HDZ jednoglasno izabrao kandidata za člana Predsjedništva BiH

ljubuski.info

Europski put BiH bit će nastavljen odmah nakon Općih izbora i uvjeren sam da u iduću godinu ulazimo kao kandidati za članstvo u Europsku uniju - izjavio je danas predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon što je objavljena njegova kandidatura za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na predstojećim izborima.

Kada smo bili s predstavnicima EU jasno nam je kazano. Ostao je samo jedan detalj i da smo sada uradili Izborni zakon, imali bismo kandidatski status... Što se tiče aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP), to je završena priča. Mi smo u MAP-u i pitanje je hoće li on biti aktiviran danas ili u studenom. Ja bih volio da to bude već sutra i mislim da smo ispunili sve preduvjete", kazao je Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH u Vitezu.

Istaknuo je kako će HDZ BiH nastaviti djelovati u pravcu da hrvatski narod u BiH bude suveren i konstitutivan te do kraja ravnopravan s drugim narodima.
U iduća četiri mjeseca učinit ćemo sve da osiguramo da legitimni predstavnici hrvatskog naroda budu na svim administrativnim funkcijama, dodao je on.

Stožernici

Ističući kako HDZ BiH ostaje najorganiziranija politička opcija i stožerna stranka hrvatskog naroda u BiH, Čović je najavio kako će u sljedećih sedam dana održati sastanak s koalicijskim partnerima iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), na kojem će biti razgovarano o realizaciji prethodnih dogovora.

Na upit novinara da prokomentira ostale kandidate za članove Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, rekao je da HDZ BiH o njima ne razmišlja nego da je fokusiran isključivo na poziciju hrvatskog naroda, kao i na to da uvjerljivo dobije izbore.
Prema svakom tko bude protukandidat ponašat ćemo se isto. Nećemo se baviti njima nego svojim glasačkim tijelom, pozicijom hrvatskog naroda i time da ostanemo snaga koja može predvoditi BiH na njezinom euroatlantskom putu i putu izgradnje pravne države i apsolutnog pozicioniranja hrvatskog naroda kao jednakopravnog, kazao je Čović.

Ocijenio je kako dio kandidata dolazi iz glasačkog tijela koji se ne preklapa s glasačkim tijelom HDZ-a BiH.

Evo, sarajevske stranke su predložile moguća dva ili tri kandidata. Međutim, trebamo biti realni, to je potpuno druga stranačka baza i potpuno drugo glasačko tijelo koje se s nama ne poklapa čak ni jedan posto. Tako da to nije nešto što će opterećivati našu kampanju, istaknuo je Čović.

Najavio je kako će HDZ BiH u sljedećem razdoblju analizirati sve što je urađeno u protekle četiri godine na svim razinama vlasti te pozvao sve da se uključe u tu analizu.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH razgovarano je o izbornim aktivnostima te stranke, pripremi za izradu izbornih lista, a dogovoreni su i koncepti rada i djelovanja izbornog stožera.

Biografija

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rođen je 1956. godine u Mostaru gdje živi sa suprugom Bernadicom s kojom ima dvije kćerke Sanju i Danielu. Diplomirao je 1979. godine, a magistrirao 1989. na Strojarskom fakultetu u Mostaru te doktorirao na Sveučilištu u Mostaru 1996. Čović je član HDZ-a BiH od 1994. godine.

Karijera

Čović od 1980. godine pa sve do 1998. radi u mostarskom poduzeću SOKO, prvo u tehnologiji i kontroli, a kasnije u rukovodstvu, da bi od 1992. do 1998. bio i generalni direktor ove tvrtke.

Radio je kao viši asistent na Strojarskom fakultetu u Mostaru, a kasnije je postao vanredni pa redovni profesor Sveučilišta u Mostaru, gdje predaje i na Ekonomskom i na Filozofskom fakultetu.

Od 1998. do 2001. godine bio je zamjenik premijera i ministar financija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Izabran je za člana Predsjedništva BiH 2002. godine, ali ga je s te pozicije smijenio visoki predstavnik Paddy Ashdown u ožujku 2005. godine, nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv njega za zloupotrebu položaja.

Na općim izborima 2010. godine Čović je izabran u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali umjesto toga zauzima izaslaničko mjesto u Domu naroda. Čović je na Općim izborima 2014. godine izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Imovina

Lider HDZ-a, prema imovinskom kartonu iz 2014. godine, ima kuće u Mostaru i Širokom Brijegu. Supruga Bernadica posjeduje poslovni prostor i suvlasnica je odvjetničkog ureda. Prema imovinskom kartonu, Čović nema automobil, a supruga vozi Audi 3. Naveo je kreditno opterećenje u iznosu od 150.000 KM.

Sudski postupci

Čović je 2005. godine optužen da je kao ministar financija FBiH primio mito od braće Ivanković-Lijanović i pomogao im izbjeći skoro 30 milijuna KM carinskih obaveza. Nakon dva sudska postupka koja su trajala osam godina, Vrhovni sud FBiH je Čovića oslobodio optužbi 2013. godine.

Drugi put se našao pred Sudom BiH 2010. godine, kada je optužen da je zlourabio položaj federalnog ministra financija i s tadašnjim federalnim premijerom Edhemom Bičakčićem nenamjenski potrošio 7,8 milijuna KM iz proračunskih rezervi. Tim novcem su kupljeni i renovirani stanovi zaposlenicima u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. U ožujku 2011. godine Sud BiH je Čovića oslobodio optužbi.

Treća optužnica za zloupotrebu položaja i ovlasti protiv Čovića i još šest osoba je potvrđena 14. svibnja 2010. godine na Županijskom sudu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ). Tužiteljstvo HNŽ ga je teretilo da je s ostalim članovima Upravnog odbora Javnog poduzeća Hrvatske pošte i telekoma (HPT) donio odluku da se dug od blizu 4,7 milijuna KM, koji je imalo ovo poduzeće prema tada već nepostojećem Ministarstvu obrane - HVO, prenese na tri privatne firme. Kasnijom naplatom dugovanja te firme su postale većinski vlasnici dionica Eroneta - najprofitabilnijeg telekomunikacijskog dijela HPT-a.

U vrijeme kada se to događalo Čović je bio ministar financija FBiH, zamjenik premijera FBiH i predsjednik Upravnog odbora HPT-a. Čović je oslobođen optužbi 2013. godine zbog apsolutne zastare kaznenog djela.

Glas naroda

Idealan čovjek

Naprijed Partizani evo Druga.

Čuli ČLAN od 1994 ! Gdje je bio do tada??????

a jadan on nema nam ništa, ima 40 godina da je na proračunskim jaslama a nema ni auto, baš mi ga je žao, dragane otvoriti ćemo ti račun i broj na koji mogu ljudi zvati da ti se skupi koja marka par da dvicu golfa kupiš, pa stvarno tko još ovu njegovu priču puši to je za ne povjerovati, pa zar stvaro misle da je narod toliko [ * neprimjereno * ], nemam ti ja ništa na papiru ali zato ima najbogatiju rodbinu u europi

Tko bre drugi iz partije sme da se kandidira kad je Dragoljub demokrata i domoljub kao kim Jong un

Druže reci u kojem mjesecu ćemo blejati za tebe?

evo povlači se inicijativa u ljubuškom da fratri stave koju kanticu sad za sv. antu da se skupi koja marka za našeg dragog spasitelja, on se jadan bori ima od 80 godine po raznim partijama za naš boljitak, a nema nam ništa na sebi samo odijelo što nosi u borbu, e jado jadni pa ako ti nemaš ništa kako onda da jadni obični narod kupi auto ii napravi kuću kad ti ne možeš za 40 godina na raznim funkcijama, pa gori su od tebe ovi što puše tu priču svake izbore

Maneken

Kad se trče štafeta dobročinitelju ?

čoviću vladati ćeš do kraja svoga života
sve tvoje opozicije su još u pelenama
jel tak il ne tak hrvatska nesloga čovu bira

Di mu je kuca u makarskoj druga u gracu stan u Zg i kuca u austriji lopuna izdajica hrvatskog roda i naroda

to nije ništa šta će sve da ima
i šta će mu sve dati hrvatska nesloga
čova deri naoči nas pameti
nas i ove naše sekte
što na nas svakd nedilje
istresaju svoje mantije
jel tak il ne tak sluge hafezeove

Ima bogatog punca

Clan hdz od 94_te. Lipo brate. Kad je prosla opca opasnost, ukrcali ga u hdz. Zna se tko je mogao raditi u sokolu prije 90_ te.

Sta je sa trokatnicom u zaostrogu ?

Sudicemu Crna Garda ubrzo njem i takvima poput njeg aaaaa

Kakav smo mi narod kad nam je Dragan Čović predsjednik i biće opet

gospon šta pitate kada znate
jel tak il ne tak fra sluge hafezeove

Za Dom život dati u boj poci za narod svoj. Uskoro se vidimo

gospon neiđe se u boj sa jezikom
nego u boj se gospon iđe sa puškom
a da dođe toga opet bi drugi naheba
a ti bi se proslavija i takulin podeblja
jel tak il ne tak ratnički jezici

Ja samo skidam kapu omladini rođeni devedesetih koji imaju škole znaju jezike i otišli su odavde

ovaj kad pusti vjetrove ovi njegovi uvlačig..i mu aplaudiraju ne znaju ništa drugo

To majka više ne rada „čudo“ ,“dragi voda“ ajmo „Krkani“ i „Uvlakači“ zbite redove znoj i suze trebaju teći a i podrška fra.Darija nije na odmet.

Čović ili Zelenika nedaj Bože Komšić jer će se sve zakuvati

Odgovor izbjeglici
gospon izbjeglice jel se tako potpusujes .izbjeglica u ljubuskom jes na kruznom il samo komentare dajes .moj tekulin nije podebljan ni u Vukovaru ni u Glini ni ni vakufu dok je bija rat nit ovi usrani god iza toga. Zasto si izbjeglica jes kukavica sta li

Tako jeJastrebe vilo Vukovara Baranje i Like kazi izbjeici kukavici nek se vrati na svoje sto bjezi od ceg .U BOJ BOJ ZA NAROD SVOJ

Ma gdje si to ti bio? Da vas je bilo toliko tzv.vukovaraca ne bi vukovar ni do danas pao! Sve nekakvi silni ratnici ,a na čulama sam gledao kako jedan današnji bojnik(možda i pukovnik) sa praga kuće u kojoj smo smješteni piša,pa od straha popiša čizme. Kad smo se vratili u ljubuški ispuca je jedno 600 metaka i nikad više nije otišao na teren. E taj bi vjerojatno danas opet ratovao ali kao i onda sa tuđim sinovima. NIKAD VIŠE!

Pozdrav Generale. Tako je svoj na svome. Sjecas se zadnji rjeci Sinise Glavasevica .Osudjujem vas za sve patnje nas ranjenika za svaki prigusen djeciji krik osudjujem vas za svu patnju i jecaj i bol.Ne moze se to zaboravit Jastrebe nemoze ZOVI SAMO ZOVI SVI CE SOKOLOVI ZATE ZIVOT DATI

Najlakše se kriti iza pseudonima i ko fol na portalim kritikovsti .
A kad dodju izbori , kemijskom zaokružimo ZNA se koga.
E nema vise.
A šta fali i Komsicu, problem je samo nije Hercegovac, nije obećavao neke entitete, pa Herceg Bosne, samouprave, pa sada neke planove B i C.
I razlikuje se od Covica je petlja, ne drži ruku na srcu na tidjijoj himni već sluša i poštuje himnu svoje zemlje , od koje i Covic prima platu.
Dosta petljanera, nacionalnih huškača,stranačkih uhljeba i lažnih branitelja, tajkunskih HVO generala i invalida sa Mercedesima, vikendicama iljubavnicama sa ledja poštenog hrvatskog naroda.
Nikad vise za jednoumlje, nikad vise za HDZ i Dragana .

Što Bosanski Hrvati ne dadoše svog kandidata

Ovaj HDZ i Čović su gori od Staljina i causevskog skup a, AJ ludi narode lude ovce blejite

prokleto mu i pleme i kolino ko je izdo glavaševića vukovarce i hos
osuđujem vas-siniša glavašević

daj nam bože erdogana bio bi bolji od čovića

HDZ jednoglasno izabrao kandidata za člana Predsjedništva BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari