Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine u Zagrebu

ljubuski.info

Dvodnevna manifestacija pod nazivom "Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine", koja će se danas i sutra održati u Zagrebu, manifestacija je kojom se želi približiti i što više afirmirati bogatu baštinu Hrvata iz BiH koji djeluju kroz zajednice, kulturno-umjetnička društva, klubove, udruge i župe podrijetlom iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Hrvatskoj.

Ovi svojevrsni susreti započet će danas u Hrvatskoj matici iseljenika susretom s nadbiskupom Vrhbosanske nadbiskupije uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem. Oni će nazočnima govoriti o trenutačnom stanju i položaju Hrvata u BiH. Kako se ova manifestacija održava pod radnim naslovom "Vratimo nadu zavičaju", bit će riječi i o mogućnostima povratka u BiH koja je i hrvatska domovina.

Zajedničko navijanje

Ni ovaj skup neće mimoići opća euforija oko hrvatske nogometne reprezentacije na SP-u u Rusiji, pa će sudionici u Klubu "Matis" moći zajednički pogledati četvrtfinalni susret Rusija - Hrvatska zbog kojeg je i svečana smotra s Gornjogradske ljetne pozornice prebačena sa subote na nedjelju.

Kako je rekla Ivana Rora, PR ovog projekta, i Šimun Babić, voditelj pododbora za medije, u nedjelju će se prava izložba tradicijske kulture dogoditi na pozornici pokraj samostansko-župne crkve svete Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici u Zagrebu. Prije toga će euharistijsko slavlje predslaviti kardinal Vinko Puljić. Misi će nazočiti brojni predstavnici političkog i javnog života Hrvatske i BiH.

Koordinator Organizacijskog odbora ove manifestacije fra Stipo Karajica rekao je kako će u 13 sati započeti svečana smotra tradicijske kulture, nošnje, umjetnosti i običaja kroz pjesmu i ples te predstavljanje bogate baštine zavičajnih zajednica Hrvata iz BiH u Hrvatskoj. Taj program će, kako je planirano, trajati do 18 sati.

Dani kulturno-vjerske baštine Hrvata BiH Zagreb 2018. priređuju se u cilju međusobnog povezivanja u Hrvatskoj i šire, upoznavanja zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unapređenja kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosanskohercegovačkih Hrvata, kao i pružanja potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta.

Važnost čuvanja tradicije

Od iznimne je važnosti očuvanje tradicijske kulture Hrvata u pojedinim zemljama jer je ta baština vrijedna, ne samo zbog svoje raznolikosti i identitetske važnosti nego i što tradicijski običaji, kako vjerski tako i kulturni, često čuvaju vrlo stare sadržaje pa i neke koje više ne nalazimo ni u Hrvatskoj ni u BiH.

Zanimanje za sudjelovanje na ovoj manifestaciji iskazali su predstavnici zavičajnih udruga i klubova BiH Hrvata u Hrvatskoj iz Duvna, Kupresa, Kotor Varoši, Jajca, Brčkog, Tuzle, Banje Luke, Dervente, Gruda, Širokog Brijega, Livna, Rame, Uskoplja, Usore, Pougarje/Dobretići...

Tihomir Begić | Večernji list

Glas naroda

Doveli ste prave ljude da drže govore. Zahvaljujući njima i sličnima bh Hrvate za 10 godina biti će moguće vidjeti jedino u muzeju i u posebnim prigodama.

Ovi pojedini sto komentare pisu nikad ni sa cim nisu zadovoljni,da mi je znat kad bi vi dosli na vlast kako bi se ponasali bili bi jos gori sva sreca pa necete,jer vi samo znate kritizirati i svak vam kriv a svi mi gradimo svoju sudbinu sami nece niko drugi

S čime si se ti tako samozadovoljio zorom.

"Vratimo nadu zavičaju"
"Vratite pare pa će biti nade"

sve ce mo vratit samo se ti ne vracaj

a tko će vama virovati
kada nikada istinu niste rekli
a pogotovo u izbornoj godini
i dragogome bogu vi bi slagali
jel tak il ne tak sektaši i politig-uzani

Neka cuvaju tradiciju,ko sljivi narod.
Ko stalo im da se netko vrati.
Da im je stalo ne bi do sada mirno gledali kako se odlazilo.
Sinoc Njemacku preplavili kockasti...
Protjerana mladost!
Kockasti dresovi su tradicionalna nosnja protjeranih.
Samo oni nece prisustvovati tom skupu jer je Zagreb mali da bi svi stali na njegove trgove i u crkve.

Novo :Danas kardinal Puljic kaze:svi Hrvati smo krivi zbog odlazaka iz BiH.Tocno ali sto mali covik Hrvat moze uciniti a sto crkva i nase vodje.Tu je razlika .Cija je krivnja veca.Pozivate na izbore pami komentatori to isto trazimo i znamo da bez promjena nama nema ostanka..

puljiću sumo hrvaču
za većinu hercegovačkoga nereda
najviše je tvoja zasluga
sram te bilo slugo novca
u svetim haljinama
moga bi brzo i ti
međubrdske molitve predvoditi
jedan tjedan maminjo a drugi tjedan ti
jel tak il ne tak sluge rogonja

izbjeglico samo ponavljas jedno te isto dosadan si

Puljić šta ti radiš sa Draganom kako te nije sramota ,ti ćeš i takvi istrat narod iz crkve a vožd iz domovine.

Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine u Zagrebu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari