Tužiteljstvo zatražilo mjere zabrane za svih 27 optuženika

ljubuski.info

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine nedavno potvrdio optužnicu koju je Tužiteljstvo BiH podiglo protiv 27 osoba koje su dvije godine bili pod istragom u predmetu "Volan" zbog sumnje da su ukrali najmanje 200 vozila čija se vrijednost procjenjuje na milijune maraka, u Sudu BiH je za srijedu idući tjedan zakazano ročište na kojem će se raspravljati o prijedlogu određivanja mjera zabrane prema optuženim osobama.

Naime, kako doznajemo u toj pravosudnoj instituciji, Tužiteljstvo BiH je predložilo za svih 27 optuženika odrediti mjere zabrane koje bi se prije svega odnosile na izricanje mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta obzirom da se svi brane sa slobode.

Više o svemu trebalo bi biti poznato nakon što se održi zakazano ročište.

Podsjećamo, Tužiteljstvo BiH je nakon najopsežnije istrage koju je dvije godine vodilo protiv 'automafijaš'a sa područja Sarajeva i Istočnog Sarajeva, te Hercegovine podiglo optužnicu protiv Danila Cicovića (41), Vladimira Krsmanovića Krša (40), Marka Trifkovića Žižana (40), Srećka Trifkovića (33), Srećka Mandića (35), Slavena Dakića Žuće (30), Tomislava Petrovića Tome (30), Njegoslava Milinkovića Ljutana (35), Bojana Košarca (27), Enisa Mandala, Miroslava Pajića (30), Srete Pajića, Davora Ninkovića (38), Joze Markića, Puniše Purkovića, Dalibora Vaskovića (38), Miroslava Škobe, Mirsada Brkića (54), Zorana Mirjanića (37), Bojana Staševića (36), Milorada Mirkovića (31), Zorana Čobovića (39), Nikole Radića (30), Branislava Gordića (52), Miroslava Ćepe (54), Gorana Nižića (40) i Ferde Vukoje (44).

Svi su oni stari policijski znanci i ranije su zbog istih djela privođeni u operativnim akcijama "Kamen", "Trebević" i "Kum" te su se, po ustaljenom receptu, nakon što bi sklopili sporazume o priznanju krivice, ubrzo našli na slobodi i nastavili sa starim poslom.

Osobe obuhvaćene najobimnijom optužnicom do sada, luksuzne automobile su krali u razdoblju od 2011. do 2017. godine i to na području Sarajevske, Hercegovačko-neretvanske i Tuzlanske županije, kao i na području Istočnog Sarajeva.

U optužnici je navedeno da su članovi grupe, prema točno utvrđenim i podijeljenim ulogama i zadacima u strukturama takozvane automafije, uglavnom u noćnim satima, koristeći specijalni alat i pribor, naoružani i maskirani, koristeći radiostanice podešene na policijske frekvencije kako bi pratili kretanje policije, krali skupocjena vozila, najčešće na području Sarajevske županije, Istočnog Sarajeva, Tuzlanske županije i zapadne Hercegovine.

Vozila su skrivana na pripremljenim lokacijama u Sarajevu, Lukavici, Palama i Sokocu, nakon čega su kontaktirani vlasnici vozila, od kojih je iznuđivan otkup. Ukoliko se otkup ne bi realizirao, krivotvorila bi se dokumentacija te bi se vozila krijumčarila i prodavala u BiH ili zemljama regije ili bi se rastavljala i prodavala u dijelovima.

Ukradeni automobili su uglavnom završavali na području susjedne Srbije, a ruta krijumčarenja vozila išla je uglavnom od Sarajeva prema Sokocu i Višegradu da bi se dalje u susjednu državu prebacivala na širem lokalitetu općine Rudo.

Navode optužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 340 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.
200

U optužnici je detaljno opisano izvršenje krađa automobila, pokušaja otkupa i ostale nezakonite radnje u više od 200 pojedinačnih slučajeva, koji se stavljaju na teret optuženima.

Optuženi:

 1. Cicović Danilo, rođen 1977. godine u Sarajevu
 2. Krsmanović Vladimir, zv."Krša", rođen 1978. godine u Sokocu,
 3. Trifković Marko, zv. "Žižan", rođen 1978. godine u Sarajevu,
 4. Trifković Srećko, rođenog 1985. godine u Sarajevu,
 5. Mandić Srećko, rođen 1983. godine u Sarajevu
 6. Dakić Slaven, zv. "Žućo", rođen 1988. godine u Sarajevu,
 7. Petrović Tomislav, zv. "Tomo", rođen 1988. godine u Sarajevu,
 8. Milinković Njegoslav, zv. "Ljutan", rođen 1983. godine u Sarajevu,
 9. Košarac Bojan, zv."Čavra", rođen 1991. godine u Sarajevu,
 10. Mandal Enis, rođen 1983. godine u Skoplju,
 11. Pajić Miroslav, rođen 1988. godine u Sarajevu,
 12. Pajić Sreto, zv. Srećko, rođen 1991. godine u Sarajevu,
 13. Ninković Davor, zv. "Čupo", rođen 1980. godine u Sarajevu,
 14. Markić Jozo, rođen 1983. godine u Mostaru,
 15. Purković Puniša, zv."Puki", rođen 1964. godine u Sarajevu,
 16. Vasković Dalibor, zv."Dado", rođen 1980. godine u Sarajevu,
 17. Škobo Miroslav, zv."Miki", rođen 1983. godine u Sarajevu,
 18. Brkić Mirsad, zv."Miki", rođen 1964. godine u Sarajevu,
 19. Mirjanić Zoran, zv."Sušika", rođen 1981. godine u Sokocu,
 20. Stašević Bojan, zv."Staša", rođen 1982. godine u Sokocu,
 21. Mirković Milorad, zv. "Miko", rođen 1989. godine u Sarajevu,
 22. Čobović Zoran, zv."Čobo", rođen 1979. godine u Sarajevu,
 23. Radić Nikola, rođen 1988. godine u Sarajevu,
 24. Gordić Branislav, zv."Ćelo", rođen 1966. godine u Sokocu,
 25. Čepo Miroslav, rođen 1966. godine, u Grudama,
 26. Nižić Goran, zv."Arafat", rođen 1978. godine u Ljubuškom,
 27. Vukoja Ferdo, rođen 1974. godine u Grudama.
Dnevni list

Glas naroda

Ukrali su ih 20000 i rastavili a ne 200

Kresimir Petrovic-Medjic rodjen 1960 u sumi,Klobuk Poljane..u njegovoj garazi je vecina rastavljena i u majdenu iznad kuce spaljena,to zna i policija od davnih dana..a sta ces kad su njegove usi i njihove!Svi posteni,brat Ozrenko,Dajkic,Dragan jaskic a svi ugradjivali Cepine dijelove..ok,jeftinije je,sto je je

Ferdo bolan nebio Zdravko boras ti osta netaknut a koliko si mu platio da provezes aute
[ * neprimjereno * ]e [ * neprimjereno * ]e kad tebe jame i ti ces u zenicu

Kad [ * neprimjereno * ] skine oglav i iscipa kolac biće Trke

Ovi ce najgore proc a di su njihove ribe?? Sto su pustene iz pritvora pa sad posteni , od tog Gorana Nizica suradnik sad je pusten Marko Nizic i on je s njim rastavlja i prodava to zna svak al za cudo se izvuka

za arafata je rastavlja i zelja brkic iz graba

Kad pocne sudjenje tada ce se viditi ko su svjedoci pokajnici.Tad nastaje sou i osobne optuzbe.Ja nisam ti si!?!INeki ce biti iznenadjeni ko su oni?

Stari mangupi su samo izvana dogonili auta

Ja ljudi i obraza vidi ovog cepe 52 mu godine oda po tudjim garazama i oko tudjih kuca krade ljudima auta i stvari iz garaza

Pa ko smi Cepi ista

adisu posušani

Tužiteljstvo zatražilo mjere zabrane za svih 27 optuženika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari