daliboru Vaskoviću, Bojanu Staševiću, Zoranu Čoboviću, Nikoli Radiću i Branislavu Gordiću.

Podsjećamo, Tužiteljstvo je predložilo Sudu BiH da se mjera kućnog pritvora izrekne optuženicima Srećku Trifkoviću, Srećku Mandiću i Puniši Purkoviću, a za sve ostale mjere zabrane putovanja i sastajanja s drugim osobama.

Tužiteljstvo je odustalo od prijedloga mjera zabrane prema Miroslavu Škobi i Ferdi Vukoji i to iz razloga što su njih dvojica sklopili nagodbu s Tužiteljstvom o priznanju krivnje. Odustalo se i od prijedloga mjera zabrane prema optuženom Goranu Nižiću, i to zbog zdravstvenog stanja njegove obitelji.

Branitelji optuženih, odvjetnici Tatjana Savić, Nada Dalipagić, Lejla Čović, Senad Dupovac i Zlatko Ibrišimović, usprotivili su se određivanju mjera zabrane i to iz razloga što su ranijim odlukama Suda svima ukinute mjere zabrane, a nisu se dogodile nikakve nove okolnosti koje bi bile valjan razlog za određivanje mjera zabrane.

Tužiteljstvo BiH je nakon najopsežnije istrage koju je dvije godine vodilo protiv 'automafijaša' sa područja Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te Hercegovine podiglo optužnicu protiv Danila Cicovića (41), Vladimira Krsmanovića Krša (40), Marka Trifkovića Žižana (40), Srećka Trifkovića (33), Srećka Mandića (35), Slavena Dakića Žuće (30), Tomislava Petrovića Tome (30), Njegoslava Milinkovića Ljutana (35), Bojana Košarca (27), Enisa Mandala, Miroslava Pajića (30), Srete Pajića, Davora Ninkovića (38), Joze Markića, Puniše Purkovića, Dalibora Vaskovića (38), Miroslava Škobe, Mirsada Brkića (54), Zorana Mirjanića (37), Bojana Staševića (36), Milorada Mirkovića (31), Zorana Čobovića (39), Nikole Radića (30), Branislava Gordića (52), Miroslava Ćepe (54), Gorana Nižića (40) i Ferde Vukoje (44).

Svi su oni stari policijski znanci i ranije su zbog istih djela privođeni u operativnim akcijama "Kamen", "Trebević" i "Kum".

Prema navodima iz optužnice, osobe obuhvaćene najobimnijom optužnicom do sada, luksuzne automobile su krali u periodu od 2011. do 2017. godine i to na području Sarajevske, Hercegovačko-neretvanske i Tuzlanske županije, kao i na području Istočnog Sarajeva.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe, prema točno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama takozvane automafije, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalni alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radiostanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanje policije, krali skupocjena vozila, najčešće na području Sarajevske županije, Istočnog Sarajeva, Tuzlanske županije i zapadne Hercegovine.

Vozila su skrivana na pripremljenim lokacijama u Sarajevu, Lukavici, Palama i Sokocu, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila, od kojih je iznuđivan otkup. Ukoliko se otkup ne bi realizirao, krivotvorila bi se dokumentacija te bi se vozila krijumčarila i prodavala u BiH ili zemljama regije ili bi se rastavljala i prodavala u dijelovima. Ukradeni automobili su uglavnom završavali na području susjedne Srbije, a ruta krijumčarenja vozila išla je uglavnom od Sarajeva prema Sokocu i Višegradu da bi se dalje u susjednu državu prebacivala na širem lokalitetu općine Rudo.

Prema ranijim najavama, navode optužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Glas naroda

a bizone sta je stobom
kako gi ostade na slobodi
hehehe

ada naucis pisat hehe

Ne spominje se više Marko Nižič ?

Trojica u pritvoru, ostali se brane sa slobode
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari