Ljubuški vodeći u podizanju novih nasada maslina

ljubuski.info

Ljubuški kraj je vodeći u podizanju novih površina pod kulturom masline, a prema podacima objavljenim u dokumentu "Strategija poljoprivrednog i ruralnog razvoja općine Ljubuški za razdoblje od 2018. do 2022. godine", kroz prethodno razdoblje zasađeno je oko 55.000 stabala.

Upravo na području ljubuške općine djeluje i najveća uljara za preradu ploda masline s kapacitetom od 3.200 kg u jednom satu, dok se, kako je navedeno, u BiH na godišnjoj razini konzumira oko 500.000 litara maslinovog ulja.

Od te količine samo petina otpada na ekstra djevičansko maslinovo ulje, što uvjetuje mogućnost plasmana na domaćem tržištu.

Kada je u pitanju općina Ljubuški, cjelokupna dosadašnja proizvodnja maslinovog ulja je u klasi ekstra djevičanskih maslinovih ulja, a to je, kako stoji u dokumentu, potvrđeno na brojnim manifestacijama u zemlji i regiji.

Uz pogodnu klimu, velike zasluge za ovaj uspjeh imaju nezagađena tla i vode, posebice brda Buturovica i Obala, koja pružaju izvanredne mogućnosti za razvoj maslinarstva.

Kako bi se još više pospješio razvoj ove agroturističko-gospodarske grane, strateškim programom predviđeno je načiniti katastar, odnosno evidentirati površine na kojima se uzgajaju masline, ali i udružiti sudionike sektora maslinika u svrhu djelovanja kroz različite prezentacije i edukacije.

A kako bi se analizirao i brendirao proizvod, potreban je angažman marketinških tvrtki u stvaranju novog proizvoda s naglaskom na autentičnost i zemljopisno podrijetlo.

Prednosti i nedostaci

Prema SWOT analizi, prednosti u razvoju sektora maslinarstva u ljubuškom kraju su, između ostalog, suvremeni pristupi u proizvodnji, zemljišni potencijali, blizina izvoznog tržišta, prerađivački kapaciteti, kvalitetan sadni materijal, ali i motiviranost stanovništva za bavljenjem maslinarstvom.

Među mogućim "prijetnjama" navedeni su: imovinsko-pravni odnosi, tržišni pritisak jeftinijih proizvoda iz okruženja, neosmišljena agrarna politika, ograničena mogućnost okrupnjavanja zemljišta, neodgovarajuća razina upravljačkih i marketinških znanja maslinara i slično.

Dnevni list

Glas naroda

Kako stojimo sa nasadama smilja?

italija ima više maslina na jednoj njivi nego je površina hercegbosne bivše
pogledaj te na internetu siciliju i sardiniju-ne pišite gluposti gugl zna sve

i sta sad sto ima ne bi niko drugi smio sadit

ja predlažem da u veljačkom polju sadimo banane
tako je sve u ledini a imamo okolo polja [ * neprimjereno * ]a koliko oćeš kurile bi banane
ne želim ovim nikog uvrjedit no i ova glupost bi kod nas prošla

Posadite novog nacelnika i sve u opcini i okolnim izmisljenim radnim mjestima

ja sam čuja neznam baš jeli istina
da poticaje maslinarima dili ljubuška općina
na deset maslina jedan litar maslinova ulja
da ljubuški maslinari
imaju ulja za ribu začiniti
ljubuške masline u svitu su poznnate
daju najljepše maslinove grančice
a kada su ekstremne godine
imaju i maslinove plodove
jel tak il ne tak pitajte ljubuške maslinare

ima i poticaj za takve kao sto si ti da se sto brze istrijebe radna dozvola za njemacku hehehehehe

Ljubuški vodeći u podizanju novih nasada maslina
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari