U godinu dana pravnu pomoć zatražile 184 osobe

ljubuski.info

Pomoć, koja je tražena od Zavoda za pravnu pomoć Zapadnohercegovačke županije, uglavnom se odnosi na savjetovanje o činjenicama i okolnostima glede pokretanja određenih upravnih, sudskih postupaka, kao i mogućnosti ostvarivanja osobnih prava (prava na mirovinu, na socijalnu skrb, invalidninu, prava iz radnog odnosa i sl.).

Od navedenog broja, žena je bilo 90, a muškaraca 94. U skladu sa Zakonom o osnovama socijalne zaštite obitelji s djecom, pružane su pravne usluge strankama u formi savjeta, izrade podnesaka, molbi osobama koje imaju pravo ostvariti određena osobna prava.

Županijski zavod za pravnu pomoć je u 2017. godini imao ukupno 6 zastupanja u predmetima gdje su uključena maloljetna djeca, od toga su 2 predmeta u prekršajnim postupcima, 4 predmeta u kaznenom postupku i tri predmeta u vidu pravnih savjeta za maloljetnike.
Kada je riječ o broju pružene pravne pomoći, koja se odnosi na djecu ili o pravima djeteta, prema našim podacima bilo ih je ukupno 13, od kojih se većina njih odnosi na brakorazvodne parnice, povjeravanje i skrb jednom od roditelja i plaćanja uzdržavanja - alimentacije te jedan slučaj utvrđivanja očinstva - navodi se u izvješću Zavoda za pravnu pomoć ZHŽ-a.

Nadalje, iz spomenutog Zavoda navode kako je glede sadržaja zahtjeva za primijetiti da se veliki broj njih odnosi na imovinsko-pravne i nasljedne odnose, kao i prava iz komunalne infrastrukture, usluge-račune za električnu energiju te mogućnost isključenja električne energije, telefone, odvoz otpada i sl.

Tijekom prošle godine branitelji ovoga Zavoda angažirani su, temeljen rješenja sudova, u 22 predmeta iz oblasti kaznenog prava.

U predmetima iz oblasti kaznenog prava branitelji su zastupali počinitelje kaznenih, odnosno prekršajnih dijela.Što se tiče strukture kaznenih djela uglavnom se radi o kaznenim djelima protiv imovine (krađe, teške krađe i sl.), pokušaj ubojstva, razbojništvo, bludne radnje nad maloljetnom osobom, kaznenih djela iz sigurnosti prometa, zatim neovlaštene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, nasilja u obitelji i sl.

Od tri najteža kaznena djela (ubojstvo u pokušaju i razbojništvo), angažmanom branitelja, dva riješena tako da su prekvalificirana u lakše oblike, dok je branitelj bio razriješen za treći slučaj pokušaja ubojstva angažmanom odvjetnika optuženika.

Večernji list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari