Prijetnje Čavari ukoliko ne potpiše Zakon o izbornim jedinicama

ljubuski.info

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara najavio je kako neće potpisati ukaz o proglašenju Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, čime će onemogućiti njegovo stupanje na snagu.

On je kazao kako ovo zakonsko rješenje u sebi sadrži negiranje odluke Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić", te negiranje Washingtonskog i Daytonskog sporazuma.
Ja sam preuzimajući dužnost dao prisegu da ću poštivati Ustav, poštujući legitimitet i zakonitosti - ovaj zakon ne može doživjeti proglašenje, on znači negiranje institucija BiH, kazao je, između ostalog, Čavara.

Mogućnost da će aktualni predsjednik FBiH blokirati Zakon nepotpisivanjem ukaza o njegovom proglašenju ranije su komentirali predstavnici stranaka predlagača ovog zakonskog rješenja.
Ako se to dogodi, Čavara bi time prekršio svoje ustavne ovlasti i to bi poprimilo jednu sasvim drugu dimenziju, smatra šef Kluba zastupnika SDA u Parlamentu FBiH Ismet Osmanović.

Zastupnik SDP-a BiH u federalnom Parlamentu Damir Mašić rekao je da je predsjednik FBiH dužan potpisati svaki akt koji je uredno prošao parlamentarnu proceduru i koji je u istovjetnom tekstu usvojen u parlamentarnoj proceduri.
Niti Čavara, niti bilo koji pojedinac ma koju dužnost da obavlja, nema diskrecijsko pravo procjenjivati što se njemu sviđa ili ne, pa to potpisivati ili ne potpisivati, poručio je Mašić.

Ukoliko, pak, Čavara ne potpiše zakon, (što je njegovo ustavno pravo) to će, prema Mašićevim riječima, predstavljati klasičnu zlouporabu položaja, što je kazneno djelo.
Također, takvo djelovanje, između ostalog, bilo bi i opstruiranje implementacije Daytonskog sporazuma, jer se onemogućava funkcioniranje vlasti. S te strane, tu bi bilo posla za Tužiteljstvo, ali i za visokog predstavnika. Vjerujem da je Čavara dovoljno razuman i pametan da se neće upustiti u takvu avanturu, jer u konačnici, on bi jedini bio žrtva i kolateral. Ne bi to bili ni HDZ BiH niti Dragan Čović, već bi Čavara osobno odgovarao za takve svoje postupke, zaključio je Mašić u razgovoru za sarajevski portal.

Prijetnje Čavari uputio je i takozvani Građanski savez, minorna, ali ekstermistička stranka. Oni imputiraju Čavari da sprema rušenje ustavnog poretka.

U priopćenju Čavari nazivaju zvaničnikom paradržavne organizacije tzv. HNS-a, paralelne vlade udruženog zločinačkog poduhvata Herceg Bosne koja egzistira unutar vlasti Federacije BiH.
Odbijanje potpisivanje ukaza predstavljalo bi krivično djelo i zahtijevalo hitno procesuiranje predsjednika Federacije od strane Tužiteljstva BiH. Ukoliko Čavara odbije potpisati akte koji su prošli parlamentarnu proceduru i ukoliko Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine ne izda nalog za uhićenjem Marinka Čavara, građani Bosne i Hercegovine moraju znati da je time otvoren put za rušenje Bosne i Hercegovine, navodi u priopćenju bošnjačka ekstremistička stranka GS, koja očito pokušava zastrašiti predsjednika FBiH.

S druge strane, šef Kluba zastupnika HDZ BiH- HNS BiH u Parlamentu FBiH Jozo Bagarić mišljenja je da su svi hrvatski politički dužnosnici dužni štititi interese naroda kojeg predstavljaju.

Prema njegovim riječima, tvrdnje da je zakon u skladu sa Ustavnom BiH i presudom u slučaju "Ljubić", samo su tumačenja predlagača.
Ali odgovorne institucije će dati konačan sud o tome je li ustavan ili ne. Što se tiče mogućih mehanizama, to je za nas Hrvate iznimno važno, i svi dužnosnici su dužni štititi interese hrvatskog naroda. Svi mogući pravni aspekti moraju biti zadovoljeni i svako na svojoj funkciji je dužan da, poštujući Ustav, štiti inteterese hrvatskog naroda, kazao je Bagarić.

Glas naroda

Neka se sakrije u šator na Bijači.

Počelo HDZ spinovanje pred izbore i stvaranje umjetne krize vlasti.
A četri godine ispijate kave sa Muslimsnima i Srbima.
Izbori će, kratko i jasno, kakve prijetnje, kakvi bakraci

Lopina jedna i on i Hdz danas im istice rok i nami treba potpisat opet slaga lupetina jedna

niko nesme da pljačka rvacki narod nego kradeze
kradeze je spasitelj rvata i on nas brani sačuvaj bože

Sta ce vise opljackat jamili su sta su mogli sad je borba za [ * neprimjereno * ] izgube li izbore zatvori ce bit natrpani ovaj Cavara je i tako Dragancetov ljubavnik

Dragane dobrocinitelju sta se ovi narod okurazija nema im vise trave samo vode nek piju. Sta ce nama boda mi se u sampanjcu sa zenama kupamo .cijim (njiovim) od ovi jadnika

Isto ovako je bilo za akcize na akcize i zakon pio mio kojim su narod osiromašili da ne može više.Zato ovoliko naroda ode jer nema vajde raditi za ratne tajkune za 500 KM cijeli dan a umirovljenici odradili 40 godina i dobili 300-400 KM mirovine.
Za kog se radili i uplaćivali za radnike i umirovljenike nije sigurno.547

Bolje jedan dva u zemlju nego da Pati 200.000 svakoim dobro

Marina Pendeš na listi za drzavni parlament. Bežanijska Kosa.

Vezane vijesti

Prijetnje Čavari ukoliko ne potpiše Zakon o izbornim jedinicama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari