Od Čovićevih najava nema nikakvog efekta

ljubuski.info

Hrvatska stranka (HS) BiH smatra kako, u proceduralnom smislu, doista nema ništa sporno da neka ili više županija iz BiH otvore svoje predstavništvo u Bruxellesu, što je već uradila Sarajevska županija.

No, drži i da čelnici HDZ-a BiH moraju detaljno javnosti pojasniti glavne motive za otvaranje Ureda u europskoj prijestolnici, nazive županija koje će podnijeti taj zahtijev Vladi regije Bruxelles i, u konačnici, model privlačenja investicija i način raspodjele projekata i sredstava, ako eventualno ona nekada budu odobrena.

Kako je već posve jasno da bi veći broj Hrvata bio zaobiđen u privlačenju investicija i mogućoj raspodjeli sredstava iz različitih fondova, jer mješovite hrvatsko-bošnjačke županije zasigurno neće donijeti potrebne odluke o podnošenju aplikacije za otvaranje predstavništava u Bruxellesu, upozoravamo da se radi o još jednom perfidnoj i nekorektnoj ideji HDZ-a BiH od koje bi koristi imalo samo jedno područje, dok bi Hrvati iz Bosne čekali samo moguću milostinju, kao što je to slučaj i s raspodjelom grantova i novčane pričuve unutar BiH. Čelnici HDZ BiH se u izbornoj kampanji opet služe lažnim obećanjima. Oni nisu sposobni niti žele da županije u kojima vlada ta stranka daju konkretan doprinos kroz mehanizam kordinacije da se ubrza europski put BiH i da zemlja dobije željeni kandidatski status. Tko to još može biti naivan pa povjerovati da će tako nevjerodostojne i nepoželjne vođe, koje su otvorile sukob sa zapadnim zemljama, otvoriti neka predstavništva upravo u europskoj prijestolnici?, pita HS uz ocjenu da je vlast HDZ-a BiH dovela hrvatske županije do financijskoga kolapsa, pa kako bi onda skupo plaćali predstavništvo i lobiranje u Bruxellesu.

Takve jeftine politikanstke podvale, dodaju iz ove stranke, više ne piju vode i zasigurno neće izazvati nekakvu euforiju kod Hrvata.
Ako već imaju novca u županijskim trezorima, neka ga usmjere za povratak Hrvata u RS i FBiH, poručuju iz HS-a te zaključuju da nikakva paralelna diplomatska mreža nije moguća bez odluka nadležnih državnih institucija.

Reagirao je i HSP

Najava skorog otvaranja zajedničkog ureda nekoliko bh. županija pri Udruzi europskih regija u Bruxellesu još je jedna predizborna predstava hrvatskog člana Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića od koje neće biti ništa, navode iz HSP.

Žalosno mi je da smo od puta ka Europskoj uniji (EU) došli do toga da pričamo o otvaranju nekakvog ureda u Bruxellesu. Ako će to predstavništvo koje je on najavio na bilo koji način pomoći područjima gdje žive Hrvati, ja ću to pozdraviti. No, smatram da to neće imati nikakvog efekta, riječi su kojima je predsjednik HSP-a Nikola Raguž komentirao Čovićevu izjavu da u Bruxellesu već egzistira više predstavništava iz BiH ali da nedostaje ono koje bi na dostojan način oslikavalo područje na kojem žive Hrvati.

Glas naroda

Covic je prevarant stoljeca naj bolji bi mu dom bijo u Zenici

Covic mi niti malo nije drag ali sto ima pricati JUGOSLAVEN Skopljakovic i sitni Stolacki [ * neprimjereno * ] Raguz.... Pa treba samo vidjeti tko im daje mediski prostor rigidni probosnjacki portali odnosno medi.Pametnom dosta

Od Čovićevih najava nema nikakvog efekta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari