Klub zastupnika HDZ-a BiH-HNS-a napustio Zastupnički dom

ljubuski.info

Klub zastupnika HDZ-a BiH-HNS-a u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH objavio je kako napušta ovo zakonodavno tijelo zbog, kako su istaknuli, grubog ignoriranja presude Ustavnog suda i ustavnog poretka od strane bošnjačkih kolega.

Unatoč medijskim informacijama, Klub zastupnika HDZ BiH - HNS-a, od strane koalicijskih partnera nije bio službeno upoznat, već je tijekom održavanja 30. izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH (20. lipnja 2018. u 12,08 sati) dobio poziv za održavanje 31. izvanredne sjednice na dan 20. lipnja 2018. u 15,00 sati, na kojoj bi se kao jedina točka dnevnog reda razmatrao Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata Parlamenta FBiH.

Radi se o Prijedlogu Zakona koji je u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i Ustavom F BiH. Ovim Prijedlogom bošnjačke stranke predlažu rješenje koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i na taj način grubo ignoriraju presudu Ustavnog suda BiH, dovodeći u pitanje njegov autoritet, a samim time i ustavni poredak BiH.

Uz navedeno, 31. izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sazvana je suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi Zastupničkog doma. Cilj bošnjačkih političkih stranaka je potpuno političko desubjektiviziranje hrvatskog naroda, što smatramo neprihvatljivim te odbijamo sudjelovanje u radu Zastupničkog doma do očitovanja Hrvatskog narodnog sabora BiH", stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik ovog Kluba HDZ BiH-HNS doc.dr.sc. Jozo Bagarić.

Inače, popodnevna, izvanredna, sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončana je ubrzo po početku jednoglasnim odobravanjem Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Ovom izvanrednom zasjedanju nisu prisustvovali zastupnici Kluba Hrvatska demokratska zajednica - Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS). Oni su tijekom dana priopćili da neće sudjelovati u radu Zastupničkog doma do izjašnjenja Hrvatskog narodnog sabora, budući da je ovo zasjedanje zakazano tek dva i pol sata prije naznačenog početka.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH predložili su po hitnom postupku zastupnički klubovi SDA, SBB BiH, DF-a, SDP-a i Naše stranke.

Nasuprot kolegama iz Kluba HDZ-HNS, predlagači tvrde da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju federalnog Doma naroda. Prije ove sjednice, danas je održana još jedna, također izvanredna, a u njenom tijeku je Zastupnički dom usvojio, među ostalim aktima, Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom u FBiH.

Vlada F BiH podržala prijedlog SDA, SBB, SDP, DF i Naše stranke

Istodobno, danas je Vlada Federacije BiH, bez glasova hrvatskih ministara, na današnjoj hitnoj sjednici koja je održana popodne u Sarajevu, utvrdila mišljenje kojim je podržala Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, kojeg su po hitnom postupku predložili klubovi zastupnika SDA, SBB, SDP, DF i Naša stranka u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

U DF-u smatraju da je to "suviše providno"

Na ovo priopćenje odmah su reagirali iz Demokratske fronte navodeći da ih "kada je u pitanju Klub HDZ BiH-HNS, ništa više ne može iznenaditi".
Pa tako ni najnovije priopćenje u kojem su, očekivano u odnosu na dosadašnju separatističku politiku, odbili sudjelovati na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Kao što sva javnost zna, na dnevnom redu će se naći prijedlog Zakona o izbornim jedinicama, što je rezultat dogovora pet bh parlamentarnih stranaka. Ponavljajući mantru o nepoštovanju Ustava i ugroženosti legitimiteta hrvatskog naroda, danas su samo dodali i da je sazivanje ove sjednice "potpuna desubjektivizacija hrvatskog naroda" ma što to značilo, i da će oni (opet) sačekati da se o tome izjasni Hrvatski narodni sabor, stoji u reakciji iz DF-a.

Smatraju da je to "suviše providno, a da bi bilo i logično".

Da podsjetimo: Danas je Ustavna komisija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH podnijela izvještaj u kojem stoji da za donošenje prijedloga Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBIH -postoji ustavni osnov, da je predložen od ovlaštenih predlagača i da postoji pravni osnov za hitnu proceduru! I još nešto: Po tko zna koji put za ovaj prijedlog Zakona o izbornim jedinicama tvrde da je prijedlog bošnjačkih stranaka. Demokratska fronta nije nacionalna, pa tako ni bošnjačka stranka, već lijeva stranka građanski orijentirana. Ni ovaj nizak udarac neće nas pokolebati da od toga odstupimo, a ono što nudimo, koliko god ne odgovara Čoviću i društvu, odgovara građanima BiH. Idemo do kraja, zaključuje se u reakciji iz DF-a.

Glas naroda

Tako treba [ * neprimjereno * ] sad kad vas nema valjda ce usvojit ovo nasi prava fok nismo pomrli

onda se i plaće odreknite u humanitarne svrhe dok ne radite , stara priča kao i s jugoslavijom nevaIja ovo nevaIja ono a plaća i stanovi valjaju

Tribali ste davno napustit svakako odvas nikakve koristi za nas BRANITELJE nista niste napravili ali obicevam se od roga

Vidi ovoga iz Studenaca u Sarajevu bizi od branitelja ko od vraga

On je branitelj

Skupa sa čovom ratova pa i danas skupa štite rvacke nacionalne interese

izborna godina i nova prevara, ako se nemogu dogovoriti neka se ne kandidiraju više jer ako pobijede opet ista nas priča čeka iduće 4 godine, prvo 3,5 god šutnje i nerada a onda pola godine kukanja

Luburic uteka zadji pot od branitelja kazu izgubija se nasli ga na Ilidji

Sad napustili parlament i to pred izbore a staste radili ove 4 protekle godine.....

Zovu HDZ-ekani HNS Lu-dnicu (Zastupnički dom Parlamenta F BiH) i pitaju:

Je li soba 10 slobodna?
Molim trenutak, samo da provjerim.
Da, slobodna je.
Zašto?
Dobro je,znači pobjegli smo!

To Uhljebi nek ste pobjegli [ * neprimjereno * ] Nikad više nećete Zastupat Hrvate vi ste dokazani [ * neprimjereno * ]ci i UVLACI[ * neprimjereno * ] Samo vam tabani vire iz Straznjice Dragoga vam Vodje

Bacite bosansko hercegovačke diplomatske pasoše u miljacku,odreknite se plaće, BiH državljanstva i riješena stvar. I idite kopati kanale u Njemačku i Irsku kao i mnogi pošteno Hrvati koje ste otjerali .
Ili možda samo spinujete a ovamo zovite ko lordovi na račun države BiH na koju pljujete svako malo. Dosta vise.

Ljudino svaka čast najbolji komentar.

Napravio vilu na zemljištu od rvi. Divan čojk.

Rade koliko puta izašao na govornicu, joćes li još jedan mandat, 48x 5000 km

Pa bolje da nije izisao niti jedanput samo bi nas obrukao,onde,tunde,tamoka,nundeka itd..nemoj ti izlazit molim te lijepo..

Najbolji kad šuti...

Najbolja država na svijetu za političare , kriminalce i uhljebe.BiH
A najgora država na svijetu za poštenog i školovan, stranački nezaposlenog Hrvata, Bosnjaka, vanzemaljca također
BiH. Ko ne vjeruje Nek ode na Poljine u Sarajevo ili pred Covicu perverzno-exluzivnu vilu u Mostaru.
Šta vi glumite i napuštate parlament.
To je vaša majka parlament, Sarajevo i jadna država BiH.

A domoljuba i ghovana(na slici)go lophov do lophova

Neka vrate vile stanove u BiH,Hrvatskoj i Europi,bankovne račune i dionice u proračun i nek napuste s djecom ovu zemlju.Zna narod ko su i kako su nas opljačkali.Oni će plakat za bogatstvom a ja plačem za dicom koju mi otjeraše.[ * neprimjereno * ] van!!!

Ko nas predstavlja i štiti nam nacionalne interese,
majko moja, jada i kukavelji.

Lopine jedne nedat im priko granice tamo ce uzivat livo jadnoj sirotinji uzeli

Gospodo parlamentarci prisegnuli ste da ćete poštovati visoki dom parlamenta FBIH , pa izvolite poštujte odluke.
Zemlja smo parlamentarne demokracije.
A to sto se nekome ne svidja zakon o izbornim jedinicama, nisam ja kriv,
Ni meni se ne svidja kada de krade Šakom i kapom od gradjana BiH, ne svidjaju mi se kriminalci, Mamići, Jelavici,Radoncici, Izetbegovići, ne svidja mi se sto je Nevenka sa Humca otišla u Njemačku sa 55 godina prati g-uzice bolesnom babama da može uplatiti upisnu godinu kćeri na fakultet.
Pa šta mogu. Ipak sam jutros otišao na posao. Jer nisam parlamentarac i onaj lezi hljebu da te jedem.

Pajdo svaka čast sve si kako valja reka.
Znaju oni sebi ne brini, a glume u kravatan a do jučer u opankam hodali.

dobro su napravili ali neka se i ne vraćaju više svakako nikakve koristi nije bilo od njih narodu samo su im bili trošak

BABUNI sa fotografije čekamo vas Željno na Jesen po Seoskim Igralištima [ * neprimjereno * ] nezapamćena na ovim Prostorima

Mi imamo rjesenje za iduce 4 godine agronomi iz OTOKA

Klub zastupnika HDZ-a BiH-HNS-a napustio Zastupnički dom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari