Čovićev počasni doktorat je čista katastrofa!

ljubuski.info

Profesor Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić komentirao je dodjelu počasnog doktorata od strane Sveučilišta u Zagrebu članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjedniku HDZ-a BiH.

Prof.dr.sc. Mile Lasić osvrnuo se i na protivljenje takvoj odluci članice Senata tog sveučilišta i pročelnice Odsjeka za zapadnoslavenske jezike i književnost Đurđice Čilić, čiji je glas jedan od njih pet koji su glasali 'Protiv' dok je 12 članova Senata bilo 'suzdržano'. Mostarski profesor osvrnuo se i na dodjelu počasnog doktorata predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu od strane Internacionalni univerziteta u Sarajevu (IUS), a tijekom njegovog boravka u Sarajevu prošlog vikenda.

"Žao mi je što Sveučilište u Zagrebu uradilo to što je uradilo"

U slučaju ljudi, autora mnoštva knjiga kao što je to slučaj s pokojnim njemačkim kancelarom Heinrich Waldemar Schmidt, riječ je zapravo o počasti kojima sveučilišta ili univerziteti čine uslugu sebi jer se kite ugledom tih ljudi. U slučaju balkanskih neprilika provincijskog mentaliteta kada se doktorati dodjeljuju tek tako, dakle bez ikakvih zasluga ili uz posve pogrešna objašnjenja kakvo je bilo u slučaju člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda u BiH Dragana Čovića, prilikom dodjele doktorata na starom i uglednom Sveučilištu u Zagrebu gdje je kazano da ga se nagrađuje za njegov doprinos u usmjeravanju migracijskih tokova u pravcu Hrvatske, čime se popravila migracijska slika u Hrvatskoj - riječ je o čistoj katastrofi koja će se uzimati za primjer kako se to ne smije raditi. U pravilu se na Balkanu, u postjugoslavenskim zemljama radi o trange-trange uslugama, dakle političara koji glume da su državnici, a to nisu i sveučilišta koja su duboko provincijalizirana i utoliko mi je žao što je jedno od najstarijih sveučilišta u regiji, Sveučilište u Zagrebu, ovo uradilo što je uradilo, komentirao je profesor Lasić za BHRT.

On je istaknuo da se mora voditi računa tko i kako dodjeljuje najviše počasne akademske titule.
Htio bih reći: vodimo računa tko dodjeljuje. Ponekad se radi o zaista krasnoj gesti kojom se čini počast onome kojem se dodjeljuje i samom sebi i u slučaju postjugoslavenskih zemalja, zastanimo i zapitajmo se što se ovo radi. Zar smo zaista pogubili sve kriterije, u vremenima 'fake news', 'post-truth' eri, lažljivih politika i političara i provincijskom mentaliteta koji je ovladao univerzitetima i sveučilištima, komentira ovaj mostarski profesor.

"Treba imati hrabrost i kazati što je moralo biti kazano"

Ipak, on ističe hrabrost profesorice Čilić koja se kritički osvrnula na prijedlog dodjele počasnog doktorata članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjedniku HDZ-a BiH, ali i skrenuo pozornost na pretenciozne atribucije prema samom Čoviću, nepotrebnoj euforiji ali i omalovažavanju.

Profesor Lasić kaže:
Prvo, potrebno je imati hrabrosti poput profesorice Čilić pa kazati to što je moralo biti kazano. Drugo, u pojedinim reakcijama potom, uključivo uvaženog kolege Pavičića, bespotrebno su se dometnule neke atribucije poput one da se radi o bivšem avio-mehaničaru u Sokolu. To jednostavno nije točno. I treće, treba se čuvati pretjeranih euforija, kako sa slavljenjem ovog čina, tako i njegovim apriornim omalovažavanjem. Kao i uvijek potrebna nam je umjerenost te javna riječ, objektivna i odmjerena, koje je sve manje.

Uspoređujući geste zagrebačkog sveučilišta koji je počasni doktorat dodijelilo Čoviću te sarajevskog sveučilišta koji je isti dodijelio turskom predsjedniku Erdoganu, prof. Lasić kaže:
Utoliko bi i ova javna riječ trebala doprinijeti demokratizaciji samog postupka kako se ne bi ponavljalo da se mimo ustaljenih procedura i dobrih običaja u svijetu manipulira počasnim doktoratima, bilo da se radi o dodjeli počasnog doktorata u Zagrebu ili onoga u Sarajevu, pri čemu se mora biti objektivan pa kazati da to nema istu težinu jer se u prvom slučaju radi o vjerojatno najuglednijem sveučilištu na ovim prostorima, a u drugom se radi o jednoj turskoj instituciji na tlu BiH, dakle privatnome sveučilištu u Sarajevu.

On smatra da se, posebice po ovim pitanjima treba odrediti objektivno i odmjereno.
Pa ćemo valjda, korak po korak, naučiti ponašati se kako se već ponaša javnost, kako se ponašaju sveučilišta i kako se dodjeljuju počasni doktorati u civiliziranom svijetu, zaključuje profesor Lasić.

Glas naroda

Još nije sve izgubljeno dok ima ovakvih ljudi. Kad ovakvi ljudi budu na izbornim listama može se nadati nečemu,a ne vaš hrs koji ne smije ni spomenuti čovića a glume nekakve velike hrvatine.

Nema ni od ovakvih nikakve koristi. I profesor Kukić piše stalno kolumne i kritizira, ali kakve koristi, tko to čita. Ako se ne kandidiraju nikakve koristi. Ponovno će Čović i HDZ vladati i jadni narod (pošteni) trpiti, ostajati bez posla i seliti. Nemojte više ni pisati

Pogubio se moral,dali će se nekada vratiti vidjet ćemo

Lasic je bivsi i sadasnji clan socijaldemokratskog saveza (izrazito lijeve komunisticke orijentacije)..inace kao covjek ljudina al politicki jugonostalgicar..

Profesore i tebi cemo dodjeliti pocasni doktorat zato sto si ipak malo progledao na hrvatski problem.

Čovićev počasni doktorat je čista katastrofa!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari