U Široki stiže četrdesetak snažnih natjecatelja iz cijele BiH i Hrvatske

ljubuski.info

Sve je spremno za prvi turnir u obaranju ruke (Armwrestling) u Širokom Brijegu, što će se u nedjelju, 10. lipnja, s početkom u 18 sati, održati u širokobriješkom caffe baru Focus.

Za ovaj turnir prijavilo se četrdesetak natjecatelja snažnih ruku iz Hercegovine, cijele Bosne i Hercegovine i Dalmacije.

Veliko zanimanje za turnir

Natjecat će se u kategorijama do 95 kilograma težine i više od 95 kilograma, posebno desnom, a posebno lijevom rukom, kao i u apsolutnoj kategoriji. Za ovaj zanimljivi turnir, koliko je poznato, prvi službeni u Bosni i Hercegovini, vlada iznimno veliko zanimanje.
Obaranje ruke, borilački sport poznat i pod nazivom "čelična ruka", vrlo je popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, a sve je popularniji i u Europi. Prije nekoliko godina počeli su turniri i u Hrvatskoj, što je nas u organizaciji turnira potaknulo na to da taj borilački sport zaživi i u Širokom Brijegu, gradu sporta te se proširi u Bosni i Hercegovini. U toj ideji podržao nas je Splićanin Petar Sević, predsjednik Armwrestling kluba Split - kaže Ivan Zovko - Zova.

Među najstarijim sportovima

Obaranje ruke, kako tvrde povjesničari sporta, spada među najstarije borilačke sportove - datira još od prije četiri tisućljeća. Prvi dokazi o tome su crteži u Egiptu stari 2000 godina prije Krista. Sve je više zagovornika da se obaranje ruke uvrsti u olimpijske sportove. Poznavatelj ovoga sporta Dražen Perko ističe:
Potezi ruke pri obaranju stvaraju različite vrste poluga, a najčešće su Hook, Toproll i Press. Za natjecatelja je važno spoznati koja mu poluga omogućuje najveću šansu za pobjedu.

Pobjednicima će pripasti medalje, a apsolutnom pobjedniku i posebna nagrada.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari