Predstavljen roman "Noćnik" Igora Skoke

ljubuski.info

U Gradskoj vijećnici u Ljubuškom sinoć je predstavljen roman "Noćnik" autora Igora Skoke. Riječ je o horror priči, utemeljenoj na usmenoj ostavštini naših krajeva.

Iako ponešto samom strukturom likova, žanrovskom konfiguracijom fabule i samim ugođajem ne bježi od nekih klasičnih uzora, "Noćnik" nije bio izvorno zamišljen kao tipičan predstavnik horror proze, naveo je Skoko, dodavši kako je ovim književnim pokušajem htio barem djelić naše prošlosti i naše tradicije na trenutak očuvati, ako ne i otrgnuti iz sve čvršćeg i sve zavodljivijeg zagrljaja zaborava.

Naša narodna predaja, ponikla još od iskona, na ovom vrelom kamenu, iznimno je raznolika, a nerijetko i natprirodna, čak usudio bih se reći i trancendentalna, vaniskustvena. Počasno mjesto u njoj zauzimaju upravo eshatološke i demonološke priče, koje stoljećima egzistiraju u obliku mikrostruktura i fragmenata. Nastajale su i opstajale uz svjetlo ognjišta, u dugim i nesigurnim mrklim noćima, dok je unaokolo zavijao vuk i kukala kukviža, raspirivale su maštu drevnog pripovjedača i zazivale spasonosnu molitvu prije spavanja, naveo je Skoko, koji je dodao kako su danas vile, vištice, vukodlaci, satiri, irudice i čaratani nestali.

Raspršili su se u neku drugu dimenziju, izlovljeni društvenim mrežama, preplašeni i rastjerani kaosom užurbane konzumentske stvarnosti i blještavim svjetlima sa sve prostranijih radnih površina pametnih telefona, varljivih ogledala i otuđene duše modernog čovjeka, tog samodopadnog maratonca galopirajuće svakodnevnice, u čijem već osiromašenom leksiku i pustjeloj mašti za narodno i tradicionalno ima sve manje mjesta.

Uz autora o djelu su govorili profesori Boris Brkić i Marija Bašić, a u vijećnici su se mogli čuti ulomci iz knjige u interpretaciji Tigrana Delića, a za glazbeni dio promocije se pobrinuo Luka Bubalo.

Predstavljanje knjige je održano u organizacije ljubuške podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Radio Ljubuški

Glas naroda

Nije ništa od ovi Likova iz gnjige nestalo već su svi prešli u HDZ ekane pa opet TARU I MORE ovaj NAROD

Predstavljen roman "Noćnik" Igora Skoke
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari