Imovinske kartice bh. sudaca i tužitelja prestaju biti tajni

ljubuski.info

Suci i tužitelji u BiH, nakon višegodišnjeg skrivanja imovine bit će obavezni svoje imovinske kartice dati na uvid javnosti, ukoliko Europa da zeleno svjetlo na Nacrt izmjena pravilnika i Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija rekao je kako je to predviđeno nacrtom izmjena i da će se na sjednici krajem ovog mjeseca glasovati o tome.
To je mnogo širi obim od objavljivanja informacija, a između ostalog podrazumijeva i njihovu provjeru, rekao je Tegeltija i dodao kako će izmjene biti u tom smjeru, uz malu napomenu da mnogi imaju stav da sadašnji Zakon o zaštiti osobnih podataka onemogućava objavljivanje imovinskih kartica.

U Agenciji za zaštitu osobnih podataka BiH kazano je da to nije točno i da su još ranije davali preporuke da te imovinske kartice budu dostupne jer treba cijeniti interes javnosti koji kaže da takve stvari ne spadaju pod osobne podatke.
Javne osobe, pa i javni službenik, treba da, ako postoji interes javnosti, učine dostupnim svoj imovinski karton. To smo do sada nekoliko puta govorili i ne može biti osobni podatak koliko zarađuješ, što imaš, rekao je direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka Petar Kovačević.

On je istaknuo kako ovo pitanje treba sustavno urediti da se zna tko upravlja tim podacima.

Suci i tužitelji u BiH i nositelji pravosudnih funkcija jedini u regiji koji još skrivaju podatke o imovinskom stanju, te da su u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori ti podaci već godinama dostupni javnosti.

Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH i član Ustavno-pravnog povjerenstva koja je zaključkom od Vijeća ministara tražila javnu obajvu podataka o imovinskom stanju sudaca i tužitelja, kazao je kako bi bilo normalno, moralno i demokratski da su ti imovinski kartoni dostupni javnosti.
Ovako je očigledno da ih kriju i ne žele da budu objavljeni. I sada ne postoji nikakva zakonska prepreka da oni budu objavljeni jer kad mogu nositelji izvršne i zakonodavne vlasti, zašto ne bi mogli i oni, dodao je Prodanović.

NN

Glas naroda

i rodbinu provjeriti, u nas političari i sudije imaju najbogatiju rodbinu u europi

Tačno oni imaju na svoje ime kredit za pokriće,a rodbina milijone i stanove ili kuće

Imovinske kartice bh. sudaca i tužitelja prestaju biti tajni
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari