Bošnjačka politika želi potpuno ovladati Federacijom

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina je u sličnoj situaciji bila već više puta i mislim da je bilo mnogo težih situacija od ove, s tim da, istina, nikada nismo bili pred vratima EU, nikada nismo bili pred mogućnošću da dobijemo kandidacijski status, da obveze koje smo preuzeli, koje se vežu uz kandidacijski status, nismo u stanju provesti. Uvjeren sam da danas moramo imati drugačiji odnos prema ovim krizama i mnogo ih brže rješavati, sve stavljajući u funkciju euroatlantskog puta BiH - kaže hrvatski član Predsjedništva BiH, predsjednik HDZ-a BiH i predsjednički kandidat HNS-a Dragan Čović.

HNS, bez iznimke, za tu političku krizu, uvjetno rečeno, optužuje blok sarajevskih stranaka koji se realno stvorio na političkoj sceni. Svjedočimo li ponovnom formiranju velike svebošnjačke koalicije?

Pa moramo biti iskreni, hrvatski narod, kao odgovor na našu ustavnu poziciju i neravnopravnost u BiH, odgovorio je osnivanjem Hrvatskog narodnog sabora.

Pozvani su svi oni koji imaju neki parlamentarni udio ili imaju povjerenje građanstva u taj blok. Odgovor Bošnjaka bio je otprilike isti: okupiti sve bošnjačke stranke, tako da vi imate jedan, možda začuđujući za nekoga, prikaz politike u Sarajevu gdje zajedno razmišljaju i SDP i DF i GS, pa SDA, SBiH, SBB, bez izuzetka, bilo koja bošnjačka stranka, odnosno stranke koje u biti imaju 99 posto bošnjačkog biračkog tijela. Okupili su se oko zajedničkih pitanja. Primjerice, kako definirati odnos prema hrvatskom narodu i tu oni vrlo složno djeluju.

Takvo djelovanje imali smo i za vrijeme izbora u Stocu, kada su sve bošnjačke stranke zajedno nastupile kako bi se odradio jedan posao strateški, kako da Bošnjaci izađu na more. Ili danas, recimo, kada govorimo o Izbornom zakonu, opet bošnjačke stranke zajedno nastupaju i pričaju o tome kako bi trebale transformirati Federaciju BiH u potpuno građanski entitet, a time i BiH, čime u biti vrlo jasno odgovaraju na zahtjev HNS-a. Znači, to je jedna ravnoteža koja se napravila, s tim da je potpuno drugačiji razlog osnivanja.

HNS je osnovan zbog toga što nema druge mogućnosti nego da pokušamo jednim zajedništvom na političkoj sceni izboriti se za one mrvice vlasti koje bi nam osigurale legitimitet u obnašanju izvršne i zakonodavne vlasti. Bošnjaci se odlučuju na okupljanje da bi upravo ovakvim zbijanjem redova zaštitili svoju poziciju dominacije unutar Federacije, a time, u konačnici, i same BiH.

Svi su mislili da je plan B da mi bojkotiramo izbore ako nema Izbornog zakona, svi su mislili da je plan B kriza itd. Obrnuto je, jer plan B je upravo jačanje pozicije hrvatskog naroda. Plan B mora osigurati izbor legitimnih predstavnika bez obzira na izborni zakon. Doći će i plan C, pa će se svi uvjeriti da je jedini put koji Hrvati imaju put europske integracije i snaženja BiH, kazao je Čović.

Nova strategija

kazao je kako je odluku o kandidaturi za novi mandat u Predsjedništvu BiH donio iz nužde te da je prvotni plan bio da se, ako bi se postigao dogovor o izmjenama Izbornog zakon BiH koji bi osigurao legitimno predstavljanje Hrvata na svim administrativnim razinama, ide na "osvježenje" kandidacijskih lista s potpuno novim ljudima, kojima bi "politički veterani bili logistika".

Kako se nije desilo da imamo Izborni zakon, a vrlo rano su nam već Bošnjaci ponovo poslali poruku da imaju jasnu ambiciju birati u ime Hrvata i člana Predsjedništva BiH i hrvatski klub u Domu naroda, morali smo primijeniti novu strategiju, a to je značilo da izvučete sve ono za što vjerujete da može napraviti prepoznatljivost u glasačkom tijelu, motivirati glasačko tijelo i u ovako nemogućim uvjetima, dobiti izbore, imati hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Onda je procjena bila da bi bilo neodgovorno ne preuzeti tu odgovornost, i to nema veze s mudrošću. Ja osobno sam, naravno, do kraja spreman stajati na tom statusu da predvodim svoj narod, u onoj mjeri koliko mom narodu treba moja pojava, poručio je Čović.

Nijedan posao nije ostao nezavršen

Izrazio uvjerenje u svoju izbornu pobjedu za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ističući da u posljednjih 20 godina, kako se bavi politikom, nijedan posao nije ostao nezavršen.

Korektno osmislimo, imamo plan, politiku, podesimo taktiku i strategiju koja to sve određuje. Mislim da smo nešto slično napravili i ovaj put i to je onaj `plan B` koji je mnoge zainteresirao, kazao je Čović.

Govoreći o jesenskim općim izborima, kazao je kako je cilj stranaka okupljenih oko HNS-a dobiti legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH, dobiti deset posto više glasova u odnosu na prošle izbore te osigurati dominantnu većinu u Domu naroda.

kazao je kako smatra da se sa bošnjačke političke scene danas ne može vidno uticati na političke odnose u Republici Srpskoj, ali da se djelomično može uticati na izbor srpskog člana Predsjedništva BiH.

Čović je kazao da Bošnjaci mogu pomoći da se uspostavi vlast na razini BiH u ime srpskog naroda, te utjecati da se definira Klub Srba u Federaciji BiH.

O Dodikovoj snazi

Međutim, osnova ideje je potpuno ovladati FBiH i kada to uspiju, i taj entitet potpuno stave pod svoju kontrolu, dolazi sljedeća faza kada će se taj utjecaj dominantno, s jednim drugačijim pristupom, vjerojatno s novim ljudima, prenijeti na čitav prostor BiH, pa time i na Republiku Srpsku", kazao je Čović.

Ocijenio je kako je to samo jedan međukorak u konačnoj slagalici, ističući da za razliku od nositelja takve ideje koji procjenjuju da je za njezinu realizaciju potrebno dva izborna ciklusa, smatra da ni 50 izbornih ciklusa neće biti dovoljno za provođenje takve zamisli koja je neodrživa na prostoru BiH.

Govoreći o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Čović je kazao da za sada ima izuzetnu podršku i snagu, te političku vitalnost, koliko god dugo da traje u Srpskoj.
Pojavit će se još neki nezavisni kandidati, ali srpski narod, siguran sam, znat će odlučiti i izabrati tko ga je u stanju na najbolji način predstavljati. Nekorektno je da kažem tko će to biti - jedan ili drugi čovjek - iako vrlo jasno vidim tko će to biti, kazao je Čović.

Čović zna rezultate

Prema njegovim riječima, četiri kandidata na predstojećim izborima za bošnjačkog člana Predsjedništva, na bošnjačkoj političkoj sceni, i dva kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH - Željko Komšić (DF) i Boriša Falatar (Naša stranka) računaju na isto biračko tijelo.

Čović je istakao da je bošnjačko biračko tijelo tri i po puta veće i brojnije nego hrvatsko i da je riječ o 650.000 do 700.000 glasova.
Kako će se raspodijeliti, ne znamo. Imamo svoj stav, kao i kod srpskog člana Predsjedništva i vidim svakog kolegu u studenom, koji će sa mnom sjediti, ali bi nekorektno bilo da izlazim s tim imenom, dodao je Čović.

Večernji list

Glas naroda

Ko nam išta može. Ko to ima ovoliko pukovnika u svijetu. Ajdeee, svi ostali su mali mravi. Żivili pukovnici, bojnici, satnici, i ostali "zapovjednici".

Mene ne interesuje jeli dobar političar ili nije ja nerazumin prave Hrvate što što ga vole činjenica je baca se je kamenjin u svetu zastavu a sad je šef

Proglasi HRHB svi Uhljebi su uz tebe

Dečki mlatite praznu slamu.Niste dorasli situaciji ni vremenu koje dolazi.Šta će povijest o vama reći,vidićemo,ali zasigurno u nju brzo odlazite.Na koji način, ne znam,ali da odlazite to je sigurno.

Tebe je vise dosta JUGOSLOVENU neka vlada ko got hoce samo damije tebe Lopino vidit iza resetaka

Sve ti je rečeno i svjestan si svega.

bolje i oni nego ti

koga bi izabrao drugi me nevole a ovi moi me 20g kradu .

Naši nas i kradu i ne vole.

Političko Sarajevo i politički Zagreb svaki na svoj način rade na iseljavanju Hrvata iz BiH od devedesete naovamo

Dobročinitelju prazni Kupres Livno Tomislavgrad Posušje Ljubuški ... nigdje Bošnjaka a u Mostaru sto tvojih enormno zarađuju ostali životare a za Hrvate iz tzv. RS tebe boli hurac

Ajmo javljajte se Muslimanoljupci, koje boli neka stvar, sto je nametnuto 80 amandmana na Ustav Federacije BiH, koji su katastrofalno se odrazili na buducnost BH Hrvata.
Mrzite HDZ i Covica, al mi nemoj reci da HRHB nije jedini zalog za buducnost Hrvata u BiH. Tko mrzi Herceg-Bosnu siguran sam da mrzi i Hrvatsku.
Ko .ebe Covica i HDZ, ali Herceg-Bosna iznad svega.

ti i takvi ste prodali herceg-bosnu

volim čovića i jugoslaviju baš mi je dobro živila mladež HDZa koja je opuhala i otjerala rvate u progonstvo
čova je gađa HDZ u početku kamenicama a sad je najbogatiji jugoslaven u HDZu

ovaj što nas naziva muslimanoljupci aj kad si tako pametan objasni i domoljub i hrvat i pošten čovjek kod nas se nije pitao nitko nego hrvati ovoliko opljačkani nisu nas unazadili ni srbi ni muslimani plate manje nego u federaci i to za duplo protjerani dvadeset i nešto godina kako nam je stanje o čemu ti trabunjaš vjerovatno si neki uhljeb što imaš pet šest radni mjesta ili odbora ko je tebi ovdje neprijatelj po meni takvi što razmišljaju kao ti vi ste isiloljubci i neprijatelji hrvata i svih naroda

Bolje da vladaju Talibani Faroni Isilovci Mudjahedini Turci Fazarecani Libijci . Nego ti i tvoji mulci

Ćao Hijenezovci Odlazite polako

E Covicu vazda je drugi kriv za ono sto nisi sposoban ti kao glava hrvata s ovim napacenom hrvatskom narodu da uradis,ali sebe i svoje si obezbedijo u 3koljeno i lazne pukovnike bas tebe boli uvo za narod.
I uvjek ista prica ugrozen nacinalni interes
Bitno je da si ti dobio pocasni doktorat a zasta mozda radi iseljavanja hrvata ili sto hercegovina sutke pade ali nisi ti toga svjestan jest mladi svit sto ode odavde.
Ali tebi netreba niko uplacivat za penziju ti imas kiriju na moru.

Nisam pristalica HDZ i Covica no ko ga izabra .Nisam za njega glasa no onje moj predsjednik mene kao Hrvata.Nama je uvik neko kriv.To tako ne ide.Moramo prominit svoje ponasanje dati glas a ne samo kritizirati a nista ne uciniti da bi nam bilo bolje.Mi ko mi kaze izreka i gotovo.Mi smo takvi a za promjenu treba kriticna masa koju na moju zalost ne vidim u Hercegovini medju Hrvatima.Uhljebi ce izic na izbore a ostali kud koji mili moji ionda pricat price...

oni za nas mišta nisu učinili ineće i treba ih kazniti na izborima i izići i neka glasuje svak za koga hoće i neka većina odluči ali ja mislim da je većini loše i da jedva krpaju kraj sa krajem i ne treba dopustiti više da uhljebi nama omlaćuju i svak bi trebao izići na izbor ako ne izidje nema pravo glasa nije ništa napravio za svoj narod nije pomogao da dodjemo do slobode jedan glas je jedan neprijatelj manje iovi što podržavaju neku lošu stranu oni moraju misliti i na buduće naraštaje što njima ostaviti osim dugova to nam je dužnost pomoć potomcim

da crni đava zavlada manje bi zlo bilo od tebe

Culi ima plan B. Moj Covicu dok ti izredas sva slova iz abecede, hrvata ce skroz nestati. Male bebe su puno naprednije od tebe. One progovore za godinu dana, a ti svako 4 godine.

aš čova me podsjeća na čuašeskog

Bošnjačka politika želi potpuno ovladati Federacijom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari