Smiljari nade ulažu u veliko kinesko tržište

ljubuski.info

Dulje vrijeme u BiH je aktualna priča oko kineskih investicija, energetski i prometni projekti već se provode, a mnogi željno iščekuju još jedan zamah u suradnji kojim će ljudi u BiH na svojoj koži osjetiti bolji život. Na summitu "16+1" zemalja središnje i istočne Europe i Kine dogovoreno je nekoliko važnih stvari, a potpisan je i ugovor između kineske vlade i Vijeća ministara BiH oko suradnje u području životinja i karantena.

Njime se stvaraju preduvjeti za regionalni centar za veterinarstvo koji će biti smješten u BiH, a kako je rekao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BiH Mirko Šarović, taj centar će uvelike pomoći u izvozu poljoprivrednih proizvoda iz BiH. Jedna od važnijih stvari koja je, prema riječima ministra Šarovića, također dogovorena jest sporazum u oblasti veterinarstva kojim se stvara mogućnost da BiH izvozi hranu životinskog podrijetla u Kinu, što do sada nije bio slučaj.
Već smo krenuli u pregovore oko izvoza mliječnih proizvoda i meda u Kinu. Vjerujem da ćemo 2018. napraviti značajan progres - kazao je između ostalog Šarović.

Kada bi to krenulo, praktički BiH bi sve što proizvede, kada su mliječni proizvodi i med u pitanju, mogla plasirati samo na to tržište. Mnogima je ova najava popravila raspoloženje i motivirala ih da nastave s radom. Kada je regija Hercegovina u pitanju, za Kinu se već izvoze neka vrhunska vina, a uskoro bi moglo još nešto.

Prije otprilike tri mjeseca, kada je poljoprivredna proizvodnja u pitanju, započeli su razgovori oko otkupa smilja iz Hercegovine, a nedavno su kineski investitori posjetili istočnu i zapadnu Hercegovinu gdje su na mjestu događaja vidjeli kvalitetu "mirišljavog zlata" s čijim otkupom proizvođači posljednje dvije godine muku muče.

Izaslanstvo Kineske udruge za trgovinu eteričnim uljima, aromama i začinima posjetilo je Općinu Ljubuški kako bi doznalo više o uzgoju smilja i razmotrilo mogućnost suradnje s hercegovačkim tvrtkama u proizvodima na bazi smilja.

Vrijedi istaknuti ponajviše kinesku veleposlanicu u BiH Chen Bo, koja je od svog dolaska u ovu zemlju čvrsto i odlučno krenula u uspostavljanje odnosa i konkretnu suradnju, prije svega gospodarsku kada su dvije zemlje u pitanju.
Drago mi je da je BiH ponovno postala dobitnik summita. Kinesko Veleposlanstvo u Sarajevu nastavit će raditi s našim partnerima u BiH na promicanju suradnje između dvije zemlje na svim poljima, vjernom provođenju onoga što je postignuto u Sofiji, te iznalaženju novih mjera suradnje i osiguravanju još svjetlije budućnosti za odnose Kine i BiH - rekla je Chen Bo, vezano uz summit "16+1".

Željko Andrijanić | Večernji list

Glas naroda

Eto para nema problema i ako svaki drugi dođe na kravicu bićemo ko švicarska

Zna li tko koliki je deficit BiH prema Kini.Sve drugo je demagogija......

Kakve veze ima deficit u drżavi koja se ne brine o uzgajivačima bilo čega. Šta briga onoga što proizvede nešto, a " drżavu", boli neka stvar za taj proizvod, kakav je deficit te drżave?

Čuja sam da u opčini tajno registriraju Kineze za prestojece izbore

Zar postoji drzava sa kojom ova vukojebina nije udeficitu.

Jako dobra ideja kinezi imaju parica

Nesto san Ija razumija daće kinezi moć glasat jedino tako more HDZ dobit

Smiljari nade ulažu u veliko kinesko tržište
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari