Radnicima tvrtki u stečaju isplatiti sve neizmirene plaće

ljubuski.info

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio je jednoglasno i po žurnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o stečajnom postupku FBiH.

Ovim izmjenama se aktualni zakon usklađuje s presudom Ustavnog suda FBiH koji je svojevremeno donio odluku iz koje proizilazi da radnicima tvrtki u stečaju treba omogućiti isplatu svih neizmirenih plaća, a ne samo osam minimalnih.

Sud je takvu presudu donio odlučujući po zahtjevu potpredsjednika FBiH Milana Dunovića koji je osporio odredbe koje su ograničavale broj plaća koje treba namiriti radnicima.

Dunović je na izvanrednoj press konferenciji održanoj u siječnju prošle godine upoznao javnost s odlukom Ustavnog suda u ovom predmetu.
Dva članna (33. i 40.) federalnog zakona o stečajnom postupku proglašeni su neustavnim. Prema stavu Suda, ne može se vremenski ograničavati rok niti visina plaće radnicima dok je njihova tvrtka u stečajnom postupku, kazao je tada potpredsjednik FBiH.

Presuda Ustavnog suda FBiH u ovom predmetu donesena je 23. ožujka 2016., a zahtjev za ocjenu ustavnosti podnesen 22. rujna 2015. godine, kazao je također tom prilikom Dunović negodujući što ga je Ustavni sud obavijestio o svojoj odluci nekoliko mjeseci po njezinom donošenju.

Glas naroda

Slika korisnika strangelove

jos da je izglasati da se zakoni moraju provodit

Radnicima tvrtki u stečaju isplatiti sve neizmirene plaće
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari