Dva zagrebačka Ljubušaka u 'Otvorenom' branila hrvatsku poziciju u BiH

ljubuski.info

Za mjesec dana ističe rok za registraciju glasača na općim izborima u Bosni i Hercegovini. Hoće li predstavnike Hrvata birati Bošnjaci? Treba li mijenjati izborni zakon? Kakvo je sigurnosno stanje u BiH koju su preplavili migranti? Koje bi bilo idealno rješenje za ravnopravne odnose triju naroda u BiH?

Na ta i brojna druga pitanja odgovore su u sinoćnjoj emisiji "Otvoreno" urednika i voditelja Mislava Togonala pokušali dati gosti - potpredsjednik Hrvatskog sabora, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest, glavni tajnik SDA Hrvatske Armin Hodžić, član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić, stručnjak za ustavno pravo Kasim Trnka i Vlado Rogić iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest kazao je kako je njemačka predsjednica Angela Merkel žrtva vlastite politike. Naime, ona je prije par godina otvorila vrata ove migrantske krize jednim, po meni, duboko nesmotrenim pozivom, bez razumijevanja opsega problema koji je bio na vidiku. Otvorila je problem i otvorila je ovu krizu i sada je to izazvalo političke potrese u Njemačkoj. Kriza je promijenila odnose unutar zemlje, a promijenila je i samu Merkel. Niti ona ne govori više ono što je govorila ranije. Ona se našla u jednom raskoraku i ne znam kako će na to odgovoriti, istaknuo je Lučić.

Europa sada ipak poduzima određene korake da zaustavi migrante na granicama Europe. Što to znači za Hrvatsku to je jedno kompleksno pitanje o kojem bi trebalo puno više razgovarati, rekao je Lučić.

BiH već dugo ima političku krizu ali ona je sada postala i ustavna kriza. Odluka Ustavnog suda mora se provesti. Nažalost Daytonski sporazum, čiji je jedan aneks Ustav BiH, mijenjao se do sada nebrojeno puta, silom su se nametale neke odluke, pa tako i ova izborna pravila. Vodeće stranke u BiH, pet bošnjačkih stranaka, ta izborna pravila ne žele mijenjati. Meni se čini da su oni krenuli u pretvaranje Federaciju u svoj etnitet dok Republiku Srpsku neće dirati, rekao je. Hrvati u BiH neće pokleknuti. No ovo je prvenstveno teška kriza države, dovodi u pitanje legitimitet i legalitet pa i samu opstojnost države, istaknuo je.

Pod krinkom stvaranja građanske države Bošnjaci će sada birati hrvatskog člana predsjedništva, objasnio je Lučić.

Kasim Trnka, stručnjak za ustavno pravo, zamjerio je što se situacija pretjerano dramatizira i čak dovodi u pitanje opstojnost države. Tvrdi da to nije tako.
Naravno da se odluke Ustavnoga suda moraju provoditi ali treba provoditi i sam Ustav koji ima jasne odredbe o ovoj situaciji, naglasio je Trnka.

Vlado Rogić iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kaže da je presuda Ljubić izazvala ogromnu pozornost. Nažalost i kod nas u Središnjem izbornom povjerenstvu bilo je nekih nelogičnosti. Sada moramo iznaći najbolje rješenje. Nadamo se da će presuda Ljubić ipak biti implementirana, rekao je. Izbori su raspisani i mi se sada okrećemo poslu provedbe neposrednih izbora.

Član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić istaknuo je kako nije dobro da je hrvatski član predsjedništva izabran glasovima Bošnjaka. To nije dobro. Bitno je da Hrvati, Srbi i Bošnjaci sami izaberu svoga člana, nije bitno iz koje je on stranke. Ako je on predstavnik određenog naroda onda je potrebno da ga taj narod i bira, rekao je.

Glavni tajnik SDA Hrvatske Armin Hodžić istaknuo je da neke od izrečenih teza nisu točne. Ustvrdio je da je očito da u BiH postoje neke stranke kojima nije u cilju da se donese novi Izborni zakon prije izbora. Na upit voditelja rekao je da je u pitanju HDZ BiH. Objašnjava kako će se izbori provesti ali se rezultati neće moći implementirati, odnosno neće se moći formirati vlast.

HRT

Glas naroda

šta se vas dva više javljate , pa vi i takvi se suodgovorni za stanje hrvata u bih, podržavate politiku koja nas rastra odavde, a lučić kad je već povjesničar neka prvo svoju povijest obznani i što je radio dok je u sis-u bio

tj koja je njegova uloga bila kad su u zasjedi na čulama ubijeni hrvati i da li su informacije iz njegovog ureda stizale gdje i kad, a sad se on kao brine za nas

Lucic kr.de i sve potvrduje BORBOM ZA HRVAE isto ko i COVIC

nemojte nas više braniti molim vas. Vi jedino možete braniti sebe i ono što ste oteli ovom napaćenom narodu

Šta će nas oni braniti.
Oprao ih ovaj neki mladi Hodzic iz Zagreba argumentima i brojkama o zastupnicima , ministrima i parlamentarcima Hrvatima i sve decidirano i jasno u brojkama i postotcima obrazložio.
A Lučić uvijek o ogrozenosto i tralala priča iz 92-93.
Pogledajte emisiju.

Na stranu politika.
Pitao bih samo Lučica i Brkica da li su iseljeni Hrvati nakon rata od Livns do Neuma ugroženi i od koga pa su otišli za kruhom i sudbinom.
Priča o ugroženosti je priča koja vodi mlin samo jednoj stranci pred izbore.
A to je stranka koja je iselila iste ove Hrvate od Livna do Neuma.
Na stranu i Sarajevo i Banja Luku.
Dakle politiku na stranu.
Želio bih čuti odgovore na ovo pitanje ,
Dosta je borbe za fotelje , ministra iz drače, nepismenih i podobnih bahatih,
dosta je Audija , ministarskih fotelja, mediokriteta i ostalih ko fol domoljuba.
Od Neuma pa do Livna. Dosta je a i previše ovih 20-30 godina.

Svaka čast sve si reka,svi normalni i pošteni to znaju.

njima nikad dosta krađe trebaju pokrast i otjerat i posljednjeg hrvata sa hrvackog ognjišta
još se slikaju

Najbolje je pokojni Bušić ovo predvidio........vidit ćete kad imadnemo državu kako naši kradu....i za sve bi u pravu pokoj mu duši.

Moj Ivo,tvoj ađutant,podmetač stolice i puhač u vruću kavu,Dragan Mišetić Gile,pokrade tj.odveze vas bogov kamen sa 6tog magacina duhanske stanice iz Ljubuškog za svoje vikendice.i kome i šta više vjerovati?

Nije Gile odnio samo kamen vec je on zajedno sa Lučićima ukrao sve sto valja i odnio u Hrvatsku.
Iste su to lopine.Ista mama rodila.

Dva zagrebačka Ljubušaka u 'Otvorenom' branila hrvatsku poziciju u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Audio/Video

Posljednji komentari