Izračunajte koliko dajete državi

ljubuski.info

Federalno ministarstvo financija objavilo je kalkulator plaća prema važećim i predloženim zakonima, čime se radnicima, na osnovu unosa iznosa neto plaće, toplog obroka i prijevoza, omogućava uvid u razlike između trenutnog i predloženog načina oporezivanja. Kalkulator pokazuje da će od predloženih mjera najveću korist imati oni koji zakone predlažu, dok će radnici i dalje ovisiti o "volji" poslodavaca.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je predložila uvođenje progresivnog oporezivanja tako što će, ukoliko zakoni budu usvojeni, poslodavci biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak do 700 KM, dok će se 10 posto oporezivati dohodak od 700 KM do 1.500 KM i 20 posto dohodak iznad 1.500 KM. Predložene mjere će poslodavcima ostaviti mogućnost da zaposlenicima u osnovicu, osim plaće, uračunaju iznos toplog obroka, prijevoza i regresa, koji se prema važećem zakonodavstvu ne oporezuju.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić je ranije ocijenio kako će radnik i poslodavac, kada se sve zbroji i oduzme, više plaćati državi.
Ako bi se eventualno nešto uštedjelo na tom malom porezu na dohodak, na doprinosima će se sigurno više plaćati. Ovaj prijedlog, prema onom što je do sada predstavljeno, ima niz manjkavosti, kategoričan je Hadžić.

Kalkulator Federalnog ministarstva financija pokazuje da će, kada se unese iznos prosječnog mjesečnog dohotka od 861 KM, ukupan trošak poslodavca biti smanjen s 1.378,85 KM na 1.294,74 KM, a ukupna neto plaća će se povećati s 804,90 KM na 844,90 KM.

Plaćanje doprinosa na mirovinsko i invalidsko osiguranje će za prosječnu plaću od 861 KM također biti povećano sa 212,13 KM na 239,53 KM, a plaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje bit će povećano sa 155,98 KM na 174,79 KM. Doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti i doprinosi iz bruto plate će također biti povećani.

Međutim, razlike su uočljive tek ukoliko se, na primjer, obračuna dohodak od 661 KM, uz topli obrok i prijevoz od 150 KM i 50 KM, koji se prema trenutnom zakonodavstvu ne oporezuju, a koji će prema predloženim zakonima ući u osnovicu

U tom slučaju se tek vidi koliko će porezi biti povećani. Samo će doprinos za mirovinsko i invalidsko osiguranje, na isti iznos od 861 KM, biti povećan sa 162,86 KM na 225,62 KM, kao i svi drugi doprinosi. Neznatno će biti smanjeni i ukupni troškovi poslodavca.

U Udruzi poslodavaca FBiH smatraju da su prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak FBiH, koje je prošlog tjedna utvrdila Vlada FBiH, iako nazvani reformskim, u suštini više kozmetički, nego reformski.
U obrazloženju za donošenje ovih prijedloga zakona se tvrdi da se radi o neutralnoj reformi, što uopće nije točno. Kalkulacije koje je uradilo Udruženje poslodavaca FBiH govore da će, ukoliko ovi zakoni budu usvojeni, prihodi države biti povećani za 1,5-2 posto, kazali su u Udruzi poslodavaca FBiH.

Glas naroda

Udri po poslodavcima,saljite inspekcije,nedaj im da rade!Ima li itko normalan u nasoj vladi da kaze:smanjiti broj uposlenih u administraciji,dati poticaje za nova zaposlenja u privatnom sektoru,smanjiti doprinose a povecati neto placu radniku.Onda imas potrasnju i veci btb.Ne sve kontra i onda plakat sto nas je svaki dan manje.Plan ide dalje ..........

uglavnom puno više nego su turska,austrougarska i obadvi jugoslavije uzimali skupa

Dabogda se najeli i nakupovali nekretnina ovdje,na moru i po svijetu.

Pozdravljamo ovaj potez vladajucih......idemo svi vani nemamo se sta vise mislit pa vidite li vi da je ovo bolesno sta nam rade,ovaj bezobrazluk jednostavno nema kraja i za nas vise nema zivota u ovoj drzavi

Izračunajte koliko dajete državi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Otišao sam, a nikad nisam otišao Ivica Primorac | kasce.com
ljubuski.info
Ni sad nije jasno Ružica Zeljko
ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari