Do sada prijavljeno više od 2.500 birača za glasovanje izvan BiH

ljubuski.info

Opći parlamentarni izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 7. listopada 2018. godine, a birači koji namjeravaju iskoristiti svoje građansko pravo i ne nalaze se u BiH trebaju se prijaviti Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) najkasnije do 24. srpnja.

Kako je kazala glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić, prijava birača za glasovanje iz inozemstva na predstojećim Općim izborima u BiH mogla se podnijeti već od raspisivanja izbora, jer je to kontinuiran proces, a do sada je zaprimljeno 2.548 prijava za glasovanje izvan BiH.

Pravo glasa imaju izbjegle osobe iz BiH i osobe koje privremeno žive u inozemstvu, a državljani su BiH, imaju navršenih 18 godina, odnosno da će do dana održavanja izbora navršiti 18 godina te imaju prijavljeno prebivalište u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko se osoba prvi put prijavljuje za glasovanje izvan BiH potrebno je da dostavi određenu dokumentaciju. Tako osobe koje privremeno borave izvan BiH trebaju dostaviti popunjen i svojeručno potpisan obrazac prijave PRP-1 i kopiju jednog važećeg dokumenta u svrhu dokazivanja identiteta.

Kako je pojašnjeno iz SIP-a, moguće je dostaviti kopiju jednog od tri važeća dokumenta izdata u okviru CIPS-a, odnosno Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) i to su osobna iskaznica, vozačka dozvola ili putovnica.

Izbjegle osobe koje nisu nikada dobile dokument izdat u okviru CIPS-a trebaju dostaviti popunjen i svojeručno potpisan obrazac prijave PRP-1, kopiju jednog identifikacijskog dokumenta (putovnica, vozačka dozvola, važeća osobna isprava izdana od zemlje domaćina i izbjeglički karton izdan od vlade zemlje domaćina ili druge međunarodne organizacije).

Također, potrebno je da dostave dokument u svrhu dokazivanja državljanstva BiH (uvjerenje o državljanstvu BiH ne starije od šest mjeseci ili kopija važeće putovnice BiH) te dokaz o prebivalištu u BiH (kopija potvrde o prebivalištu u BiH ili kopija osobne iskaznice u cijelosti iz 1991. godine ili iz razdoblja od popisa do razdoblja sticanja statusa izbjegle osobe).

Ukoliko izbjegla osoba iz BiH ne dostavi dokaz o prebivalištu u BiH, Središnje izborno povjerenstvo će provjerom utvrditi nalazi li se na popisu stanovništva iz 1991. godine, a ukoliko se izbjegla osoba iz BiH bude nalazila na popisu, bit će upisana u Središnji birački popis za glasovanje izvan BiH, za općinu u kojoj je imala prijavljeno prebivalište na popisu 1991. godine.

U slučaju da je osoba upisana u Središnji birački spisak za glasovanje izvan BiH na prethodnim izborima, za izbjegle osobe ili one koje privremeno borave izvan BiH SIP će dostaviti obrazac prijave PRP-2 na adresu koja je navedena prilikom posljednje prijave za glasovanje izvan BiH.

Obrazac prijave PRP-2 potrebno je popuniti, potpisati i dostaviti SIP-u te uz njega priložiti kopiju jednog od važećih identifikacijskih dokumenata s fotografijom, a to su osobna iskaznica, vozačka dozvola ili putovnica.

Ukoliko se radi o izbjegloj osobi iz BiH, umjesto prethodno navedenih dokumenata kao dokaz identiteta može se priložiti kopija jednog od dokumenata - putovnica, vozačka dozvola ili važeća osobna isprava izdana od zemlje domaćina ili izbjeglički karton izdan od vlade zemlje domaćina ili druge međunarodne organizacije.

Ukoliko obrazac PRP-2 ne bude stigao na navedenu adresu, prijava se može izvršiti podnošenjem popunjenog obrasca PRP-1 najkasnije do 24. srpnja.

Obrazac za prijave PRP-1 za državljane koji se prijavljuju za glasovanje izvan BiH može se dobiti putem internet stranice SIP-a, internet-stranice Ministarstva vanjskih poslova BiH, diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH, klubova i udruga građana BiH u inozemstvu ili ureda vladinih i nevladinih organizacija koje se bave izbjeglicama i pitanjima migracije.

Potpisi podnositelja prijava na obrascima PRP-1 i PRP-2 moraju biti identični potpisu s dokumenta koji se prilaže kao dokaz identiteta podnositelja prijave.

Državljani BiH koji se prijavljuju za glasovanje u Brčko Distriktu BiH, a imaju status privremenog boravka izvan BiH, da bi bili upisani u Središnji birački popis za glasovanje izvan BiH, obavezno moraju označiti biračku opciju na osnovu entitetskog državljanstva (Federacije BiH ili Republika Srpska).

Isto važi i za državljane BiH koji se prijavljuju za glasaovnje u Brčko Distriktu BiH koji imaju status izbjegle osobe iz BiH, a ukoliko se ne označi biračka opcija državljani BiH koji se prijavljuju za glasanje neće imati pravo glasovati za Opće izbore 2018. godine, niti će im biti dostavljen glasački materijal.

Glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić pojasnila je da je nakon raspisivanja izbora SIP za oko 64.000 registriranih birača koliko ih je bilo prijavljeno za glasovanje iz inozemstva na prošlim Lokalnim izborima 2016. godine poštom poslao obrasce PRP-2.
To je učinjeno da bi mogli da potvrde svoju registraciju da glasaju izvan BiH i na predstojećim izborima, na način da popunjen i potpisan obrazac PRP-2 uz kopiju jednog od važećih identifikacijskih dokumenata dostave u SIP - napomenula je Pirić.

Dodala je da svi oni koji žele na predstojećim izborima glasovati izvan BiH, a nisu pripadali toj kategoriji birača na posljednjim izborima, trebaju popuniti obrazac PRP-1 koji je dostupan na web stranici SIP-a, potpisati ga i uz prateću dokumentaciju dostaviti u SIP.

Kako je zaključila, ovo su uopćene upute, a za sve pojedinačne slučajeve pozvala je birače koristiti info linije Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (033/251-331 i 251-332) putem kojih će dobiti odgovore na sva pitanja.

FENA

Glas naroda

Za Komsica svi samo da ovi kradeze padne mozda bude bolje nemamo sta izgubit vise izgubili smo sto smo imali

Kako nema članka da su pustili Mamića

Ajmooooooooooooooooooooooooo

treba da svatko izidje tko ima pravo glasa da ne mogu drugi umjesto njega glast tko ne izidje nije ništa napravio da nesposobni ne mogu nama upravljati i nema šta pričati a neka glasa po svojoj savjest svaki glas je za neprijatelja noga u strašnjicu i vi sa svojim glasom udrite ko nije zaslužio u strašnjicu

Do sada prijavljeno više od 2.500 birača za glasovanje izvan BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari