Netransparentna zapošljavanja u javnim poduzećima

ljubuski.info

Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH proveo je reviziju učinka o temi "Transparentnost zapošljavanja u javnim poduzećima FBiH", a cilj je bio ispitati postupak zapošljavanja i uzroke nedovoljne transparentnosti prilikom zapošljavanja u javnim poduzećima Federacije BiH.

Revizija je pokazala kako javna poduzeća i nadležne institucije Federacije BiH nisu poduzele odgovarajuće aktivnosti kako bi zapošljavanje u javnim poduzećima učinile transparentnim.

Informacije o zapošljavanju u javnim poduzećima, u većini slučajeva, nisu bile javno objavljene i dostupne svim nezaposlenima i zainteresiranim osobama, tako da nisu svi imali jednake šanse za zapošljavanje, priopćeno je iz Ureda generalnog revizora Ureda za reviziju institucija u FBiH.

U razdoblju 2014.-2016. godine, u devet javnih poduzeća iz uzorka, ukupno je zaposleno 2.282 nova radnika, od toga je 73 posto, odnosno 1.674 radnika primljeno bez javnog natječaja.

Kako se navodi u priopćenju, najčešće korišteni i internim aktima javnih poduzeća propisani načini zapošljavanja, bili su zapošljavanje kandidata na osnovu zaprimljenih individualnih prijava za posao, odnosno neposrednim izborom "poznatog kandidata".

Revizija je pokazala da su i jedan i drugi način zapošljavanja netransparentni i u značajnoj mjeri zatvoreni za javnost.

Postojeća regulativa je ostavila prostor menadžmentu javnih poduzeća samostalno odlučivati kako će vršiti zapošljavanje i koliko će biti transparentni u obavljanju svojih dužnosti.

Neuređena zakonska regulativa ima za posljedicu da osobe koje traže zaposlenje, građani, porezni obveznici i šira javnost, nemaju dovoljno informacija o zapošljavanju u javnim poduzećima FBiH, navodi se u priopćenju.

Iz Ureda za reviziju institucija u FBiH cijene da su resorna ministarstva, odnosno Vlada FBiH, imali obvezu i mogućnost osigurati praćenje rada i zapošljavanja u javnim poduzećima FBiH, što nije iskorišteno u dovoljnoj mjeri.

Federalni zavod za zapošljavanje i županijske službe za zapošljavanje, kao nadležne institucije za unapređenje zapošljavanja u FBiH, nisu poduzimali dovoljno aktivnosti, koje su mogle doprinijeti povećanju transparentnosti zapošljavanja u javnim poduzećima.

Transparentnost, kao element dobrog upravljanja, može pomoći u borbi protiv korupcije, unaprjeđenju upravljanja i promoviranju odgovornosti, zaključuje se u priopćenju.

FENA

Glas naroda

A šta mogu, a šta smiju one sa zavoda za zapošljavanje "Veži šarca di ti gazda kaže" a ako ne brzo ćeš i ti u nezaposlene!

Nisi li domoljub-kradoljub član uvlačiguzačke partije druga Dragoljuba nećeš do posla....kifeli...ali eto namisto rvata što ih ovii jadezekani protraše po Europi dolaze im Arapi.

pa vidite vi šta piše na oglasnim pločama
grad študgard traži metalo strugare
grad frankfurt gipsere
grad minhen medicinske sestre
grad dortmund armirače
grad berlin tesare
i još mnogo mnog njemački gradova
traže dobri radnika i radnica
moja domovina moja domovina
moja domovina zemlja njemačka
jrk tak il ne tak zbog vas banditoditosi

u javnim poduzećäima je sve transparentno jer ZNA SE da se zapošljava samo glasačka mašinerija bez mozga

Pitajte STacu sa kojom je se ona skolom zaposlila

Pola Žabara radi u državnim službama a sve na račun kradezea i još bi ih oni zaposlili ali narod skužio sukim ima posla.[ * neprimjereno * ].a

ko je ta staća često se pominje a neznam iz konteksta ko je to

To vam je supruga od Nevenka Barbarica ,dovezali se jedne te iste osobe ,a vecina ih radi s trgovackom srednjom na boljim pozicijama.

Netransparentna zapošljavanja u javnim poduzećima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari