Tri nove medalje za Sašenka Sadikovića

ljubuski.info

U dva susjedna grada Katovice-Trinec, 23. lipnja, u rudarskoj oblasti Šlezija, prvi u Poljskoj drugi u Češkoj, bh. izumitelji su samo za tri dana, 16-22. lipnja predstavili šest inovacija i „zaradili“ – 15 priznanja.

Najnovija priznanja bh. izumitelji su osvojili na izložbama u Katowicama i Trinecu, dva susjedna grada u rudarskoj oblasti Šlezija, prvi u Poljskoj, drugi u Češkoj.

Čak tri zlatne medalje dobio je Posušak Ivan Milićević, strojarski inžinjer, za izum "injekcija bez vidljive igle", zahvaljujući kojoj pacijent ne osjeća bol prilikom uboda igle niti ima strah od nje, jer je nevidljiva i njemu i liječniku.

Dvije je dobio od organizacijskih odbora, a treću od Politehničkog sveučilišta u Bukureštu. Vrijedno je istaći čime se rukovode na ovom Sveučilištu kada odabiru kome dodijeliti priznanje, a o čemu najbolje svjedoči sintagma:
Za izvanredno dostignuće u izumiteljstvu, kroz posvećenost i upornu želju za pomicanjem granica u onome što može biti ostvareno putem znanosti i tehnologije.
Tu je i ne toliko poticajna koliko izazovna službena deviza Univerziteta: Kroz trnje do zvijezda.

Dvije zlatne medalje dobio je dr. sc. Fikret Alić, profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli, za "nano-magnetički filter fluida".

Zlatnu medalju bukureštanskog sveučilišta dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, za vodilicu lanca ručne motorne pile, koja ne koristi strojno ulje. Sadiković je dobio i srebrne medalje u oba grada.

Srebrne medalje u Poljskoj dobili su Borko Babalj, iz Trebinja (naočale s lećama bez okvira i bez krila za držanje na ušima) i Josip Gujić, Kakanj (držač za poravnavanje knjiga na policama), dok su u Češkoj nagrađeni brončanim medaljama.

Zoran Kutle iz Širokog Brijega dobio je srebrnu medalju u Češkoj, a brončanu u Poljskoj, za "višečlanu spiralnu oprugu".

Udruga izumitelja Bosne i Hercegovine dobila je počasnu diplomu u Trinecu, zbog predstavljanja inovacija svojih članova na izložbi "Invent-Arena".

Cjelokupni dojam izuzetne uspješnosti potvrđuje i činjenica da je Svjetsku federaciju izumiteljskih orgnizacija (IFIA) predstavljao njen direktor Husein Hujić, koji obavlja dužnost glavnog tajnika bh. Udruge.

U ime bh. laureata, nagrade je u Katowicama preuzeo Predrag Kovač, stalni član Organizacijskog odbora izložbe u Trinecu.

Povodom još jednog velikog uspjeha zadovoljstvo nastupom Udruge izumitelja BiH izrazio je predsjednik Češkog saveza izumitelja i racionalizatora Lukaš Zmekšal, priopćeno je iz ove udruge.

abc.ba

Glas naroda

svaka cast malo je vaki ljudi u hercegovini

Tri nove medalje za Sašenka Sadikovića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari