Što će biti prvi postupci papina biskupa za Međugorje

ljubuski.info

Međugorje ne skriva da je s oduševljenjem prihvatilo odluku pape Franje o imenovanju umirovljenog biskupa Varšave i Praga, mons. Henryka Hosera apostolskim vizitatorom "s posebnom ulogom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme".

Moglo se to doslovce osjetiti na svakom koraku u Međugorju, koje smo posjetili samo dan nakon što je iz Vatikana stigla službena vijest o imenovanju mons. Hosera "međugorskim biskupom".

Pastoralni plan po dolasku

Zahvalni Bogu i Gospi, Kraljici mira, upućujemo zahvalu svetome ocu Franji što nam šalje nadbiskupa Henryka Hosera za apostolskog vizitatora, hvala vam Sveti Oče! Upućujemo srdačnu dobrodošlicu nadbiskupu Henryku Hoseru, dobro nam došli apostolski vizitatore! - rekao je na kraju jučerašnje mise međugorski župnik fra Marinko Šakota, dodavši kako župa zbog ove odluke pape Franje treba "s još većom sviješću i odgovornošću živjeti sadašnji trenutak".

Zato vas sve pozivam da se odlučimo svaki dan moliti za svetog oca Franju, za nadbiskupa Hosera i njegovu misiju u našoj župi. Krunica, sveta misa i klanjanje četvrtkom neka nam ponovno postanu život - kazao je župnik Šakota, poručivši da barem netko iz obitelji treba sudjelovati taj dan ili na svetoj misi ili na klanjanju ili na cijelom programu te da to bude "osobni doprinos očuvanju župne zajednice onakvom kakvom je Gospodin i kakvom je Gospa žele".

Budući da je vijest tek stigla iz Vatikana u Međugorje, ne zna se točan datum Hoserova dolaska u Međugorje, no pretpostavlja se da bi to svakako trebalo biti do kraja lipnja, do obljetnice međugorskih ukazanja. Možda bi upravo 25. lipnja, kada se službeno obilježava obljetnica, mogao biti prvi službeni nastup apostolskog vizitatora.

Živjet će, kako doznajemo, u starom župnom uredu, gdje je boravio tijekom svog prvog (i jedinog) posjeta Međugorju u ožujku 2017. Njegova glavna zadaća bit će unapređenje pastorala u Međugorju, tj. briga za hodočasnike. Pastoralni plan mons. Hoser iznijet će tek po dolasku, no već se sada mogu vidjeti njegovi planovi.

Prvo, omogućit će dokidanje uputa svećenicima za organiziranje hodočašća u Međugorje, kakve imaju npr. svećenici iz Hrvatske, koji mogu biti u duhovnoj pratnji hodočasnika, ali ne i organizatori hodočašća. To će mnogim svećenicima doslovce skinuti teret s leđa jer će im i službeno biti omogućen posjet Međugorju.

Zatim, mons. Hoser sigurno će tražiti od pojedinih biskupskih konferencija (onih čiji su vjernici najzastupljeniji, poput Italije, Poljske, Ukrajine, Slovenije, Mađarske…) svećenike za trajni boravak i pastoralni rad u Međugorju jer će mu to omogućiti upravo njegov status "papina čovjeka" tj. apostolskog vizitatora.

Očekuje se da mons. Hoser pokrene i neke zaustavljene projekte u Međugorju, poput natkrivanja prostora ispred vanjskog oltara koji može primiti između 10 i 15 tisuća vjernika i izgradnju kapele za trajnu adoraciju Presvetom oltarskom sakramentu.

U Međugorju očekuju da bi, upravo s punomoći Svete Stolice, mons. Hoser mogao napraviti mnogo i na poboljšanju mjesne infrastrukture jer su prilazne ceste u katastrofalnom stanju, kao i opskrba električnom energijom, osobito tijekom ljetnih mjeseci kada često nestaje električne energije zbog rada velikog broja klimatizacijskih uređaja.

Sve je to potrebno za normalan prihvat hodočasnika, kojih u to hercegovačko selo dolazi između milijun i milijun i pol godišnje iz cijeloga svijeta.

Neće ulaziti u pitanje ukazanja

Premda mons. Hoser neće ulaziti u pitanje ukazanja, on će se sigurno susretati i s vidiocima (što je učinio i za prvoga posjeta), a to je potrebno jer su vidioci, na neki način, godinama prepušteni sami sebi i osjeća se velika potreba za njihovim uključivanjem u rad s hodočasnicima, što im dosad nije bilo omogućeno.

Dolazak mons. Hosera, kako smo ovih dana mogli čuti u Međugorju, Vatikan je pažljivo pripremao, pa je Međugorje redovito posjećivao i apostolski nuncij u BiH koji je dolazio kako bi dobio što bolji uvid u stanje i mogao pomoći mons. Hoseru pri preuzimanju dužnosti kojom Vatikan želi "osigurati čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju".

Međugorje je s oduševljenjem dočekalo imenovanje mons. Hosera

 • Službeno omogućeni posjeti svećenika Međugorju
 • Mons. Hoser ukinut će svećenicima zabranu organiziranja hodočašća u Međugorje, zbog koje su mogli biti samo u duhovnoj pratnji hodočasnika, ali ne i organizatori, poput hrvatskih svećenika

 • Nadogradnja svetišta kod vanjskog oltara
  Već dulje vrijeme govori se o potrebi natkrivanja dijela svetišta kod vanjskog oltara i izgradnje kapelice za 24-satno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentnom, što će sada biti moguće.
 • Svećenike se šalje u trajne misije u Međugorje
  Franjevci ne mogu opslužiti golemi broj hodočasnika koji pristiže, pa će mons. Hoser biskupskim konferencijama uputiti dopis da pošalju svoje svećenike u trajne misije u međugorsko svetište.
 • Popravak mjesne infrastrukture
  Prilazne ceste u katastrofalnom su stanju, a električna mreža često puca u ljetnim mjesecima, pa se očekuje da bi mons. Hoser to mogao riješiti s državnim i županijskim vlastima.
 • Rad s vidiocima i njihov rad s hodočasnicima
 • Premda je misija mons. Hosera izrazito pastoralne naravi, on će se susretati i s vidiocima i poraditi na njihovom cjelovitijem i organiziranijem uključivanju u rad s hodočasnicima.

Darko Pavičić | Večernji list

Glas naroda

VIZITACIJA (lat. visitatio), također i kanonska vizitacija, u crkvenoj terminologiji označava pohod nekod crkvenoga poglavara ustanovama i osobama za koje je izravno odgovoran.

„Glavni cilj svih vizitacija je vođenje ljudi prema čvrstom i pravovjernom nauku, uz iskorjenjivanje hereza, podržavanje dobra morala, te ispravak svega zloga; upozoravanjem i poučavanjem da se narod potakne na vjerske osjećaje, mir i nevinost i da se učini poželjnim štogod bi mogla nalagati razboritost vizitatora za dobro vjernika, kako već vrijeme, mjesto i mogućnosti dozvole. (OVO ZADNJE JE JAKO POTREBNO MEDJUGORJU).

Vizitacije pripada svim crkvenim poglavarima koji imaju redovitu javnu jurisdikciju nad osobama, zupama. Papa po svojim izaslanicima može vršiti vizitaciju po cijelome svijetu, patrijarsi, primasi, metropoliti, biskupi i apostolski vikari, te kapitularni vikar i administrator sede vacantis mogu vršiti vizitaciju na teritoriju za koji su odgovorni.

O obavljenoj vizitaciji vizitator je dužan sastaviti izvješće, koje mora biti pohranjeno u arhivu dijeceze ili provincije kao službeni spis, a posebno BISKUP u svojem pohodu papi (ad limina apostolorum) na temelju njega iznosi neovisno i posebno izvješće o stanju svoje dijeceze, dok redovnički poglavar o vizitaciji izvješćuje svoga nadređenoga.

... znaci nije zamijenio Biskupa Perica ...

svi ćete vi požaliti što biskupa perića
niste slušali moji posiljeni međugorčani
jer sve l-aži jednom će isplivati
jel tak il ne tak bumo videli

... e ovih novinara kako podilaze "medjugorcanima" ... a mozda je novinar HDZ-ovac kako bi ostavio truncak nade za ostanak malo preostalih Hrvata na vjekovnim ognjistima ...

Vizitator biskup Hoser neće ulaziti u pitanja ukazanja nego će se brinuti za graditeljska pitanja???
Vjernici očekuju baš suprotno. Naravno, brinut će se o lovi koja stiže sa masom posjetitelja jer je to kao sviježi izvor kapitala za Vatikan. Samo se brine za lovu, a ukazanja prepušta kako ko hoće. Kapital je glavni a vjera tako i tako rapidno tone i nestaje jer samo zaslijepljeni vjeruju da je tu bilo 47000 slijetanja i polijetanja.

uzimati novce od bolesni
vijrnike vračarama zavoditi
a dobrom se nadati
to neće ići moji izgubljeni fratrikosi
jel tak il ne tak ili sam ja nešto krivo reka

... ako pare budu isle u Vatikan to ce biti dobro za Hrvatski narod ... to bi znacilo da se sigurno nece imati cime finacirati HDZ-BiH izborna kampanja ... ostade im samo velika dobit kladionicarskih drustava ...

Crkva D.O.O u kombinaciji sa lokalnom interesnom bandom.

koliko izbjeglica zna narod je branija fratrine
i više je sluša njh nego crkvene poglavare
zato za propast našega grada nije kriva crkva
nego naša tupava glava
koja više viruje sekti nego svetom ocu franji
jel tak il ne tak ili sam ja nešto krivo reka

Rastraj bandu vicki i tu ekipu

Valjda će Hoser napravit kanalizaciju kad dođe znali iko ukazivali se još gospa ili samo 47000 puta ko to broji imali evidencija

Slika korisnika strangelove

Pa kad ne znaju, da su dali Medjugorje parkovima sad bi lukocem plovile gondole, 10 eur

Biskup je nedvosmisleno ponovio trajno stajalište Biskupskog ordinarijata u Mostaru, tj. prethodnoga biskupa ordinarija Pavla Žanića (1980.-1993.), i sadašnjega, da na temelju brojnih ispitivanja ne drži vjerodostojnim nijedno "ukazanje", nijednu "poruku", nijednu "tajnu", nijednu "pergamenu",

Jao vidi ekipice malih miševa ili ti zečića kako cijuču od jada sto papa ne vjeruje biskupu Periću već je poslao svog čovjeka.
Udruga jugonostalgosi Strangelov , Izbjeglice na ćevapima i poznati domoljub Milorad Milojica Bugarski pate ko patike zbog proglasenja Medjugorja svetištem.
Poćurili ste opet iz svojih rupica.
Sreća naša sto vam samo Bog vidi sta vam je u srcima jer bi nama pozlilo.
Bože hvala Ti sto si nam to sakrio.

Što će biti prvi postupci papina biskupa za Međugorje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari