Braniteljske udruge dobile najmanje 83 milijuna maraka iz proračuna

ljubuski.info

CIN je objavio bazu podataka o finaciranju braniteljskih udruga koja pokazuje kako su institucije vlasti u Bosni i Hercegovini za šest godina dale najmanje 83 milijuna maraka za njihov rad.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je kreirao online bazu podataka o finaciranju braniteljskih udruga u Bosni i Hercegovini (BiH). U bazi se nalaze podaci o izdvojenih 83,2 milijuna KM iz proračuna općina, gradova, županija, entiteta i Brčko distrikta od 2012. do 2018. godine za funkcioniranje ovih udruga. Riječ je o redovnim i planiranim isplatama iz proračuna koje ne uključuju izravnu i pojedinačnu pomoć braniteljima te njihovo stambeno zbrinjavanje ili pomoć njihovim obiteljima.

Najviše novca za braniteljska udruga je izdvojeno u Federaciji BiH - 53,2 milijuna maraka - a Republika Srpska je dala skoro 27,5 milijuna maraka. Dok je Brčko distrikt izdvojio nešto više od 2,5 milijuna maraka, glavni grad Sarajevo i njegove četiri općine su dale 4,86 milijuna maraka.

Tražeći podatke o izdvajanjima za braniteljske organizacije, njihovim nazivima i razlozima davanja, novinari CIN-a su uputili 155 zahtjeva institucijama. Iako je većina institucija dostavila podatke, neke su ignorisale zahtjeve, ne poslavši nikakav odgovor. U takvim slučajevima novinari su podatke prikupljali iz službenih novina.

Proces prikupljanja podataka je pokazao da većina institucija ne vodi jasnu evidenciju o ovim izdvajanjima jer su nazivi braniteljskih udruga nepotpuni, a za skoro polovinu davanja nije poznat razlog, donosno namjena utroška novca. Ostali su novac potrošili na: redovne aktivnosti udruga, obilježavanje važnih datuma, izgradnju spomenika, liječenje i pomoć svojim članovima te putovanja u inostranstvo.

Prema podacima nadležnih institucija, u BiH je registrirano skoro 1.600 udruga proisteklih iz posljednjeg rata.

Bazu možete pogledati na sljedećoj poveznici.

Prema ovim podacima, Općina Ljubuški je izdvojila 421.649,20 KM, a popis možete vidjeti na sljedećoj poveznici.

cin.ba

Glas naroda

Mamu im poljubim tu su nase pare necete dugo vise tako prevaranti svojih Majki

Ima tu jos nije to sve i di je jos mirovine laznjaka 20 god ?? Tek bi nam se onda pamet okrenula , jos kad se neki mamlazi i vucibatine nadju pametovat u komentarima protiv branitelja uhh al bi im ga majci ... Sirovine sta god kazu lose za njih opisuju sebe !!

Ne mogu virovat da su ovoliki novci dati banteljskim udrugama.Zasto se dio tog novca nije dao da se branitelji zaposle bilo bi produktivnije.U koju svrhu su potrosili?

udruge iz ljubuskoga trebaju osnovat braniteljsku zadrugu da ljudi mogu svoj trud prodat a ne pojedini sebi uzimat novce i sa autima od udruge privatno raditi

ajmo udruge rjesite ljudima ovo cmilje treba ga zet vec pomozite

Kad ce se zet smilje najavite da znam dolazim.unaprijed Hvala

Di su sad oni pljuvaci sto prate svaki korak o braniteljim?? Ovo im je normalno jel a sve kao oni za neku pravdu, po svemu se da skuzit da su to ovi laznjaci ..Znaci ne reagiraju na ovo ostali su zavezana jezika samo kad branitelji nesto pocnu radit onda u njima sto djavli igra

Braniteljske udruge dobile najmanje 83 milijuna maraka iz proračuna
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari