Hrvati u BiH neće daleko dogurati savezom Čović - Dodik

ljubuski.info

Predsjednik Hrvatske stranke prava Nikola Raguž izjavio je kako će Hrvatska stranka prava, na sljedećim izborima, nastupiti u širem bloku hrvatskih opozicijskih stranaka na čelu sa HDZ-om 1990.

On ističe da je bliži kraj vladavine HDZ-a jer ako se uzme da HDZ ima vlast u kapacitetu kakvog nikada nije imao, od mjesne zajednice do člana Predsjedništva, vlast i po vertikali i horizontali, slobodno se može reći da je ovo najgora vlada Dejtona do danas.
HSP na izbore izlazi na svim razinama vlasti osim za člana Predsjedništva, jer ćemo u sklopu toga bloka podržati zajedničkog kandidata, rekao je Raguž.

On je komentirajući rad Hrvatskog narodnog sabora istakao da Hrvatska stranka prava nije članica HNS-a, zbog toga što u HSP-u smatraju da je HNS u službi jedne političke stranke odnosno u službi pojedinca.
U Hrvatskom narodnom saboru, HDZ ima dvotrećinsku većinu, i sami mogu donositi sve odluke, tako da im od drugih stranaka niko i ne treba. Ostale stranke koje sudjeluju u radu HNS-a služe kao obični fukusi i njih se tu ništa ne pita, dodao je Raguž.

Raguž je govoreći o HDZ-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona po kojem dobar dio Hrvata ostaje bez aktivnog prava glasa kazao da HSP kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona ne podržava HDZ-ov prijedlog.
HSP se zalaže da se Izborni zakon mijenja na području čitave Bosne i Hercegovine a ne samo na području Federacije. Ne podržavamo HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, niti taj način, jer smatramo, pogotovo kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, da su po tome najviše zakinuti Hrvati Središnje Bosne. Apsolutno nam je neprihvatljiv prijedlog zakona koji je predložio HDZ, kazao je Raguž.

Za vrijeme vladavine HDZ-a događa se povijesno iseljavanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Najviše Hrvata u povijesti je otišlo za vrijeme njihove vladavine. Nisu ispunili nijedno od predizbornih obećanja, pa ni ovaj prijedlog izmjena Izbornog zakona. Smatram da je i to jedan od velikih poraza politike HDZ-a, jer im je to bilo glavno obećanje - dodaje Raguž.

On je govoreći o najavi Povjerenstva za vojne poslove Zastupničkog doma američkog Kongresa o pojačanom vojnom angažmanu na Balkanu zbog širenja ruskog utjecaja i sprege politike HDZ-a sa Rusijom kazao da je HSP apsolutno protiv bilo kakvog ruskog utjecaja u Bosni i Hercegovini.
Sama veza Milorada Dodika i Dragana Čovića dovoljno govori u kojem smjeru ide sadašnja hrvatska politika u BiH. Mi smo za saradnju i saveza sa Evropskom unijom i SAD-om. Savez Čovića sa Dodikom Hrvate u Bosni i Hercegovini udaljava od NATO-a. Nama je prioritet NATO i ulazak u Europsku uniju, a na ovakav način jako smo udaljeni od toga, i mislim da na ovakav način nećemo daleko dogurati - zaključio je Raguž.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari