Mi smo devastirani kao narod!

ljubuski.info

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović gostovao je u emisiji "Zrcalo tjedna" Naše TV, a ključna tema njegovog gostovanja bile su izmjene izbornoga zakona, bolje rečeno obespravljenost Hrvata, odnosno dopuštanje izbora nelegitimnih hrvatskih predstavnika, a tijekom emisije dotaknute su i druge aktualne bh političke teme.

Naši zastupnici i ja smo skupa donijeli odluku da ne sudjelujemo na toj famoznoj sjednici, jer taj prijedlog od strane bošnjačkih političkih stranaka odstupa od odluke Ustavnoga suda. Mogu reći da je to bio jedan krajnje nekorektan pokušaj političkih stranaka sa sjedištem u Sarajevu, jer svima treba biti jasno kako Bosna i Hercegovina ne može opstati kao građanska država. Ovdje su stoljećima prije živjela tri naroda, a siguran sam da će usprkos svemu živjeti i u budućnosti. Moramo graditi kao narod bolje odnose s Međunarodnom zajednicom, a za ove pokušaje iz Sarajeva mogu samo kazati da im sigurno neće proći - kazao je Cvitanović u uvodnome dijelu emisije.

On smatra kako su ovakve pojave u zadnje vrijeme jedan obični populizam, jer se želi skrenuti sa stvarnih, onih gorućih problema, pa se upitao zašto se o ovome nije razgovaralo na početku tekućega mandata, odnosno zašto su gospoda koja žele zadržati svoje fotelje ta pitanja otvorili sada kada je do izbora preostalo svega tri mjeseca! Dodao je kako najvećeg krivca za stanje u kojem se nalazi njegov hrvatski narod vidi u propustima "naših hrvatskih politika".
Hrvati će ovdje i dalje živjeti i opstajati i Hrvati će ovdje birati svoje političke predstavnike, ali Hrvati koji su protjerani sa svojih ognjišta nikako ne smiju biti zaboravgljeni, odnosno ne smijemo ih se odreći - konstatirao je Cvitanović, pa se osvrnuo na trenutni, te predratni broj Hrvata u određenim bh područjima kao što su Ze-Do kanton, Posavina ili Sarajevo.

Cvitanović je u svome izlaganju glede aktualne hrvatske političke vlasti u BiH posebno apostrofirao predsjednika FBiH Marinka Čavare za kojeg je kazao kako u zadnje vrijeme daje katastrofalne izjave, prvenstveno sarajevskim medijima, a posebno mu je zamjerio to što je na upit vezan za hrvatskoga generala Zlatana Miju Jelića, cinično odgovorio - Pa gdje je sada taj čovjek, zašto nije tu?

I uistinu hrvatski narode dobro se svi trebamo zamisliti kada slušamo Marinka Čavaru koji daje takve izjave za najčasnije hrvatske sinove u Bosni i Hercegovini.
Zbog takvih istupa ne mogu i ne želim podržavati takvu politiku i njezine aktere poput Marinka Čavare ili ministra Jozića koji je proteklih dana na Sudu svjedočio protiv generala Đure Matuzovića - jasan je bio Ilija Cvitanović.

Voditelj je u emisiji branio Čavaru ističući kako on neće ništa potpisati što je štetno za Hrvate, jer je barem tako kazao u izjavi za jedan sarajevski portal, pa je čak taj detalj ispao pomalo tragikomičan budući da se voditelj u emisiji postavio kao glasnogovornik "dečka iz Busovače".
Dvadeset godina ista priča, ista politika, a evo četiri godine ovog zadnjega mandata protekle su im u šutnji oko ključnih pitanja i neradu, jer nijedno od sedam ključnih obećanja nisu ispunili, a kao što su, podsjetit ću, izmjene Izbornoga zakona, kanal na hrvatskome jeziku, Ministarstvo branitelja, socijalna pravda… To je razlog zašto smo mi kandidirali dr. Dianu Zeleniku za hrvatskoga člana u Predsjedništvu BiH, tu časnu ženu bez ijedne mrlje i na profesionalnoj i na političkoj karijeri. Kao predstavnik stranke u radu Hrvatskoga narodnoga sabora konstantno sam pokušavao da se usuglasimo oko zajedničkoga kandidata, pa je prvi sastanak bio dogovoren još za 27. siječnja, zatim drugi za 05. veljače, a koji je jednostrano otkazan, a trebali smo, ponavljam, razgovarati o zajedničkom kandidatu. Na tri uzastopne sjednice HNS-a ista se stvar ponavljala, pa sam nakon svega toga odlučio da idemo samostalno, ali sam i opet rekao da smo spremni razgovarati o pozicijama gdje je potreban nacionalni legitimitet, a to se prvenstveno odnosi na Predsjedništvo i poziciju dopredsjednika Republike Srpske. Mislite li da sam ikada dobio odgovor? Nikada ga nisam dobio, a nisam jer im je cilj na ovakvoj političkoj platformi zadržati pozicije moći - poprilično žestoko je Cvitanović u emisiji prozvao HDZ BiH, odnosno i one manje političke stranke oko njih grupirane u zajedničkom bloku.

Tko valda u ZHŽ i HBŽ

?
Tražio sam i odgovore o iseljavanju Hrvata, jer moramo postaviti pitanje i tko vlada u ZHŽ-u ili HBŽ-u, a ljudi se od tamo u tolikome broju iseljavaju. Mi smo devastirani kao narod i zbog svega toga nam je nužno bila potrebna kandidatura dr. Diane Zelenike za koju sam uvjeren da će pobijediti na izborima, pa i ovom prilikom pozivam sve čestite Hrvatice i Hrvate da svoj glas daju za gospođu Zeleniku - dodao je Cvitanović.

Voditelj je dosta često pokušavao ublažiti ovakve napade, odnosno svu tu krivicu prebaciti na neku drugu stranu ili nekoga drugoga, međutim Cvitanović nije to nijednog trenutka dopustio, već je jasno prozivao najodgovornije, a kao što su primjerice i hrvatski kadrovi u pravosuđu.
Pa tko naše ljude, naše generale procesuira, tko je glavna tužiteljica u Tužiteljstvu BiH, čiji su kadrovi već dvadeset godina na čelnim pozicijama u pravosuđu - zapitao se Cvitanović.

U završnom dijelu emisije poručio je kako ga ne zanimaju procjene o tome kako će koja od bošnjačkih stranaka proći na ovim izborima, te da će on prije izbora zatražiti od svih stranaka potpisivanje dokumenta koji bi istinski značio da su te stranke za izmjene ovakvoga izbornoga zakona, koje su za europski put Bosne i Hercegovine i sve one druge najvažnije teme koje su od općeg interesa za narode i građane ove zemlje, te da nakon predstojećih izbora HDZ 1990, odnosno jedan širi blok stranaka s hrvatskim predznakom, a koje su trenutno okupljene oko HDZ-a1990, mogu koalirati samo s takvim partnerima na ovdašnjoj političkoj sceni.

Glas naroda

Bravo Ilija.

Svaka cast Ilija puna potpora Dijani dosta vise drugova

čuj dosta više drugova
neka sada drugarica vlada
ito drugarica doktorica
specijalista pilitičarka
jel tak il ne tak hadezeov bagra

Ti Izbjeglice si pravi HDZ-ov provokator.

A tko vlada u nas u Rami već 15 godina i zašto imamo najveće iseljavanje uz stotine miliona maraka u proračunu???

mudro zboriš predsjedniče.

Kad ne bi bio Briselski i Vašingtonski sluga mogo bi proć.

pa bolje njihov nego Beograda i Rusije

Pisano je :Bogu se svome klanjaj i Njemu Jedinome služi.

Ti si rodjen da budes sluga ,..,.bilo kome,.,.,Koliko razreda imas,,,,???????????? 2 ,,3,.,.,.????????????????????????????

Svi nasi politicari su sluge stranaca Amerike.EU,Turske ili Rusije,umjesto da budu sluge svog naroda.Dobro rece Matos tosu sluge tudjih slugu.

pametna i mudra glava, tko ima ista u glavi prepoznat će to...bravo Ilija

Drugarica je presudila akcize a akcize i Zakon pio mio kojim svi budući umirovljenici će imati barem 30 % manju mirovinu xx što znači da će dobiti socijalne mirovine od 300-400 KM a radili 40 godina i u Mirovinski fond uplatili minimalno 100 000 KM!?I di su njihovi novci pretočeni!?
A briga nje plaća u bolnici,Parlamentu ,odvojeni život , privatno i sve ostalo i čestitke didova kad je likovala nad jadnim radnicima koji radeza 500 KM,umirovljenicima, nezaposlenim, braniteljima,slabim i nemoćnim,djeci...

Neće narod drugarici zaboraviti!

Mi smo devastirani kao narod!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari