HKDU-HRast poziva Dragana Čovića na povulačenje kandidature!

ljubuski.info

Politička situacija u Bosni i Hercegovini, vječito složena i komplicirana, dobija svoju novu dimenziju kroz nadolazeće izbore u desetom mjesecu tekuće godine. Iskristalizirala se i lista kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva - BiH. Bit će to borba Boriše Falatara, Jerke Ivankovića Lijanovića, Željka Komšića, Dijane Zelenike i Dragana Čovića za poziciju hrvatskog člana Predsjedništva.

Gospoda Falatar i Komšić po već prokušanom i isprobanom receptu ponovno čine nekorektan politički potez manipulirajući izbornim sustavom Bosne i Hercegovine kandidirajući se za hrvatskog člana BH Predsjedništva te na njih nećemo trošiti previše riječi. Daleko je zanimljivije (i važnije) ono što se događa na području stvarne hrvatske političke borbe, području koje će dati istinsku legitimnost izbornom pobjedniku (a ne samo legalnost kao u slučaju prvotna dva kandidata).

Prvi kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva je dr. Dijana Zelenika, renomirana i poznata doktorica zavidne političke karijere te aktualni kandidat saveza hrvatskih stranaka koju predvodi HDZ 1990, druga najjača oporbena stranka u bosanskohercegovačkih Hrvata i ozbiljan čimbenik da zajedno sa ovim hrvatskim savezom preuzme vlasti iz ruku HDZ-a BiH.

Nedavno je svoju kandidaturu za hrvatskog člana predsjedništva istaknuo i Dragan Čović, aktualni obnašatelj te dužnosti i predsjednik stranke HDZ-a BiH koja bez većih prekida suvereno vlada hrvatskim političkim područjem u BiH posljednjih skoro 30 godina.

Ostaje nejasno, u ovom teškom vremenu za hrvatski narod, vremenu masovnog egzodusa i neimaštine, zašto se predsjednik HDZ-a BiH dr.Dragan Čović kandidirao za istu poziciju kada je očigledno da se time hrvatski glasovi dodatno rasipaju, i da se umanjuju šanse da Hrvati izaberu svog legitimnog predstavnika u ovoj najvišoj BH instituciji?

Ne treba biti neki lumen kako bi se primjetilo to da Hrvate kao najmalobrojniji narod posebno na negativan način afektira bilo kakvo rasipanje glasova, pogotovo ono koje se događa na državnoj i federalnoj razini zbog cjelokupnog demografskog faktora i odnosa snaga koji vlada u Bosni i Hercegovini.

Dragi sunarodnjaci, čeka nas, očigledno, još teže vrijeme! Umjesto stvaranja nove političke paradigme djelovanja kroz zajedništvo HNS-a, izgleda da uhodane političke elite vladajućih i dalje žele status quo. Na stranu što u dosadašnjem političkom djelovanju nije ostvareno niti jedno predizborno obećanje (Treći entitet, RTV kanal na hrvatskom jeziku, ravnopravnost na teritoriju cijele BiH…), na stranu što te iste elite ne žele preuzeti niti mrvicu odgovornosti za ono što (ni)su uradili…očito je da i dalje žele nastaviti politiku (ne)rada, nepotizma, zapošljavanja politički podobnih klimoglavaca kojima teme od vitalnog značaja za hrvatski narod služe samo za potkusurivanje i podizanje međunacionalnih tenzija u cilju njihovog o(p)stanka na vlasti.

Hrvatski savez HKDU-HRast, iz svih navedenih razloga, želi poručiti da je potrebno barem pokušati dati šansu promjeni. Dok ne promijenimo svoje stanje, nećemo niti znati je li moguće da nešto bude bolje ili ne - jer jednoumlje nikom dobra neće donijeti.

Jedini hrvatski kandidat koji nudi promjenu političke paradigme, jednu novu i drugačiju viziju je dr.Dijana Zelenika koju ovim putem javno podupiremo u borbi za hrvatskog člana Predsjedništva.

Izražavamo još jednom svoje razočaranje i žaljenje time što HNS upravo doktoricu Zeleniku nije podržao i kao jedinog hrvatskog kandidata za člana predsjedništva iako je ona uredno istakla prva svoju kandidaturu,za kojom je slijedila prijava dr.Dragana Čovića koji će sasvim sigurno svojim potezom rasuti glasove, Hrvatima dodatno otežati ionako tešku političku poziciju u koju nas je i dovelo njegovo predsjedanje, te olakšati političkom Sarajevu da dodatno vrši marginalizaciju Hrvata. HNS je time još jednom dokazao da je instrument očito samo jednog čovjeka i jedne političke stranke, te da tu, u idejnom smislu, važnu instituciju koristi isključivo za promoviranje vlastitih političkih ambicija a na uštrb svojih političkih protivnika. Naravno, ovo vodi u drugi niz pitanja kao što je upitnost participiranja svih onih hrvatskih političkih snaga unutar HNS-a kada se ta institucija kompromitira na već iznad opisani način…ali o tom nekom drugom prilikom…

Nije kasno, još ima vremena za ispravne poteze, još ima vremena da bude samo jedan hrvatski kandidat za člana predsjedništva. Postavlje se pitanje: zar se nije moglo pronaći dovoljno političke mudrosti da se kroz Hrvatski narodni sabor podrži jedan hrvatski kandidat. Mogao je i mogao bi, dr. Čović napraviti jedan moralni i herojski potez i odreći se kandidature za člana predsjedništva i time pokazati autentičnost i vjerodostojnost svojih riječi o potrebi jednog kandidata ispred HNS-a.

Vjerujemo da bi tim moralnim i herojskim činom dr. Čović i HDZ BiH zadobili simpatije i amortizirali u jednoj mjeri sve veći prijezir hrvatskog naroda prema politici koju vode posljednjih 30 -tak godina, a hrvatski narod bi sigurno imao priliku izabrati svog legitimnog predstavnika u predsjedništvu BiH. Istina, za to će biti potrebno zatomljivanje osobnog egoizma što je katkada najteže za podnijeti, ali ta cijena je premala kada se na drugu stranu vage stavi biološka sudbina vlastitog naroda koji je već odavno došao pred zid, koji se biološki osipa i nestaje a svakako je brojčano najmanji u odnosu na druga dva.

Izraele, Izraele propast tvoja od tebe je, navodi se u priopćenju Hrvatskog saveza HKDU-Hrast.

Hrvatski savez HKDU HRast

Glas naroda

Koji ste vi Hrast, : Lužnjak ili Žirnjak ili možda BUKVA

Eto tebe ce sigurno posllusati hahahahahahahahah

Eh da hoće ali..."đavlu je malo"!!!

adeze je patološko zlo hrvata u bih
oni su hrvacka ptica grabljivica-bruno bušić
ili njima stat na put ili nestanak hrvata
narode odluči sam sad je bit ili ne bit

Jel vo drug Pepi poziva Covica da odustane od kandidature a di ti je Ante Paponja ti si njega prestavlja za kandidata za clana presednistva vrtis se ko pivac na kuci idi spavaj

Dragan Čović poziva sve druge da odustanu od kandidature

Drug ce Dragan zavrsit u Zenici dimuje misto ili biz u Zagreb ko kolega Jelavic

dices ti zavrsiti

Dobrocinitelju Prijatelju odustani dok ti je vrijeme

Lav ce setati ko i dosada uzdignute glave i pomagati ljudima koji nemaju jado

oni nisu inteligentni da odustanu takav je bio i sanader i ostali no
doće mica na kolica

HKDU-HRast poziva Dragana Čovića na povulačenje kandidature!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari