Rekordan broj prijava za izbore

ljubuski.info

Više od 120 predsjednika općinskih i gradskih izbornih povjerenstava iz 143 općine i grada u Bosni Hercegovini okupilo se danas u Sarajevu na dvodnevnoj konferenciji nazvanoj "U susret općim izborima 2018" koju je organiziralo Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP).

Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić podsjetila je da je povjerenstvo već duboko u pripremama za izbore te da je pristigao rekordan broj prijava političkih subjekata i danas u 16.00 sati ističe rok za prijavu koalicija, a do sada je stiglo više od 10.000 prijava iz inostranstva, dodajući da su do sada tri koalicije podnijele zahtjev.

I dalje ručno brojanje

Kada je riječ o izborima zakazanim za 7. listopada, naglasila je da će biračka mjesta toga dana biti zatvorena u 19 sati, a za četiri razine vlasti će se brojati glasovi i za sada nema elektronskih strojeva i skenera za brojanje listića na glasačkom mjestu i sve se i dalje radi ručno.
U smislu zaštite pokušavamo naći metode da smanjimo manipulacije u onom broju od pet posto biračkih mjesta na kojima smo do sada imali probleme. Na 95 posto biračkih mjesta očekujemo rezultate oko ponoći kada smo po zakonu obvezni da ih objavimo, kazala je.

Rezultati će se s razine općinskih izbornih povjerenstava prenositi u SIP i bit će dostupni kao što je bilo i na lokalnim izborima kada su prvi put rađena ta unapređenja, a sada je završena aplikacija koju treba predstaviti općinskim izbornim povjerenstvima i obučiti kadar koji će unositi podatke.

Hadžiabdić je napomenula kako postoje pojačani sustavi kontrole na razini općinskih izbornih povjerenstava za unos rezultata i bolji i transparentniji pristup svim podacima od SIP-a i bolju kontrolu i zaštitu, a obrasce su nastojali pojednostaviti te je Hadžiabdić najavila da će biti još nekih novina do dana izbora.

Hadžiabdić je odbacila tvrdnje da će u BiH biti angažirani IT stručnjaci iz Rusije, napominjući da SIP ima potpisane tipske memorandume s deset zemalja među kojima su Rusija, Ukrajina, Indonezija, Malezija i Turska.

Kada je u pitanju memorandum s Rusijom napomenula je da je on potpisan 2010. godine, a od 2015. godine sve memorandume odobrava Predsjedništvo BiH.
Naš sustav nikad nije hakiran iako je bilo pokušaja. I do sada je bio dobro zaštićen i pokazao je da izbori nisu bili hakirani. Ovim izborima ulažemo dodatne napore da to sve osiguramo jer je riječ o potpuno nepristupačnoj mreži, istaknula je, izražavajući nadu da ni na ovim izborima neće biti problema.

Još uvijek nije nađeno rješenje

Okupljenima se obratio i šef Ureda Vijeća Europe Drahoslav Štefanek naglasivši da je Vijeće Europe suorganizator ove konferencije koja ima za cilj informirati ključne aktere izbornog procesa o izmjenama u podzakonskim aktima, ali i da razmijeniti iskustva i probleme.

Svjesni smo teškog političkog konteksta uoči ovih izbora, a sve zbog odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, kao i u slučaju Pilav. Državni Parlament još uvijek nije našao rješenje kako riješiti provedbu presude Ustavnog suda u slučaju Ljubić, podsjetio je, dodajući da nema pomaka ni kada je u pitanju provođenje izbora u Mostaru.

Mišljenja je da će u nedostatku rješenja u parlamentarnim tijelima na državnoj i entitetskim razinama više pritiska i odgovornosti biti stavljeno na SIP, dodajući da članovi općinskih i gradskih povjerenstava imaju veliku odgovornost u provođenju izbora.
Vi ste oni koji provjeravaju glasačke kutije, koji verificiraju glasače koji prate čitavu provedbu izbora u općini ili gradu i na kraju krajeva vi ste oni koji broje glasačke listiće. Vaš rad će pratiti niz lokalnih i stranih promatrača, a posebno organizacije kao što je Koalicija Pod lupom ili organizacija OSCE-a", zaključio je Štefanek.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari