Pred berbu smilja se pojavile nove špekulacije o cijeni otkupa

ljubuski.info

Jedni govore bit će 3 KM, drugi govore 1 KM, pa se ovih dana pojavila priča da će negdje u ZHŽ-u cijena otkupa biti 2 KM. Mnoštvo priča, zasad neutemeljenih, pojavilo se pred berbu smilja koja će uskoro krenuti.

Cijenu otkupa još nitko ne zna, odnosno nikakvih službenih potvrda nema. U ljubuškom Roingu kažu kako je sve što se priča na razini spekulacija i da ni o kakvoj konkretnoj cijeni sada nije moguće govoriti.

Početkom godine Dinko Dujmović iz Grupacije proizvođača i prerađivača smilja govorio je da bi cijena mogla biti 2 KM.
Za očekivati je da bi otkupna cijena kvalitetne zelene mase biljke u sezoni berbe u ljeto 2018. mogla biti 2 KM, ali to opet ovisi o količini prinosa, kvaliteti i potražnji za esencijalnim uljem u tom trenutku - kazivao je tada Dujmović, kojeg ovih dana nismo uspjeli dobiti na broj, tako da ne znamo drži li priča s početka godine još vodu.

U istočnoj Hercegovini, pak, kako stvari stoje, cijena kilograma bit će oko 1,30 KM. Tako je Nada Marić, vlasnica poduzeća za otkup i preradu smilja, istaknula da njezini kooperanti s kojima je do sada radila ne odustaju od smilja.

Kretanja na svjetskom tržištu

Možda cijena od 1,30 KM nije dovoljno visoka, ali ni cijene od tri do pet maraka nisu realne, baš zato što su pale i cijene ulja na svjetskom tržištu, tako da se ni u ovoj sezoni ne očekuje neko drastično povećanje, ali se zna da krize dođu i prođu, tako da sam svim kooperantima savjetovala da ne odustaju jer su nasadi već formirani, samo ih treba održavati - kaže Marić.

Premda i ove godine pojedinci pokušavaju stvoriti euforiju, prošla godina ostavila je gorak okus kod većine proizvođača, tako da nitko više ne pada na priče o visokim cijenama. Ljudi su uložili velik novac, mnogi su za pokretanje biznisa digli kredite, radili i mučili se, a onda su došli problemi s otkupom. Prvo nisu imali kome prodati zelenu masu jer je sve bilo prezasićeno, pa je došlo do pada cijene zbog prezasićenosti tržišta. Došlo je i do verbalnih sukoba jer su se u priču uključile i neke udruge koje nisu imale veze s poljoprivredom, a pričalo se naveliko i o privatnim interesima pojedinaca koji su bili kreatori tih sukoba.

Kako će se ova priča rasplesti, nije poznato, ali s terena dolaze informacije da su neki već odlučili preorati svoje smilje i krenuti ispočetka s nekom novom kulturom. U idućim tjednima, kada krene berba, bit će jasnija budućnost "mirišljavog zlata".

Željko Andrijanić | Večernji list

Glas naroda

Koja prevara

Najveća prijevara u posljednjih stotinu godina! Ali se postavlja pitanje : Tko je taj što je prevario????

Dinko Dujmovic nije platio ni ono sto je dosad uzeo.On nema pojma o cijeni jer za njega je najbolja cijena nikome platiti.To treba otjerati pod hitno iz Hercegovine.Koja mi je firma prezivjela.Obicni hostapler.

Dujmović je kladionica Derby i sad da se on bavi smiljem hahaha

ja mislim da cijena od 2 KM more bit i realna cijena.
Povrat investicija triba računat na 15 godina i više,a kod nas bi da se sve uloženo vrati za dvi tri godine i da se lipo živi,e toga brajo nema.

Onaj tko radi u smilju 5 godina (ja) zna da one literature i izdržljivosti biljke i eksplotaciji od 8-10 godina i puni prinos od 3- do 7-8. godine ne pije vodu, poslije 2-3 godine se smanjuje prinos i treba smanjiti na 1 berbu godišnje plus prosada da ne govorimo. Sve u svemu neisplativa kultura tko ne radi sam pred sobom

Da si ti imalo pametan znao bi to prije sadnje

Mali proizvodaci trebaju sve zaorat,a velikim udarit dnevnice od 100 maraka i svi na dobitku

nikakva dnevnica,sve triba pritvorit da se naplaćuje po učinku.
Pa izvoli radi koliko želiš i zaradi lovu a ne po satu pa se izležavat.

Lavandavuvikmarka

Ništa ti od cmilja nema.

O kojoj prevari vi pričate pa u bivšoj državi smilje je bilo oko 2 njemačke marke po kili.A ovi bi htjeli da je cijena smilja velika to diktira tržište.

U bivšoj državi se bralo samoniklo smilje tako da ne pričate g.uposti a to i ovo danas smilje je nigdje veze

Tako je i želo se samo pola sadnice .

Kakve bolan sadnice u ta doba.

Pred berbu smilja se pojavile nove špekulacije o cijeni otkupa
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari