BiH na drugom mjestu u Europi po padu broja stanovnika

ljubuski.info

Snažni rast broja stanovnika ili "alarmantni demografski pad", ove dvije krajnosti u slučaju europskih zemalja dijeli samo nekoliko stotina kilometara.

Pokazala je to analiza eksperata Austrijske akademije znanosti (ÖAW) i Wittgenstein centra iz Beča.

Dok se stanovništvo zapadne Europe značajno povećava zbog migracija, na istoku kontinenta događa se dramatičan pad.

Za novo izdanje "Europskog demografskog lista", istraživači su analizirali trendove u promjeni broja stanovnika između 1990. i 2017. godine. Brojke određuju dva faktora: Prirodni priraštaj (razlika između broja rođenih i umrlih) i migracije.

Austrijski demografi navode Bosnu i Hercegovinu kao ekstreman primjer gubitka stanovnika.

Iako se na listi zemalja koje su "u crvenom" po padu broja stanovnika BiH jedina može pohvaliti pozitivnim prirodnim priraštajem, desetkovanju populacije doprinijelo je najveće iseljavanje stanovništva u Europi!

Pozitivan primjer je Irska koja je zahvaljujući najvećem prirodnom priraštaju, ali i migracijama povećala broj stanovnika za čak 36 posto u 27 godina.

Ostale zapadnoeuropske zemlje uglavnom su povećale broj stanovnika dolaskom migranata, što je slučaj sa Švicarskom (+26 posto), Norveškom (+24 posto), Španjolskom (+20 posto), Švedskom (+17 posto), Austrijom (+15 posto), Italijom (+7 posto), Njemačkom (+4 posto).

Nasuprot ovim državama, u Francuskoj je povećanje broja stanovnika od 18 postotaka postignuto većim dijelom prirodnim priraštajem. Kad je riječ o prirodnom priraštaju: U zapadnoj Europi negativan je samo u Njemačkoj i Italiji gdje je broj umrlih osoba nadmašio broj rođenih.

Bosna i Herzegovina nije jedina zemlja na istoku i jugoistoku kontinenta u kojoj se bilježi dramatičan pad broja stanovnika. Demografski pad bilježe i zemlje koje su ušle u Europsku uniju (Bugarska, Latvija, Hrvatska, Mađarska…), ali i one koje su, poput BiH, još u "čekaonici" (Kosovo, Srbija, Moldavija…).
Migracijska kretanja postala su pokretač rasta i smanjenje broja stanovnika, u Europi, sumirao je rezultate analize austrijski demograf Tomas Sobotka i dodao: Dok se stopa fertiliteta u istočnoj Europi više nije bitno ne razlikuje od zapadnih zemalja, migracije su ono što dijeli kontinent na dva dijela.

Glas naroda

ovo je samo opca slika ... pad odnosno rasta ...
Zaboravljeno je napisati da kad je u pitanju RAST NTALITETA USELJENJA najveci se procenat odnosi na muslimansku populaciju u Europi, a kad je u pitanju PAD NATALITETA I ISELJENJE najveci se procenat odnosi na krscansku populaciju i to je KLJUCNO sto ovim izvjescem nije obuhvaceno ili nesmiju prikazivati ... Zasto je to tako i dali je krscanska populacija zakasnila, sto se desava? U Nizozemskoj je vec pola muslimana a pola svih ostalih. Francuska je vec 40% stanovnistva sjevernoafrickog porijekla ... vecinom muslimani ... U Londonu je vec musliman gradonacelnik. U Berlinu ce biti gradonacelnik za 4 godine musliman ... itd....

zbog ovakvi ljudi koji ovako pisu ja sam pobjego iz heeregovine i ne mislim se nikad vratiti kakvoj budali vise vjera smeta sve som unistili zbog vjere i kad som sve muslimane i osale procerali sada mi bjezimo sami od sebe gori nam je intelekttualna svijes od bilo kakve bu.a.e koja na bijaci trazi svoja prava

Ja bi volio da si osta ovdje jer bi janjetina bila jeftinija

odgovvor grabu jucer sam proso kroz grab nisam vidijo na putu ni magare a de su neznam

Nažalost tako je tačan komentar

Nije nažalost već u pogon pa se ne sekiraj! Dok se u hercegovini rađalo po 8 djece doteklo je svakome a sad...

bar po nečemu smo medju prvima

Čovića za presjednika "Europe"
Aliju za Ministra iseljeništva, Dodika za šefa Nato u EU.?????

U cijeloj zapadnoj Evropi je pad.Zahvaljujuci migrantima su u plusu.
Ali taj plus i budući minus kada se zbroje dobije se na kraju veliki minus.
Nisu Madjari ludi.

BiH na drugom mjestu u Europi po padu broja stanovnika
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari