Poslodavci upozoravaju Vladu: Branitelji će raditi na crno

ljubuski.info

Vlada FBiH ne rješava uzroke nego simptome nesistemskim pristupom reguliranja statusa razvojačenih branitelja i zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, priopćila je Udruga poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz ove udruge upozoravaju na negativne posljedice koje bi moglo izazivati usvajanje Prijedloga zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji i o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, u formi koju je predložila Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj krajem lipnja.

Dalje se naglašava da UPFBiH podržava zahtjeve boraca o uspostavi jedinstvenog registra te ukidanje financiranja oko 1.600 braniteljskih udruga u FBiH.
Smatramo da svaki građanin FBiH koji je u stanju socijalne potrebe, mora biti zbrinut kroz sustav socijalne zaštite. Mišljenja smo da se za posebne kategorije stanovnika ne trebaju donositi posebna zakonska rješenja iz kojih ove posebne kategorije povlače određena prava, navode iz UPFBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju na loša iskustva koja je FBiH imala prije desetak godina kada je donesena Odluka o naknadama za nezaposlene razvojačene branitelje. Poslodavci upozoravaju da se prilikom donošenja Odluke o naknadama za nezaposlene razvojačene branitelje, ona odnosila na oko 6.000 razvojačenih branitelja, da bi njihov broj tijekom primjene Odluke porastao na 92.000, a da je iz proračuna FBiH za te svrhe isplaćeno oko 360 milijuna KM.
Provedba te Odluke, nažalost, nije dovela do rješavanja problema nezaposlenih demobiliziranih boraca. A najbolja potvrda tome je činjenica da borci i dalje traže svoja prava i sistemski pristup rješavanju statusa, navodi se i dodaje kako iz UPFBiH upozoravaju da je bilo slučajeva da su razvojačeni branitelji tražili od svojih poslodavaca otkaze kako bi ostvarili pravo na ovu naknadu, a nastavljali su raditi na crno.
Postoji realna opasnost da se takva situacija ponovi i ukoliko se usvoji Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji u formi u kojoj ga je predložila Vlada FBiH. Naš zajednički cilj treba biti da razvojačene branitelje zaposlimo i integriramo u društvo, a ne da ovakvim odlukama potičemo sivu ekonomiju i rad na crno, ističu iz UPFBiH.

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, prema kojemu bi se dugovanja javnih zdravstvenih ustanova podmirila iz proračunskih sredstava osnivača (općina, županija, FBiH), iz UPFBiH upozoravaju da umjesto cjelovite reforme zdravstvenog sustava i racionalizacije zdravstvenih ustanova u FBiH, što je i zahtjev iz Reformske agende poseže za paušalnim rješenjima.

Poslodavci podsjećaju na primjer susjedne Hrvatske koja je također donijela zakon o konsolidaciji dugovanja zdravstvenih ustanova iz državnog proračuna, riješila dugovanja, a za manje od dvije godine zdravstvene ustanove u Hrvatskoj bile su dužne iznos koji su dugovale prije konsolidacije.

Predložena konsolidacija ne rješava pitanje glomaznog i neučinkovitog zdravstvenog sustava, neracionalnog korištenja resursa, nesposobnih i nekvalitetnih uprava koje su svojim lošim upravljanjem dovele zdravstvene ustanove do višemilijunskih dugovanja prema uposlenicima, državi i dobavljačima.
I jedan i drugi prijedlog zakona rješavaju posljedice, a ne uzroke problema. Umjesto sustavnog pristupa rješavanju problema razvojačenih branitelja i reforme postojećeg zdravstvenog sustava kojim nisu zadovoljni ni građani, ni pacijenti, ni ljekari, a ni institucije vlasti, poseže se za privremenim i nesvrsishodnim rješenjima. S očiglednim ciljem, pokušati prikupiti jeftine političke poene uoči predstojećih izbora, ponovo se poigravajući sa ranjivim kategorijama društva, braniteljima i bolesnima, navode iz UPFBiH.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari