Bolonjski proces totalni promašaj od kojega ništa nismo naučili

ljubuski.info

Okrugli stol "Prilagodba obrazovnog sustava BiH europskom kvalifikacijskom okviru", čiji su organizatori Udruga za studije europske zajednice (ECSA) u BiH, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH održan je u utorak u Mostaru.

Predsjednik Udruge za studije europske zajednice (ECSA BiH) profesor Vinko Kandžija kazao je kako je obrazovanje "kao laboratorij" koji će prije ulaska BiH u EU pridonijeti približavanju BiH europskim integracijama.

Ocijenio je kako europski kvalifikacijski okvir govori o mobilnosti studenata i profesora te o iskustvima koje EU ima sa zemljama istočne i zapadne Europe, kao i o tome kako i na koji način obrazovanje može pomoći uključivanju BiH u Uniju.

Profesor Kandžija upozorio je i mala ulaganja u obrazovanje.
Obrazovanje nije trošak, ocijenio je, obrazovanje je investicija u budućnost, a učinkovito obrazovanje donosi novi proizvod bez kojega se ne može naprijed.

Naglasio je kako je mostarsko sveučilište jako razvijeno i da ima dobar kadar koji se može usporediti sa svim sveučilištima u svijetu.

Istovremeno, akademik Jakov Pehar smatra kako je Bolonjski proces totalni promašaj od kojega ništa nismo naučili.

Po njegovom mišljenju, treba raditi na prihvatljivom modulu koji odgovara domaćem obrazovnom sustavu.

Akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH Frano Ljubić, pak, naglašava kako je važno da se studenti mostarskog sveučilišta obrazuju kao studenti u europskim zemljama.
Gospodarske krize su prisutne u svim zemljama, a najnerazvijenije zemlje su izišle iz krize jedino ako su ulagale više u obrazovanje i znanost. Nadam se da će ljudi koji vode ovu državu konačno to shvatiti, poručio je Ljubić.

Spomenuti okrugli stol održan je u okviru projekta Europske unije "Experiences of Slovenia and Croatia to support Accession of Bosnia and Herzegovina to the EU".

Glas naroda

Ševo i dobročinitelj uzeli milione na diplomama o čemu vi pričate

Koliko vidim nije Okrugli stol nego četvrtasti. Ne valja ne valja ništa ne valja što je iz EU samo Ojri i usa doleri. Zna se kradeze. Mi znamo bolje, brže nešto gepit i uništit.

Navedite samo jednu državu gdje se diplome kupuju kao povrće na pijaci i nikom ništa čak se kupci pitaju

Prodaja diploma je kazneno djelo

Okoja se mučit odat po vakultetima kad moreš kupit u ševe diplomu ili u bijakovićima kiseljaku ili u travniku

Sve profesore čiji su potpisi na diplomama zatvoriti propjevaće netko

Viđe Papca šta je Toniu Kraljeviću sređiva ispite

ja sam kilo pecenja sad pojeo na humcu i mogu ti rec dobro trebat ce ovo gasit pivom veceras

Ako želiš uništiti narod pusti ga da štanca diplome! Za narednih 40 godina ovdje nema popravka?

Koliko je HDZu stalo do zajednice vidi se po ovome prodaj diplome podobnima i s njima u drzavne sluzbe i gdje ide drzava vec u sto pisda materinih

Ovaj Kandžija je Lučiću sredio ispite u Mostaru a onda i diplomu

Bolonjski proces totalni promašaj od kojega ništa nismo naučili
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari