Presušio vodonatapni kanal u Šipovači, ugroženi usjevi

ljubuski.info

Poljodjelci sjeverozapadnog dijela općine Ljubuški opet su u problemima! Nakon što je protekle zime sadnja krumpira uvelike kasnila zbog obilnih kiša, sada poljodjelci muku muče s nedostatkom vode potrebne za natapanje poljoprivrednih površina.

Naime, tijekom proteklih nekoliko sušnih i sparnih dana poljodjelci su imali pune ruke posla oko 'pojenja' ljubuškog mladog krumpira i ostalih poljodjelskih kultura. No, vode nije bilo dovoljno pa je vodonotapni kanal Klobuk-Vojnići-Šipovača-Veljaci u donjem dijelu toka presušio te je tako većina posađenog krumpira u Šipovači i dijelu Veljaka ostala bez vode koja život znači.

Tek tijekom noći, uz veliku angažiranost vodočuvara i samih mještana, u kanal doteku minimalne količine vode, koje su nedovoljne za potrebe poljoprivrednika iz Šipovače.

Svakim novim sušnim danom štete su sve veće, a poljodjelci sve pesimističniji, jer, ako se i izbjegne potpuno stradanje usjeva, nedostatak vode donosi manje prinose, a s tim i manje prihode. Naklonjene im nisu niti vremenske prognoze za naredne dane.

Ljuti i razočarani, prozivaju krivce i zahtijevaju rješavanje problema. Optužbe su uglavnom usmjerene prema čelništvu općine Ljubuški te prema Vijeću Mjesne zajednice Šipovača-Kašče, od kojeg će zahtijevati žurnu i učinkovitu angažiranost oko ovog dugogodišnjeg problema, a razmišlja se i o zahtijevanju proglašenja elementarne nepogode.

Nekad je u vodonatapnom kanalu bilo dovoljno vode za sve, dok je posljednjih godina vode sve manje. Nekoliko je uzroka tome. Ugroženi korisnici vodonatapnog kanala najveći problem vide u natapanju vode iznad kanala u Vojnićima pomoću pumpi što je za vrijeme bivše države bilo nezamislivo kad se pridržavalo ove zabrane i kad su bili određeni dani u tjednu zabrane natapanja bližih vrhu kako bi bilo dovoljno vode i za poljodjelce pri donjem dijelu toka.

Uzimajući u obzir navedeno, apsurdno je da je posljednjih nekoliko godina Općina Ljubuški na stotine tisuća kvadratnih metara brda iznad Vojnića (pro)dala pojedincima koji to brdo krče i sade poljodjelske kulture (krumpir, smilje, plastenička proizvodnja) koje natapuju iz navedenog vodonatapnog kanala izravno ugrožavajući poljodjelce Šipovače i dijela Veljaka.

Stoga i ne čudi što Šipovčani glavne krivce za sušu vide u čelništvu Općine, pitajući se pri tome kako interesi pojedinaca mogu biti ispred interesa zajednice te na njezinu štetu. Napominju da su se duž kanala stvorile pukotine kroz koje se dio vode gubi, a da je najavljena rekonstrukcija do danas izostala.

Moguće da je jedno od rješenja za spas poljoprivrede u ovom dijelu općine i izgradnja vodozahvata na lokalitetu Vir u zaselku Banja u Šipovači, za što je iskazan pozitivan stav općinskog načelnika Nevenka Barbarića, ali je prvo potrebno izvršiti ispitivanja količine vode, što se planira krajem ljeta.

Pored zaduženih za vodonatapni kanal Klobuk-Vojnići-Šipovača-Veljaci, Šipovčani dio krivice pripisuju i poljoprivrednom vodstvu zbog nedovoljnog angažiranja oko rješavanja ovog problema.

Poljodjelcima Šipovače krivo je i prijašnje vodstvo Mjesne zajednice Šipovača-Kašče koje nikad nije diglo glas protiv postavljenih pumpi i za rješavanje problema, ali i sadašnje Vijeće MZ zbog izostalih konkretnih poteza, zbog čega i traže Zbor građana, koji bi se uskoro trebao održati.

Problem je i sve manja količina vode u rijeci koja je nekoliko puta i presušila, a ekološkoj katastrofi uvelike je pridonijela i hidroelektrana Peć Mlini. Izgleda da ekologija i nije pri vrhu prioriteta kako samom stanovništvu tako i vodstvu općine Ljubuški. Da jest, spriječila bi se katastrofa flore i faune u rijeci, a vodonatapnim kanalima diljem općine ne bi plutale fekalije, leševi životinja i otpad.

Ako se već ekološkim pitanjima ne posvećuje dovoljno pažnje, trebalo bi barem pučanstvu i gospodarstvu. Ako se uskoro ne osiguraju dovoljne količine vode za poljodjelske usjeve, pretežito nezaposleni Šipovčani, kojima je poljoprivredna proizvodnja glavni, a za većinu i jedini izvor prihoda, neće imati puno izbora - ili 'trbuhom za kruhom' u zapadne zemlje ili pak u 'hajduke i uskoke'.

ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
ljubuski.info galerija
Šipovača portal

Glas naroda

Proglasite elementarnu nepogodu velikih razmjera, javite drugu dobročinitelju neka preko milorada zatraži intervenciju putina, inače, nema krumpira. Problem lako riješiti. Buco to zna, koliko je dva i dva.

Kako je to moguce bas sad kad inamo najvise kise a vode nam najmanje triba?!Nešto sa narodom neština!!!

...odgovor je sljedeci: ohladite se u hercegovackim OAZAMA - ljubuskim PARKOVIMA ...

eto vam elektroprivreda herceg bosne pa se žalite njima

ZOVITE ŽARKICA on je šipovacki faraon.

Stize Buco Cuco sace voda zivila partija eto i parkovaca

Tito je ima para da plati stražare a ovi naši HDZeovci grabe samo sebi sad će brzo izbori možda će dat malo cimenta radi glasova za popravit kanal

u trebižatu ima dovoljno vode no protok nečistim kanalima je nemoguć
niko kanale ne čisti
adeze samo dere narod a ne pravi ništa nisu ustanju očistit kanale austrije i povećat protok da pumpe rade a da se navodnjava
u tom kanalu veljaci nikad kravu ne mogu napojit posle druga tita
zato su gorušu digli na gračinu pa poje dubrave
općina samo uzme pare od prodaje i koncesije a za vodoprivredu boli je briga

Zašto općinsko vijeće ne uvede naplatu za korištenje vode iz vodonatapnog sustava?
Veći dio općine nema mogućnost korištenja vode iz rijeke i skupo plaća vodu iz vodovoda za zalijevanje u ljetnom periodu, dok drugi dio općine ima sve blagodati korištenja vodonatapnog sustava i prema njeme se odnose maćehinski i uvijek slažu priču o ugroženosti.
Ovdje je nepravda očita i tome treba stati u kraj, uvesti naplatu za korištenje kanala i smanjiti cijenu vode iz gradskog vodovoda!

Presušio vodonatapni kanal u Šipovači, ugroženi usjevi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari