Vlada FBiH Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja uputila u parlament

ljubuski.info

Vlada FBiH ovog četvrtka je, na sjednici u Mostaru, utvrdila Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji i uputila ga u parlamentarnu procedure po hitnom postupku.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH zaključkom od 28.5.2018. godine s tematske sjednice održane 23.5.2018. godine, zadužio je Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata i Vladu Federacije BiH da dostavi Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji u hitnu parlamentarnu procedure.

Pri njegovom utvrđivanju, istaknuto je da postoji neodložna potreba za hitnim sustavnim rješavanjem prava razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Zakonom se uređuju prava, uvjeti i postupak za ostvarivanje prava razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji. Razvojačenim braniteljima, prema ovom zakonu, smatra se pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine, Hrvatskog vijeća obrane i policije nadležnog tijela unutarnjih poslova, koji je sudjelovao u pripremama za obranu i u obrani Bosne i Hercegovine u razdoblju od 18. 9. 1991. do 23. 12. 1995. godine.

Razvojačenim braniteljima dobrovoljcem smatra se i osoba koje je, kao maloljetna, dobrovoljno stupila u oružane snage u tom razdoblju.

Pod uvjetima utvrđenim ovim zakonom oni mogu ostvariti 15 određenih prava, a između ostalih i pravo na braniteljski dodatak.

Razvojačeni branitelji i članovi njihovih obitelji mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu; liječenje u inozemstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova; liječenje u drugoj županiji; osiguranje povoljnijih uvjeta za zapošljavanje i prioritet pri zapošljavanju; pomoć u slučaju smrti; braniteljski dodatak; prijevremeno povoljnije umirovljenje; duži godišnji odmor po osnovu sudjelovanja u oružanim snagama; stambeno zbrinjavanje; subvenciju plaćanja naknade za pogodnost; subvenciju obaveze plaćanja naknade za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i naknade za uređenje građevinskog zemljišta; dodjelu sredstava za održivi povratak; besplatni priključak na infrastrukturne mreže (voda, električna energija, plin); prednost pri smještaju u umirovljeničke domove i gerontološke centre, osiguranje povoljnijih uvjeta školovanja i pravo na izdavanje identifikacijske kartice razvojačenog branitelja.

Zakonom je propisana i javna objava Jedinstvenog registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

Za provođenje potrebna su financijska sredstva u iznosu od 14 milijuna maraka, s tim da se ona osiguravaju u skladu s potpisanim Sporazumom Vlade Federacije BiH, predstavnika braniteljskih saveza, organizacija, udruga o dostignutoj razini sredstava u Proračunu Federacije BiH, na poziciji ovog ministarstva za svaku godinu.

Prava koja su predviđena za financiranje na županijskoj razini bit će definirana županijskim propisima. U većem broju županija obuhvaćena su zakonima o dopunskim pravima i sredstva za njihovu realizaciju redovno se planiraju u županijskim proračunima.

Na općinskoj razini predviđena su subvencioniranja prava razvojačenih branitelja predviđena ovim Zakonom. I ta prava su uglavnom obuhvaćena županijskim zakonima o dopunskim pravima.

Ovim zakonom nastoji se osigurati financiranje ovih prava u svim županijama sa ciljem ujednačavanja prava razvojačenih branitelja i njihovih obitelji.

Predložena je primjena Zakona od 1. 1. 2019. godine.

FENA

Glas naroda

"Moćnici" planiraju a Bog odlučuje.

SAMO ME JEDNO ZANIMA A TO JE

"ZAR VI NJIMA VJERUJETE" ???

Izbori se primakli, lažnih obećanja,ludih radovanja kao i svake četri godine ko u priči a na kraju nigdje ništa,sve samo šuplja priča da bih narod umirio .

I tako četri po četri "prijedlog po prijedlog skupi se i dvadesetčetri a oni isti i dalje u foteljama i na vlasti.

I tako još dvadesetčetri i riješen je status gotovo svih branitelja.
Vjerovati profesionalnim prevarantima i [ * neprimjereno * ]ma na praznu riječ a koji te varaju i kradu godinama gdje god stigne to nema veze sa zdravin razumom.

Čega su se god dohvatili sve su kriminalizirali pa tako i samo ministarstvo zdravstva, mknist. branitelja gdje su za novac prodavali i status branitelja, ratni put, invalidnine, zdrave proglašavali ludima, činove, kojekakva odlikovanja, a da ne spominjemo i kojekakve diplome od osnovnih škola pa sve do doktorata itd.itd..

Pametnom dosta.
A mogu se preko noći preobratiti i promjeniti nikad se nezna.

Mogu se svega pokradenog odreći i vratiti sve što su pokrali, mogu sve što su izokrenuli vratiti u normalno stanje.

Mogu braniteljima dati ono što im i pripada i isplatiti im sve zaostatke za koje su bili zakinuti godinama a onima koji to nisu a godinama koristili su kojekakva nezaslužena prava ukinuti im i da vrate sve ono što su godinama primali i ta sredstva da se dodjele upravo onima kome su trebali biti i dodjeljena a to su branitelji.

Možda nekad i profunkcionira pravna država i sve te kriminalce koji su glavni krivci za sva ta nedjela stigne ruka pravde.

Graditi zgradu kao i državu na trulim ili nikakvim temeljima je čisti promašaj.
Kratkog je vjeka kao i ova jadna tzv.država izgrađena na temeljima trulog kapitalizma i kriminala.

Ma koliko je god renovirali, obnavljali, dotjerivali, ušminkavali, sve je uzalud tu nema popravka.
Ona će se jednog dana sama od sebe srušiti i morat će se graditi sve iz početka na zdravim i tvrdim temeljima da bi bila čvrsta i da bi joj vjek trajanja bio što duži.

Komu vi vjerujete, onima koji su sve opustošili i uništili, onima koji su pola hrvatskog puka a taj tdend se masovno nastavlja svojom antihrvatskom politikom protjerali i tjedaju sa svojih ognjišta i prisilili ih na kartu bez povratka, onima koji su lažne branitelje proglasili pravim a prave izbrsali i smatraju lažnim ...???

ZAR TAKVIMA VJEROVATI ???
E MOJ NARODEE....

Pozdrav svim braniteljima koji su i ratnih '90-ih stali rame uz rame kao što to i danas rade za razliko od onih koji su im zbog nekakvih osobnih interesa okrenuli leđa i danas rade protiv njih.

Ti su ako ne u ratu onda poslije rata pokazali svoje pravo lice"tko su i što su" to bi im isto uradili i u ratu kad bi im se radilo o glavi.
Il si čovjek ili roba.
Takvi su očito obična jeftina kineska roba koja se da kupiti za šaku judinih škuda.
Bolje umrijeti ko čovjek nego živjeti i umrijeti ko kukavica.

Registar i ratni put.
Jer nekima je ratni put bio
Ljubuski-Frankfurt-Maksrska-Ljubuskii

Viđo jadan lijepili je LjILjANA živilo Bratstvo i jedinstvo .Naprid Ljubušaci

Laz toje poslje 58 god kovala ces zakruv dobit lopine

Nisu ovo odobrili vlastodrsci naprotiv i medu njima puno laznjaka. To je bozije davanje koje traje vec 5 godina obespravljenje malog covijeka. Pojedinci hrvati odnosno zapovjednici za judine skude su davale potpise da su laznjaci bili pukovnici. I u ovim trenucima molite boga za one koji su htjeli i dosli su brzo do bogastva preko tudi leda znajte dobro da je njima jako tesko jer sotona ih nagriza iznutra a vani imaju lojepu fasadu.Ovi covjek iz Jablanice vrlo dobro zna sta ja pisem vidim po njegovim komentarim.Neka nas dragi bog cuva a i onima kojima sotona diriguje neka se i oni izlijece od zli duhova.Vidim kako je ponasanje od nasi pojedinaca politicra i zapovjednika nbi ja njima u kozu samo imaju lijepu fasadu naglasavam od pojedinaca. Nek nas dragi bog cuva.

Tako je u pravi si pajdo a najgori su ovi vamo nasi sto umjesto da nas podrzavaju il nek sute oni jos pljuju po nama. Al nek oni podrzavaju l**ove jer su i oni jedni od njih ..

Daj boze da bude nesto ali ljudi tesko a mogu nesto dati prid umiranje a ovi lazni su pokupili kajmak i to 30god ga kusaju.
Podrska UZB

Udruga i pravda je dosla iz Graba opcinaLjubuski. Zato Drago presjednice najcasnije udruge branitdlja nek ti bog podari sve ono sto ti u njega zelija.Puno puta si moga biti kupljen ali tvoj obraz to nije dozvoljava. Po tebi su pljuvali svasta govorili i po nama koji smo bili omalovazani a bili smo sinovi domovine za koju smo bili spremni bili dat svoj zivot.Dok ovo pisem suze mi lete na oci jer se sjetim kad pokazivas specijslcima kako si operirao srce a oni bez milosti tebe guraju. Ministre Borasu koji si govorio ja stojim iza branitelja a ti znas sta si radio prema obespravljenima zasto na vladi nisi rekao ja na te ljude nemogu slat specijalce da i guraju i po nogsma tuku. Vjerujem da sada drukcije mislis ali mi ti oprastamo jer ti nisi skolovan tebe drugi guraju ali oni ce naj kasnije posrnuti vjerujmi. Drago tebi treba spomenik dignut u Ljubuskom od srca ti cestitam bog te blagoslovio.NEBI SPOMINJA ONOG SA SIROKOG NJEMU JR TESKO ALI JE ON SAM KRIV.POZDRAV UZB LJUUSKI.

branitelji ako vas nepodržava
dvadeset posto vaši članova
onda je to znak da nešto dobro neštima
među vama izgleda ima izdajica
jel tak il ne tak ili sam ja nešto krivo reka

Od ovoga navedenoga mozda se ostvare ovi umirovljenicki domovi i to ako toliko o brzini

Kupila vlada izgleda Mir koš sedmicu dana. I tako sedmica po sedmica, pa odmor pa na more, pa izbori......
...... bojim se da će nas prevariti.

Znate sta vidim komentare vi sto pisete protiv dogovora da nece bit nists vi se plasite mozda zatvor mozda ukidanja lazne mirovine.Mi dobro znademo da vas lazni ima vise ali ko se zadnj smije ta se vrseli spravom.Pozdrav UZB.

Slavim te Bože,Gospodaru Neba i Zemlje,što si se objavio malenima.

Kupovanje vremena lažnjaci su SDA i HDZ biračko tijelo

51%:članova HDZ je krščeno iza 96 god i kakvi su to hrvati

ja razmišlam sve prodat arapim uzet neku sirijku sa djetetom preć na islam i u njemačku
hrvate više niko ne treba to je tehnološki višak -potrošna roba
tako i tako će evropa bit muslimanska i neka bude kad muslimani znaju se izborit za narod i vjeru-alah je velik

u hadezeu su ljudi koristoljubci koji žive od adezea i sve što imaju imaju na osnovu adezea obično na ne pošten način i zato ću i dalje glasat za adeze jer zlo uvjek pobjeđuje

Vlada FBiH Prijedlog zakona o pravima razvojačenih branitelja uputila u parlament
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari