Policijski službenici traže povećanje plaće

ljubuski.info

Savez sindikata policijskih tijela Bosne i Hercegovine obratio se Ministarstvu financija BiH zahtjevom korigiranja predložene osnovice za obračun plaće uposlenim u institucijama BiH za 2018. godinu uz iznosu od 475,69 KM, zbog inflacije u razdoblju 2012. - 2016. godine.

U zahtjevu ističu kako je ova osnovica utvrđena još 2012. godine, ali da je tada dogovoreno da će se visina osnovice za obračun plaće korigirati 2014. godine maksimalno do postotka godišnje stope inflacije u BiH za 2012. godinu te da će se razmotriti mogućnosti povećanja visine toplog obroka sa 6 KM na 7 KM.

Odredbe ovog protokola, koji je potpisao, tada jedini reprezentativni Samostalni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH, nikada nisu provedene izuzev u dijelu smanjenja osnovice.

Prema službenim podacima Agencije za statistiku BiH u razdoblju od 2010. do 2018. godine plaće su rasle za 9,2 posto, dok su uposlenima u institucijama BiH 2012. godine umanjenje za 11,7 posto i ne mijenjaju se. Ako uzmemo u obzir smanjenje naknade za topli obrok, regres, te novi način obračuna troškova prijevoza na posao i s posla, koji nije donesen u skladu sa zakonom, ukupna primanja su umanjena za 17-25 posto. U isto vrijeme, potrošačka košara je rasla s 1.570 na 1.850 KM ili za 15 posto, tako da je ukupna negativna razlika od 32 posto do 40 posto. Primjetno je da je Vijeće ministara u proteklom razdoblju vršilo uštede u Proračunu institucija BiH isključivo kroz plaće uposlenih u institucijama, kažu iz ovog sindikata.

Ističu kako se nagomilao niz problema, prvenstveno egzistencijalne prirode, koje je nužno rješavati kako bi se zaustavio odljev kadra koji je primjetan u sve tri policijske agencije. Pozvali su još jednom Vijeće ministara BiH na pokretanje socijalnog dijaloga.
Savez sindikata policijskih organa u BiH je spreman iskoristiti sva zakonom dopuštena sredstva kako bi konzumirao utvrđena prava s ciljem zaštite i poboljšanja statusa članova, zaključeno je u zahtjevu.

Glas naroda

u sridu u podne će mo podić plaću našoj policiji
možda bude posla za njih od nula do 24 sata stalno a imaće i terenski topli obrok

Policijski službenici traže povećanje plaće
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari