Priznanje ukazanja očekuje se po uspostavi svetišta

ljubuski.info

Ovogodišnja, trideset i sedma obljetnica međugorskih ukazanja zacijelo je najvažnija i ući će u povijest međugorskog fenomena jer se događa uoči dolaska apostolskog vizitatora Svete Stolice mons. Henryka Hosera, kojim Vatikan preuzima upravu u župi Međugorje.

Premda su mnogi očekivali da bi se mons. Hoser mogao pojaviti u dane obilježavanja obljetnice, 24. i 25. lipnja, jer je njegovo imenovanje službeno objavljeno 31. svibnja, to se nije dogodilo ovih dana, već će mons. Hoser, kako neslužbeno doznajemo, sletjeti u Sarajevo 4. srpnja. Prvo će se susresti s apostolskim nuncijem u BiH, a nakon toga i s državnim i crkvenim vrhom te nakon dan-dva boravka u Sarajevu, uputiti u Međugorje, gdje će i službeno preuzeti upravljanje župom.

Stan u starom župnom uredu

Mons. Hoser bit će smješten u starom župnom uredu, u stanu koji je još lani u ožujku, za njegova prvoga boravka u Međugorju, preuređen u njegov ured i stan, dok je, primjerice, objedovao zajedno s fratrima u novoj župnoj kući. No, ovoga puta uloga mons. Hosera neće biti samo analiza stanja u Međugorju nego i vrlo proaktivna.

Naime, njegova je zadaća isključivo pastoralne naravi i dolazi kako bi pomogao unapređenju pastorala u Međugorju. To znači da će raditi na proširenju sakralnog (crkvenog) prostora, izgradnji kapele trajne adoracije Presvetom Oltarskom Sakramentu, ustanovljenju stalnih pastoralaca i ispovjednika za nacije koje su najzastupljenije u Međugorju te poboljšanju infrastrukture (lokalne prometnice, opskrba električnom energijom…)

U Međugorju je ovih dana bilo nemoguće ne primijetiti upravo tu radost na svakome mjestu upravo zbog dolaska mons. Hosera, jer time ne završava samo razdoblje sumnjičavosti prema međugorskom fenomenu nego i započinje nova era Međugorja, a to je put prema priznanju, tj. ustanovljenju "pontifikalnoga svetišta", kojim će upravljati Sveta Stolica, kako je još lani najavio poznati vatikanist Andrea Tornielli.

Vjernici iz 40-ak zemalja

Na 37. obljetnici ukazanja bili su hodočasnici iz 40-ak zemalja iz cijeloga svijeta, od Brazila i Koreje do Ukrajine, Rusije i Poljske. Računa se da je otprilike oko 100.000 hodočasnika jučer pohodilo Međugorje, dok se godišnje brojke kreću između dva i dva i pol milijuna hodočasnika. Taj broj bi se, predviđaju mnogi, trebao i povećati dolaskom vizitatora Hosera jer će biti ukinute i neke restrikcije za svećenike u organizaciji hodočašća, koje su dosad bile na snazi.

Priznanje ukazanja očekuje se na kraju uspostave svetišta

Službeno priznanje ukazanja Blažene Djevice Marije šesterima međugorskim vidiocima, koja su započela 24. lipnja 1981. i traju sve do danas (samo troje vidjelaca), još nije na redu. Pretpostavlja se da će ono biti na kraju uspostave Međugorja kao svetišta, odnosno da će biti na zasadama rezultata posebne komisije koju je vodio kardinal , a koja je, kako se tvrdi, uvjerena da je prvih sedam dana ukazanja autentično, dok će ostala još razmatrati. A to je više nego dovoljno da se zasad utvrdi autentičnost međugorskog fenomena i omogući službeno štovanje tih privatnih objava.

Darko Pavičić | Večernji list

Glas naroda

Nek nam draga gospa udjeli pravdu svima onima koji su obespravljeni i ponizeni od ove sotonisticke uprave.

Ovo inzistiranje na pastoralu i brizi o hodočasnicima uz izbjegavanje prosudbe ukazanja s dogmatskoga stajališta nije dobro.

... ovdje se radi o hitnom rjesavanj problematike u Zupi Medjugorje posto Hercegovacka franjevacka provincija nije dorasla izazovima i problematici Medjugorja, cak vise je dijelom u zadnje vrijeme je pocela gubiti konce. Ponajprije je sv. Stolica zabrinuta za pad broja katolika u ovoj zemlji pa cini i spasava sto se spasiti da.
- U zadnjih 3-5 godina posjeta Medjugorju se vise puta prepolovlajvala, tako da su ove brojeke u medijima cista izmisljotina
- Veliko nezadovoljstvo suvenirdzija i hotelijera, pad cijena smjestaja i masovno zatvaranje suvenirnica
- Veliki pad vjernika-hodocasnika iz Zapadnih zemalja koji su imali vecu finacijsku moc ..
Tako da Vizitator Hoser dolazi srediti situaciju .... stvoriti uvjete za povratak hodocasnika ... pojacati infrastrukturu za buducu upravu ... Ovo je cista izmisljotina i manipulacija da ce sad PREUZETI ZUPU (on je jedna vrsta INSPEKCIJE kako bi ispravno usmjerio dosad netransparentna sredstva)... sve ostaje isto i Zupa je jos pod patronatom Mostarske Biskupije ... Njegov rad ce biti uskladjen s Biskupijom i Papom ...
Zupu Medjugorje u naboljem svjetlu moze preuzeti sv. Stolica u nekoj kasnijoj fazi ali poslije priznanja svakako ... sto se i uklapa u Vatikansku politiku koje je predstavnik na ovim prostorima Biskup Ratko Peric ...

Priznanje ukazanja očekuje se po uspostavi svetišta
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari