Ratko Perić ostaje usamljen oko Međugorja

ljubuski.info

Autor ovih redaka je rođen i odrastao u blizini Međugorja te je nekoliko godina pastoralno djelovao na tom teritoriju. Fenomen ukazanja je specifičan po tome što ovdje nema predmeta (ikone, kipovi i sl.), kojima hodočasnici uobičajeno hodočaste, nego je ovdje u fokusu živa osoba koja tvrdi da komunicira s nadnaravnom stvarnošću.

Unatoč brojnim susretima i iscrpnim razgovorima, kako sa samim vidiocima, tako i s mnogo vjernika koji su u Međugorju doživjeli obraćenje i promjenu, racionalnost i skepsa prema svim paranormalnim zbivanjima ne dopuštaju mi vjerovati u Marijina ukazanja u Međugorju. Da se razumijemo, slično vrijedi i za Fatimu, Lourdes te sva ostala mjesta "neobičnih pojava". Suprotno uvriježenome mišljenju, da, moguće je biti vjernik i ne vjerovati u ono što se dogodilo (ili događa) u Međugorju.

Smatram da je, prije svega, potrebno razlikovati javnu objavu od brojnih privatnih objava. Kršćanstvo je objavljena religija, čija je objava završena smrću posljednjeg apostola. Budući da se privatne objave tiču samo onih osoba koje su ih primile, ostali nisu obavezni vjerovati u njih. Teško mi je povjerovati da Bog ima potrebu vrtjeti Sunce ili po oblacima crtati nekakve križeve i siluete određenih osoba kako bi nam nešto dokazao.

Mišljenja sam da bi u tom slučaju neke druge metode uvjeravanja bile mnogo efikasnije i prikladnije. Kao što rekoh, nisam od onih koji vjeruju u mogućnost ukazanja bilo čega - vjerujem u kemijske procese u mozgu i njihovu svrhu. No neću odbaciti događanja u Međugorju samo zato što se ne uklapaju u moju teoriju svemira.

Teško mi je također ne primijetiti da su osobe koje se svim silama bore protiv Međugorja redovito one koje nikako ne vjeruju i uopće nisu religiozne, pri čemu spontano zaključujem da su agresivni ateisti i vjerski fanatici zapravo mentalni blizanci koji o ovim i ovakvim pitanjima ne umiju normalno i argumentirano raspravljati. Umjesto civiliziranog chiaroscura, čini mi se kako je u pozadini zavladala surova, ali razumljiva antagonistička kombinacija crnog i bijelog.

No ishod međugorske kontroverze nije i ne može biti binarnog tipa: ili je laž ili je autentično. Kako i inače u životu, tako i ovdje, stvarnost je mnogo kompleksnija od našeg crno-bijelog pogleda na svijet. Iako nisam sklon vjerovati u takve objave, nemam potrebu boriti se svim silama protiv takvih fenomena.

Tiskovni ured Svete Stolice u Vatikanu je 31. svibnja priopćio da je papa Franjo imenovao nedavno umirovljenog poljskog nadbiskupa Henryka Hosera apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za Međugorje, i to na neodređeno vrijeme. U priopćenju je navedeno da je riječ isključivo o pastoralnoj službi, nastavljajući se na misiju posebnog vatikanskog izaslanika za Međugorje, koja je 11. veljače 2017. bila povjerena nadbiskupu Hoseru i koju je on očito uspješno odradio.

Svrha poslanja apostolskoga vizitatora je osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji tamo odlaze na hodočašće, čije potrebe iziskuju osobitu pozornost, stoji na kraju priopćenja.

Prema Kanonskom pravu, apostolski administrator je od strane pape imenovani upravitelj određene biskupije, dijela biskupije ili pak crkvenog teritorija, što u praksi znači da je Vatikan crkveno-pravno preuzeo ingerenciju nad Međugorjem. Imenovanje apostolskog administratora za Međugorje je tek logička posljedica vatikanske politike prema Međugorju.

Već je 2010. godine papa Benedikt XVI. sazvao tzv. Međugorsku komisiju na čelu s kardinalom Ruinijem. Pored nekolicine vatikanskih službenika i činovnika, članovi Komisije bili su i kardinali Jozef Tomko, Vinko Puljić, Josip Bozanić, Julián Herranz te Angelo Amato. Osim kardinala, članovi Komisije su bili psiholozi Tony Anatrella i Mijo Nikić, antropolog Achim Schütz, crkveni pravnik David Jaeger, mariolog Salvatore Perrella, predstavnik Kongregacije za nauk vjere Krzysztof Nykiel te teolozi Pierangelo Sequeri, Franjo Topić, Mihály Szentmártoni i Nela Gašpar.

Dodatni član Komisije bio je Poljak Zdzislaw Józef Kijas. Komisija je tijekom četverogodišnjeg istraživanja konzultirala dostupne arhive tajnih službi bivše Jugoslavije i brojne stručnjake.

Komisija je u svojoj analizi potvrdila autentičnost prvih sedam ukazanja. Prema izvorima poznatog vatikanskog insajdera Andree Torniellija, članovi Komisije smatraju da su djeca u tom trenutku bila psihofizički zdrava, slobodna od bilo kakva utjecaja druge ili treće strane, sama iznenađena događajima i pod konstantnom istragom i pozornošću tadašnje milicije i Udbe.

Nakon pročitanog izvješća, papa Franjo je zadužio poljskog nadbiskupa Henryka Hosera da pripremi "pastoralno rješenje" za Međugorje. Iako nadbiskup Hoser nije bio zadužen za doktrinarni dio, a Vatikan još nije donio konačan sud, Hoser je već prošle godine izjavio da je uvjeren kako će ukazanja biti priznata jer, prema njegovim riječima, teško je povjerovati da bi šestero vidjelaca 36 godina moglo lagati. Kad malo bolje razmislim, mogu razumjeti da nas jedna osoba može prevariti, ali svih šest? I to u kontinuiranom razdoblju od 36 godina? Toga nema ni u "CSI New York".

Tko je uopće Henryk Hoser? Novoimenovani apostolski vizitator u Međugorju nadbiskup Henryk Franciszek Hoser je liječnik opće prakse, član Družbe katoličkog apostolata (palotinci), dugogodišnji afrički misionar, vatikanski čovjek za specijalne zadaće te jedan od najpopularnijih poljskih biskupa.

Hoser je rođen 1942. u Varšavi, gdje je 1966. završio studij medicine. Nakon završenog studija, radio je dvije godine kao liječnik na odjelu interne medicine u bolnici Ziębicach. Iako se 1969. pridružio družbi palotinaca, nije zapostavio svoju struku nego je, u dogovoru sa svojim redovničkim poglavarima, nastavio raditi kao liječnik. 1974. je u Varšavi zaređen za svećenika te već 1975. odlazi u misije u Ruandu, gdje ostaje do 1993.

Osim što je vršio najodgovornije crkvene i pastoralne funkcije u Ruandi, važno je napomenuti da je vodio program za liječenje oboljelih od side u Ruandi. Uz sve pastoralne i liječničke obaveze u Ruandi, Hoser je obavljao službu apostolskog vizitatora u Ruandi te sudjelovao na posebnoj vatikanskoj sinodi o Africi.

Njegov zemljak, papa Ivan Pavao II., 2005. imenovao ga je titularnim biskupom i tajnikom Kongregacije za evangelizaciju naroda. Njegov nasljednik, papa Benedikt XVI., imenovao ga je 2008. novim varšavskim nadbiskupom. Papa Franjo ga je prošle godine imenovao posebnim vatikanskim izaslanikom za Međugorje, a nedavno i apostolskim vizitatorom sa specijalnom zadaćom za Međugorje.

Iako nadbiskup Hoser u Poljskoj kotira kao konzervativan čovjek vjeran nauku i idejama Ivana Pavla II., u poljskoj javnosti uživa dobar ugled čovjeka dijaloga i praktičnih rješenja. Što očekivati u Međugorju?

Katolička crkva je interesna organizacija. Ako pokrivaš ogroman dio svjetskog teritorija te imaš ogroman utjecaj na velik dio svjetske populacije, onda i nemaš drugog izbora nego postati interesna organizacija. To samo po sebi ne mora biti ništa loše ako je interes opće dobro, duhovnost pojedinca i zajednice te zdrave norme u cijelom društvu.

Svakome čovjeku današnjice, u kojoj su čast i poštenje tek arhaični izrazi, mora biti jasno da je kriminal prisutan tamo gdje se vrti velik novac. Iluzorno bi bilo očekivati da će Međugorje biti iznimka. No kako bi se spriječila pretjerana apartmanizacija svetišta, inflacija kiča, mitova i svjetlećih kipova, potreban je angažman i utjecaj više instance kao što je Vatikan.

Pri razmatranju rješenja međugorskog pitanja, u opticaju je bilo nekoliko mogućih opcija. Jedna je bila osnivanje nove biskupije, u koju bi, uz župu Međugorje, ušle i još neke župe s područja pod upravom mostarskog biskupa Ratka Perića. Ovim bi se potezom navodno pokušao riješiti i tzv. Hercegovački slučaj, čime bi se ponovno rehabilitirali i otpušteni franjevci i trenutno suspendirani svećenici, koji su nezakonito okupirali nekoliko hercegovačkih župa, te na taj način konačno povratio mir u konfliktnu Mostarsku biskupiju. Vatikanski insajder Tornielli je prošle godine pisao kako bi Međugorje trebalo biti proglašeno tzv. pontifikalnim svetištem, koje bi bilo pod izravnom upravom Svete Stolice.

Bilo kako bilo, uvjeren sam da Hoser kao već iskusni vatikanski specijalac dolazi u Međugorje s već pripremljenim rješenjima koja će samo učvrstiti Međugorje kao megapopularno hodočasničko mjesto.

Jedan od rijetkih koji to (još uvijek) odbija prihvatiti jest mostarski biskup Ratko Perić. Unatoč već donesenoj odluci, Perić i dalje pokušava svjetskoj javnosti dati do znanja kako je Međugorje velika prijevara. No nakon što je papa Franjo smijenio Perićeva vatikanskog zaštitnika i intimusa, kardinala Gerharda Müllera, biskup Perić je u Vatikanu izgubio svoj glas.

No ne treba ni zanemariti da su se koplja između dijecezanskog biskupa Perića i hercegovačkih franjevaca lomila oko implementacije vatikanske odluke o uspostavi redovite crkvene hijerarhije, odnosno župa koje su franjevci trebali vratiti mjesnom biskupu, pri čemu je mostarski biskup naišao na velik otpor hercegovačkih franjevaca koji su se tome protivili te branili ne samo povijesnim i tradicijskim pravom nego i međugorskim ukazanjima, koja su iskorištavana kao štit u sukobu s Perićem.

Bilo kako bilo, Perićev u startu zabetonirani stav o Međugorju je uvijek bio identičan. Ne ulazeći u samu narav Međugorja kao eventualnog mjesta nadnaravne i, to se uvijek mora naglasiti, privatne objave, teško je ne primijetiti da je Perić nevjerojatno ustrajan u svojoj borbi protiv nečega ili nekoga.

Da je kojim slučajem na njegovom položaju bio netko tko zna voditi dijalog, tko se malo više vodi razumom, a malo manje emocijama i vlastitim ponosom, te tko ne trati svoju službu obračunavajući se sa svima onima koji se ne slažu s njim, možda bi se neki problemi, koji već duže vrijeme postoje u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, davno riješili. Njegova nastojanja da i dalje dokaže Rimu i Svijetu (Urbi et Orbi) kako je Međugorje prijevara ravno je protestima nogometnih igrača koji se čak i nakon sučeve konzultacije VAR-a (videotehnologije) i uvjerenosti u ispravnu odluku ne mogu pomiriti s dosuđenim jedanaestercem ili zaleđem. No odluka je već donesena.

Sve ovo piše i potvrđuje čovjek koji je godinama imao čast i privilegij osluškivati kako se ljudska srca otvaraju i suočavaju sa svim svojim strahovima, slabostima, ali i nadama. Na stranu sve moguće malverzacije i pokušaji iskorištavanja naivnih turista i hodočasnika, neke stvari je nemoguće ignorirati. Iako dobar dio kritičara u Međugorju vidi čudan spoj politike, religije i ekonomije, neosporna je činjenica da Međugorje milijunima ljudi predstavlja svojevrsnu oazu u kojoj oni pronalaze svoj mir.

Uvjeren sam da je potrebno sačuvati i zaštititi Međugorje kao mjesto molitve i mira. Na stranu senzacionalizam i duhovno-turistički kič, ali ljudi dolaze u Međugorje jer im je takvo što stvarno potrebno i to im nitko ne smije uskratiti. S druge strane, potrebno je takvu oazu sačuvati od svih mogućih zloupotreba i prisutnoga kriminala. Neke pojave u Međugorju su zaista nedopustive. Primjerice, iskorištavanje radnika i radnica u Međugorju koji po cijele dane rade na crno i za minimalac.

Oni se boje suprotstaviti svojim gospodarima jer su svjesni da će ostati bez posla i što onda? Ako promotrimo Međugorje s pastoralno-teološke strane, onda je potrebno raskinuti s praznovjerjem i mitovima i upozoriti turiste i vjernike da Međugorje nije mjesto magije i instant-čudesa. Treba im netko reći da tamo ne "plešu" nebeska tijela; da kip Uskrslog Isusa ne može "plakati iz koljena" i da fluorescentna Gospa nije znak s neba nego kip s eBaya. Sve ovo nabrojeno nije nikakav napad na sve ono što je pozitivno u Međugorju nego ogromna antireklama samog Međugorja koja neutralne ljude odbija.

Međugorski fenomen nema nikakve veze s crkvenom politikom. Iako je službena Crkva (čitaj: mostarski biskup Ratko Perić) desetljećima pokušavala na sve moguće načine diskreditirati i Međugorje i sve one koji imaju bilo kakve veze s Međugorjem, to im nije pošlo za rukom jer broj hodočasnika je u konstantnom porastu. Ako Vatikan kojim slučajem i zabrani Međugorje, što je nakon posljednjih odluka iluzorno očekivati, to će samo prouzrokovati revolt kod milijuna hodočasnika i posjetitelja.

Riječ je o nekontroliranom i nepredvidljivom fenomenu, koji Crkva nastoji institucionalno kontrolirati kako bi se izbjegle neke neželjene nuspojave. Možemo mi raspravljati je li ukazanje autentično ili fantastično isplanirana prevara, no činjenica ostaje da je to mjesto na koje ljudi hodočaste, u velikim brojevima, i tako je već godinama. Dokle god postoji potreba za Međugorjem, ono će postojati, bez obzira što mi o njemu mislili.

S druge strane, Međugorje bi moglo postati novi vatikanski adut u okršaju s, prema crkvenome mišljenju, sve prisutnijim relativizmom. Za razliku od ostatka Europe i svijeta, gdje su ispovijedi postale rijetke poput albino medvjeda, jedna od najvažnijih odlika Međugorja je upravo ovaj sakrament.

Bilo kako bilo, Vatikan je doveden pred gotov čin i Hoserova zadaća je prizemljiti Međugorje, učiniti ga transparentnijim i uređenijim i osigurati da milijuni hodočasnika i turista u Međugorju pronađu ono što im je potrebno: mir, utjehu i odmor.

teolog Dalibor Milas | express.hr

Glas naroda

Eee, moj Dado, da si kojim slučajem bio rođen kad su krenula ukazanja, i da si bio dovoljno zreo da svakodnevno čitaš, pratiš, moliš, postiš.... bio bi nakon tolikih godina daleko napredniji u zaključivanju.

Ako se još u samom početku ozbiljno pristupi porukama koje prenose vidioci, temeljitim izučavanjem uočava se kako ljudi sjede na ušima i prihvaćaju neke sasvim druge priče.
Jedan francuski novinar naziva pojavu ukazanja "Žena iz vječnosti", pa ako ta Žena iz vječnosti dolazi među vidioce i u samom početku kaže i prestavlja se; "Ja sam Kraljica Mira, Ja sam Majka svih ljudi svijeta", čemu onda druga nevažna tumačenja.
Zar nije dovoljan zaključak da tom izjavom remeti shvaćanje i prihvaćanje Crkve i ostalih religija svijeta.
Zar ne vidite da je međugorski fenomen sasvim novo vjersko učenje, nepoznato i potpuno novo?

Točno, nova sekta

e dragi tzv. isposniče..... molim te mijenjaj ime jer ti ne priliči..... ovo je izvrstan tekst i analiza...

Ero moj, bez posta o kruhu i vodi ne može se ući u bit međugorskih ukazanja, pos i molitva oblikuju naše duhovno biće.

Više vrijedi postiti od jezika nego o kruhu i vodi. (sv. Ivan od Križa, crkveni naučitelj)

Kako je sam?A gdje je Izbjeglica?

Tridentinski sabor o svrsi vizitacije kaže (Zakonik kanonskog prava, Rim 1983) (INSPEKCIJA KOJA JE POSLANA OD SV. STOLICE U JEDNU ŽUPU KAD UVJETI NISU U SKLADU S BISKUPIJSKIM UGOVORIMA:: „Glavni cilj svih vizitacija je vođenje ljudi prema čvrstom i pravovjernom nauku, uz iskorjenjivanje hereza, podržavanje dobra morala, te ispravak svega zloga; upozoravanjem i poučavanjem da se narod potakne na vjerske osjećaje, mir i nevinost i da se učini poželjnim štogod bi mogla nalagati razboritost vizitatora za dobro vjernika, kako već vrijeme, mjesto i mogućnosti dozvole.

Pravo vizitacije pripada svim crkvenim poglavarima koji imaju redovitu javnu jurisdikciju nad osobama, zupama, biskupijama. Papa po svojim izaslanicima može vršiti vizitaciju po cijelome svijetu, patrijarsi, primasi, metropoliti, biskupi i apostolski vikari, te kapitularni vikar i administrator sede vacantis mogu vršiti vizitaciju na teritoriju za koji su odgovorni. Redovnički poglavari također vrše vizitaciju unutar svoje jurisdikcije (npr. unutar svoje provincije i reda).

O obavljenoj vizitaciji vizitator je dužan sastaviti izvješće, koje mora biti pohranjeno u arhivu dijeceze, biskupije ili provincije kao službeni spis, a biskup u svojem pohodu papi (ad limina apostolorum) na temelju njega iznosi izvješće o stanju svoje dijeceze, dok redovnički poglavar o vizitaciji izvješćuje svoga nadređenoga.
Ipak, na kraju mislim, bez obzira sto je autor teksta htio Biskupa osamiti ili na bilo koji nacin udaljiti od "Medjugorja" Biskup je jos uvijek tu sa svim svojim znacenjem ...
Cinjenica je da je "Medjugorje" prevazislo vec odavno dorslost Franjevacke provincije da vodi ovaj slucaj u skladu s "naukom vjere" i u skladu s "Crkevnim zakonom" ... Sveta stolica je zabrinuta i dobro je za sve vjernike da je se ukljucila ...

Po meni su ukazanja autentična, Nebo nam se obraća preko vidioca da nas pouči i usmjeri pravom smislu ovozemaljskog života.
Kraljica Mira je majka našeg unutrašnjeg JA, naše duše, ako hoćete našg duha.
U jednoj poruci kaže da će od nas, na kraju našeg života, napravit skladan cvijet koji će darovati Bogu.
Ovo govori čemu teži naša zajednička Majka, kako nam se već obraća.
Što se tiče naše Crkve, mislim da nikada neće službeno priznati Međugorje.

... u svakom slucaju vjernik vjeruje i njemu nisu potrebna vidljivi, opipljivi ili ovosvjetni dokazi, necije vidjenje "svtoga" ... mislim tko je iskren vjernik u Boga i Isusa Krista da mu "Medjugorje sa cudima i plodovima" nebi trebalo nista znaciti u zivotu ... stovise trebao bi biti jos oprezniji ...

Nepoznato novo učenje i potpuno krivo, neuvjerljivo i zasnovano na bogaćenju , lažnom poboznistvu, osobnom bogaćenju na račun Djevice Marije.
Mislim da je vise riječ o grijehu koji se čini prema kršćanstvu , i Majci bozijoj.
Nije majka dresirani pas pa da se ukaze u 12.09 kad se to Vicki ceifne.
Ljudi budite realni i pametni.

Ko o kome ti o param i bogaćenju, to stavi na stranu i raspravljaj o fenomenu ukazanja.
Ni jedna poruka preko vidioce ne uči ljude da se materijalno okoriste.
Doduše, u samom početku Kraljica Mira šalje poruku onima koji su se pokrenuli u vjeri ali usput pokrenuli biznise, dio poruke glasi: " ...Draga djeco, vi Božje milosti trošite na materijalne stvari!"

Možeš li pojasniti koje je to "nepoznato novo učenje i potpuno krivo", baš me zanima

"Izraele Izraele, propast tvoja od tebe je ..."

Dragi teolože Dado.Da mi je znati u šta ti vjerujes ili ne vjerujes.Koliko napisa.Tako pisu oni nesigurni i koji imaju kosmar u glavi.
Ovo Medjugorje jeste binarni sistem. Nula ili jedan.Ako je Bozje prezivjeti ce a ako je od ovoga svijeta propasti će.
Sa pojavom Gospe nije nestao grijeh ni u Medjugorju.Ali bi s ima vama pa i tebi preporucio svjedocenje zakletog ateiste i pisca novina Rolling Stone po imenu Randall Sullivan koji je dosao u Medjugorje da ga ismije pa sada hoda po bijelom svijetu i svjedoči Isusa .

Ne hoda džaba već za pare i to velike

pratrik mnogi će biskupi pa čak i kardinali
zbog međugorja morati ostavku dati
a fratrikosi umisto abeta nosat će radna odila
pa zbilja u tim pojedinim samostanima
boga već odavno nema
odavno se u njih uvukla sekta
koja sa narodom obmanama manipulira
a sve sa ciljem da narod služi samo njima
kažem vam fratrikosi kraj vam se bliži
jel tak il ne tak međubrtske vračare i vračevi

izbjeglice - 14. lipnja 2018. 18:55:19

Tvoje vječito pljuvanje po svećenicima uvreda je za mnoge vjernike, vrijeme je da promisliš o tome!

Najzesci ste mi vi koji kao ne naturate nista ali evo ti pa procitaj..ili nisi ti bas dobar vjernik ako ne mislis ko i ja. Bolan svi vi sto mislite da cete u raj necete garant. Zivi i pusti druge da zive, kakva svjedocanstva? Medjugorje svakom od nas tu pred nosom. Ne treba nitko povirit u njega da se obrati il ne obrati. Niti ikom treba pametovat sto ne prizna medjugorje. Ko si ti da sudis? Jel itko slusa propovijedi u zadnje vrijeme? Pa ja ne vjerujem koliko se lazi i krivih informacija iznosi jednako senzacionalistickim medijima. Pogledajte samo stranicu medjugorje info i koliko se tu gluposti nadrobi. A tek komentari ispod. I je li to zdrava vjera? To sve netko financira i podrrzava. Jel sa zdravim ciljem? Najbolje je ne mislit svojom glavom.

Tebe slušati mogu samo oni koji žive poput gusjenice koja je slučajno pala na list kupusa!....
Ta gusjenica cijeli život samo, jede, radi i spava.
Međugorje je čista nauka koju treba izučavat.
Ne možeš reć ja vjerujem meni to ne treba, ti vjeruješ i znaš da postoji škola, ali ništa nećeš shvatit ako unju ne uđeš i otvoriš koju knjigu.

Ti i ja i svi mi smo sasvim slucajne gusjenice. Rodjen si tu di jesi i zato si katolik. Da si rodjen 30 km istocnije bio bi pravoslavac i Gospa te ne bi zanimala. Otkud ti pravo da tvrdis da su sve ostale religije u krivu i da samo ti valjas? Odnosno da valjaju samo takvi ko ti? Koliko si katolickih knjiga procitao? Ne budi agresivan sa neargumentiranim komentarima, to samo pokazuje zadrtost a ne nauku. Bog je univerzalno dobro i to je nauk tvoje vjere. I sve religije i ateisti se slazu s tim. To ti je ono od ceg trebas poceti uciti.

Ratko zna šta govori

Izbjeglice vise ti lezi pjevanje.De ono malo poskočica.

Svjedočite i govorite.Vi ste svjetlost i sol na zemlji.
Sve ostalo je duboko prazna i šuplja priča.

I mi smo pozvani da živimo i svjedočimo međugorake poruke, jesmo li i mi po tebi "šuplja priča?"

... od koga ste pozvani ... i kako ste sebe uvjerili u zivljenje i svjedocenje Medjugorja ... s kojim pravom ste se izlozili tolikim rizicima ... zar nevidis da u vama slicnima ima puno covjecijeg-ljudskog ali premalo Bozjeg ... "Bozjem Medjugorje nije bitno ..."

pratrik svijedočimo
i svoju vijeru čuvamo
vračare i vračeve neslušamo
samo kristu vijerujemo
jel tak il ne tak međubrtski vračevi

izbjeg - 15. lipnja 2018. 06:11:17
Čudne su tvoje uvrede 'izbjeglice', to ljudi različito tumače.
Sjećam se da je jedna osoba banula u obitelj koja joj nešto dugovala, nije znala kako naplatit dug pa im uzela televiziju.
Jedna djevojčica taman gledala crtić, njoj je to ostalo dugo u sjećanju, nedavno se udala ali to još pamti.
I ja se toga sjećam, njezin otac bio na ratištu, a došla nepoznata osoba naplatit nekakve dugove

ako vas istina opominje
sa lažima se nebranite
nego se istininu slušajte
i oprost od istine tražite
jel tak il ne tak međubrtske vračare

Mislim da je ovoliki tekst " teologa " Milasa šuplja priča.A i svaki komentar koji vodi u konfrotaciju.
Svi imaju pravo i trebaju svjedočiti.

pratrik dao je nama tata
sol i svijetlo svijeta
papu franju našega živoga sveca
zato njega izbjeglica sluša
a ne te tvoje izgubljene fratrikose
što vračanjem zavode kršćane
jel tak il ne tak domogoje crni sine

Po čemu je papa svetac? Što ti tako kažeš ili po zvanju ili po poslu koji obavlja ili što ti tako każeš? Ajeeeee, ti i tvoja tumačenja.

po čemu su ti tvoji fratrikosi franjevci
dali po crnim abetimai bijelim pasićima
ili po svojim dijelima
tri zavjeta a nijedan se nepoštiva
siromaštvo a bogati
poslušnost a neposlušni
čistoća kao u politici
jel tak il ne tak fratrikosi

Ooo vratio se diplomirani beogradski davitelj

Izbjeglica - Patrik
Davitelj protiv davitelja

Medjugorje za sva vremena.Samo je ON rekao JA JESAM.I niko više jer i nisu.

pa nije daleko od vas narona
svak od vas sigurno zna
da je taj grad u zemlju propa
kako i zbog čega niko nezna
ali da nije od dobrote svatko zna

Ti nisi tu da tumačiš, zna On zašto je to tako. Eto Jeruzalem je grad mira i ljubavi. Ti si mala baja da bi nam to sve tumačio

hodajući bosim nogama
po međugorskim brdima
vijernik za nagradu kurije oko dobija
a fratrikosi dobiju na rukama žuljeve
trljajuć svoje dlanove
nel tak il ne tak poslušni siromašni i čisti

Zar je bitno gdje vjernici vrše pokoru i gdje poste? Pa Isus je bio u pustinji 40 dana i postio i vršio pokoru, mada nije imao zašto. Zar nije rečeno da di su dvoje ili troje u Njegovo ime da je i On s njima. A gori ih ima više od troje. Ajeee još nas malo prosvijetli.

kažu fratrikosi ako neplatite mise
i vračarama darove neprinesete
nema koristi od vaše pokore
đžabe ste došli u međubrtsko svetište
jel tak il ne tak pitajte fratrikose

Ble.sasto niti hebi niti kući vodi

kad ljudi bez teksta ostanu
onda počimaju da laju
jel tak il ne tak goste (16:19:47)

Bolje bez teksta nego pisat tekst kao tvoj

e sada je to mnogo bolje
moga si taka napisati i prije
pa više se ljudi razume kada pričaju
nego kada laju
samo čitaj moje komentare
možda za sto godina bude nešto od tebe
jel tak il ne tak goste mudre glave

[ * neprimjereno * ]. Trećeg nema.

ako lopini kažeš da je lopina
ako murvi kažeš da je murva
i ako sekti kažeš da je sekta
to nije lajanje i zbog toga nema grijeha
jel tak il ne tak sekto brezobrazna i pokvarena

"A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne 'Glupane!', bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: 'Luđače!', bit će podvrgnut ognju paklenomu."

ma koje vijeće koji oganj pakleni
sve ste izmisli da bi sa ljudima vladali
i da bi samo vi dobro živili
i paka i raj može biti na našoj planeti
samo moramo jedni druge nesebično ljubiti
jel tak il ne tak ili sam ja nešto krivo reka

Bolan, ti onda kažeš da je Isus lagao kad je ovo rekao. Sve je puno jasnije. Odstupi.........

Ratko Perić ostaje usamljen oko Međugorja
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari