Tužiteljstvo od Lijanovića traži 13 milijuna maraka

ljubuski.info

Iznoseći završnu riječ na suđenju za organizirani kriminal, pranje novca i utaju poreza, Državno tužiteljstvo je zatražilo proglašenje krivim Jerke Ivankovića Lijanovića i još devetero optuženih, te da vrate iznos od oko 13 milijuna maraka.

Tužitelj Ismet Šuškić je kazao kako na strani optuženih nema olakšavajućih okolnosti, a od otežavajućih Vijeće treba cijeniti upornost u vršenju djela, držanje pojedinih optuženih tijekom sudskog postupka te veliki novčani iznos.

On je istaknuo kako je Tužiteljstvo dokazalo kriminalne aktivnosti i povezanost optuženih kao pripadnika organizirane kriminalne skupine.
Sve inkriminirane osobe predstavljala su jednu cjelinu, a predstavljala su neovisne pravne osobe, rekao je Šuškić.

On je istaknuo da su Jerko, Slavo i Jozo Ivanković Lijanović u razdoblju od 2007. do 2011. godine organizirali skupinu i sa Željkom Mikulićem osnivali tvrtke s minimalnim osnivačkim ulogom od 2.000 konvertibilnih maraka (KM). Milorad Bahilj i Jozo Slišković su sačinjavali ugovore o zakupu prostorija, proizvodnih pogona i licence, kazao je Šuškić i pojasnio da kada jedna pravna osoba prestane s radom, drugo nastavlja obavljati djelatnosti.

On je dodao kako su tvrtke osnivane kako bi se izbjeglo plaćanje poreza jer su nakon njihove propasti dugovi ostajali državi.

Jerka, Slavu i Jozu Ivankovića Lijanovića te Miroslava Čolaka optužnica tereti za pranje novca, a Bahilja, Sliškovića, Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjanu Šakotu i Mirka Galića za neplaćanje poreza. Svima je na teret stavljen i organizirani kriminal, a pored njih za neplaćanje poreza se terete firme "Lijanovići", "Mi-MO", "Farmer", "Farmko" i "Optimum".

Na ovom ročištu završnu riječ iznijela je i Obrana Jerke Ivankovića Lijanovića, a njegova braniteljica Mirna Delalić zatražila je da ga Sud BiH oslobodi po svim točkama optužnice jer Tužiteljstvo nije dokazalo počinjenje djela za koja je optužen.
Nisu ostvareni osnovni elementi kaznenih djela koja se optuženima stavljaju na teret. Optužnica je proturječna sama sebi. Iz optužnice ne proizlazi da je gospodin Jerko Ivanković Lijanović organizirao grupu, niti proizlazi zajedničko djelovanje. Nije dokazano da su tri ili više osoba sudjelovala u organiziranju grupe za ta djela. Navodi o organiziranju grupe nisu obrazloženi, nisu dokazani, rekla je Delalić.

Ona je istaknula kako, sve što se tijekom postupka čulo, jesu pretpostavke koje je Tužiteljstvo preuzelo i nadogradilo u ovom postupku od istražitelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i službenika Uprave za neizravno oporezivanje (UNO).

Završnu riječ optuženi Jerko Ivanković Lijanović iznijet će 3. srpnja.

Glas naroda

To je sve ista bagra lopovska.Lijanovići, Lučići , Čović, Rupčić , Bevanda i mnogi drugi sa istim pitanjem : A gdje sam ja tu ?

Sad kad ga osude, Vratit u državni budžet 13 miliona km ili oduzeti imovinu.
I pratiti na granici da ne pobjegne kao i veliki Hrvat i domoljub Jelavic za hercegovačku banku.
Ima li gori od nas iko.
Sve sami kriminalci u politici.

Sad će optužnice i za ljubuske kokosare i djelioce lažnih poticaja pola-pola naravno proračunskog novca, zatim namještanje jednim a oduzimanje radnih mjesta drugim, kupovanje glasova parama i mesom iz njegovih mesara.
A neki su već pocrnili ko tava, ko glavnja,
opasne se misli roje i ne bi im bio u kozi.
Ali ne trebaju brinuti , ima pašteta u Zenici, a društvo Nek im pravi njihov ideolog Lijan , zvani "pola-pola"

I tebi je mjesto medju tim svijetom. Poduceni/Pouceni ranijim iskustvima iz slucaja Djurekovic i kasnije/docnije svaki sin iza svoga oca stoji tako i ovaj ovdje ce doci po svoje kad bude trenutak...a to upravo stize...zato zbogom

Tužiteljstvo od Lijanovića traži 13 milijuna maraka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari