Dan osamdeset peti, branitelji na prosvjedu u Sarajevu

ljubuski.info

Branitelji od ranog jutra na putu za Sarajevo, šator na Bijači povjerili zmijama.

Zar je više ikome potrebno ponavljati što se branitelji danas iz cijele Federacije okupljaju ispred Parlamenta u Sarajevu, to su i zmije na Bijači odavno shvatile, a što će se dogoditi ako Parlament ne izglasa tri glavne točke Rezolucije, e, to ni one neznaju?!

7 h

Zaboravljeni krenuli put Sarajeva!

10:45 h

Prosvjednici stigli u Sarajevo.

11 h

Ispred Parlamenta prosvjednike dočekala čelična ograda, prosvjednici spontano blokirali ulicu ispred.

11:20

Ponuđen izmijenjen popis predstavnika branitelja/boraca koji će nazočiti zasjedanju Parlamenta!

Branitelji na rubu živaca, odlučni kako moraju ući svi predstavnici dogovoreni prošli put, ako ne uđu planirani, kažu, "ulazimo svi!"

11:40

Pristiže kolona prosvjednika, više od tisuću njih iz Srebrenika!

11:55 h - policija zaštitila Vladu Marušića

Branitelji koji prosvjeduju pred zgradom Parlamenta FBiH otjerali su Vladu Marušića koji je nekada bio član udruge Zaboravljeni branitelji.

Naime na mjestu prosvjeda došlo je do naguravanja, a bivši suborci su nakon Marušićevog udaljavanja dobacivali i "bacite ga u Miljacku". Marušića je morala zaštititi policija. Suborci ga inače smatraju "plaćenikom vlade".

Problem je nastao kada je Marušić pokušao ući u zgradu jer je, kako je sam tvrdio, dobio poziv. U pritisku koji je rezultirao udaljavanjem Marušića sudjelovali su jednako pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Specijalna policija stala u zaštitu Vlade Marušića!

13 h

Velik broj branitelja je ispred Parlamenta.

13:30

Odbor za braniteljsko-invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i Zastupnički dom Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici razmatrao je Informaciju o aktivnostima Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata na poboljšanju položaja boračkih kategorija.

Usvojene zaključke prenosimo u cijelosti:

  • Zastupnički dom Parlamenta FBiH zadužuje Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata da u roku od 45 dana završi i objavi kompletan registar učesnika u skladu s propisima
  • Zastupnički dom Parlamenta FBiH zahtijeva od resornog ministarstva žurno dostaviti Vladi FBiH na usvajanje Nacrt zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji te da isti Vlada FBiH uputi u parlamentarnu proceduru
  • Zastupnički dom Parlamenta FBiH zahtijeva od Vlade FBiH da u roku od 15 dana donese uredbu o pravima razvojačenih branitelja koja bi se počela primjenjivati od 1. srpnja 2018. godine, a pod kojom bi bili obuhvaćeni razvojačeni branitelji stariji od 57 godina koji nisu ostvarili nikakva primanja po drugim osnovama
  • Okončati proceduru implementacije odluke Ustavnog suda FBiH vezano za izmjene Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima uprave, sa ciljem određivanja nadležnosti po pitanju evidencija iz oblasti vojne obaveze.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH na sljedećoj sjednici izjasnit će se o danas usvojenim zaključcima Odbora za braniteljsko-invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a kojim se između ostalog nalaže Ministarstvu za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata FBiH da u roku od 45 dana od dana usvajanja zaključka završi i objavi cjelokupan registar sudionika, u skladu s propisima.

14:38 h

Darinko šalje fotografiju, sebe, Drage i ostalih predstavnika, izravno iz Parlamenta.

15:10

Drago za govornicom u Parlamentu.

15:30

Pripadnici Armije BiH, posjedali po cesti na koju se izlazi iz Parlamenta, specijalci im raspoređeni iza leđa, intervencija neizbježna!

Mi ćemo svoje dobiti s vama ili bez vas!

Predsjednik Udruge "Zaboravljeni branitelji" Drago Grbavac, u svojstvu predstavnika branitelja obratio se zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

On je kazao kako je odluka Odbora za pitanje boraca kupovina vremena, jer parlamentarci sve mogu riješiti za sat vremena. Istakao je da se borci ne slažu s registrom ministra Salke Bukvarevića.

Dodao je kako su građani FBiH birali parlamentarce u Parlamentu FBiH, poručujući im da to ne smiju zaboraviti. Grbavac je kazao da on od FBiH nije dobio ni marke, pitajući zastupnike ima li uopće pravde za bivše borce.
Spreman sam za ove ljude dati sve što mogu. Mi ćemo svoje dobiti s vama ili bez vas. Mnogo puta smo govorili Salki Bukvareviću da nam kaže šta ne valja i mi ćemo to izmijeniti. Vi govorite da nema novca, a ja vas pitam kako nema novca, rekao je Grbavac.

Vlastima je poručio kako moraju objaviti registar branitelja i javno kazati tko je ubačen u registar u kojem se ne bi smio uopće nalaziti. Parlamentarcima je podvukao da se ne dovedu u situaciju da nose ljude na duši.
Na svijetu ne postoji država koja se ovako odnosi prema bivšim borcima. Ako je nekoga stid da se objavi njegovo ime u registru, zbog čega ga nije stid da prima pare, kazao je Grbavac dodajući da je potrebno izraditi novi registar.

On je kazao kako dobro zna koliko je boraca iz Ljubuškog na terenu i da bi sasvim logično bilo da može pristupiti registru i vidjeti ko je bio na terenu u Ljubuškom.
Ja sam ponosan što sam branio ovu državu. Nemam razloga da se toga stidim. Danas trebate riješiti ovaj problem. Ko god misli drugačije neka izađe ispred zgrade Parlamenta FBiH i to kaže ljudima koji se nalaze ispred, rekao je on.

Bukvarevića je pitao i zbog čega niko od predstavnika bivših branitelja nije pozvan na današnju sjednicu parlamentarnog odbora.
Molim vas u ime ovih ljudi koji se nalaze ispred da se ovo riješi. Ako ovo ne riješite, ja bih volio da sve bude uredu i da ne bude nikakvih incidenata. Razmislite o tome, kazao je Grbavac poručujući zakonodavnoj vlasti kako ne treba ništa pitati Vladu FBiH.

Ako se uvede braniteljski dodatak, postao bi obveza prema svim braniteljima

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obramebno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prezentirao je na tematskoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta Informaciju o aktivnostima Ministarstva na poboljšanju položaja braniteljskih katerogija za razdoblje od 1. travnja 2015. do 30. travnja 2018. godine.

U toj informaciji, kad je riječ o izdvajanju novca iz federalnog proračuna za korisnike braniteljskih prava, navedeno je da je u prvom tromjesečju 2018., za 88.828 korisnika osobne i obiteljske invalidnine isplaćeno oko 68,4 milijuna KM te da su ukupno predviđena godišnja sredstva za tu stavku 280,3 milijuna.

Za pomoć u liječenju branitelja u tekućoj godini predviđeno je 1,5 milijuna KM, a za sufinanciranje troškova pokopa pripadnika braniteljske populacije 400.000 u proračunskoj 2018. godini, za nabavku putničkih automobila ratnim vojnim invalidima prve grupe 1,5 milijuna, odnosno 60 automobila krajnjim korisnicima.

I ove godine realiziraju se projekti zapošljavanja djece poginulih branitelja te projekti samozapošljavanja i zapošljavanja putem braniteljskih zadruga.

U 2018. godini za stambeno zbrinjavanje RVI i braniteljske populacije predviđeno je 675.000 KM, navedeno je u Informaciji.

Kad je riječ o zakonima što tretiraju prava branitelja u fazi izrade je zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji kojim je propisano 15 prava te je prednacrt upućen 9. travnja županijskim skupštinamana na davanje mišljenja u roku od 30 dana. U proceduri je i Nacrt zakona o braniteljskim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

Bukvarević je zastupnicima kazao da Ministarstvo podržava i sudjeluje u realizaciji svih projekata zapošljavanja i samozapošljavanja braniteljskih kategorija.
Ministarstvo je poduzelo sve zakonske radnje kako bi bilo servis braniteljima i članovima njihovih obitelji. Ono što nismo uspjeli riješiti dosad su prava razvojačenih branitelja, ali ove godine je Nacrt ovog zakona ponovno stavljen u proceduru. Neutrošeni i eventualno dodatni novac bi omogućio da konačno riješimo zakonski pitanje ove kategorije. Predlažemo i donošenje zakona o reprezentativnim braniteljskim udruženjima jer je u FBiH aktualan problem predstavljanja branitelja - rekao je Bukvarević.

Kad je riječ o uspostavi registra branitelja dodao je da takav registar postoji za svaku općinu, a da su također dostavljeni registri za Tuzlansku, Zeničko-dobojsku i Unsko-sansku županiju, dok su u fazi izrade za Sarajevsku, Hercegovačko-neretvansku i druge županije.
Registar je prvenstveno potreban institucijama koji se bave braniteljskom zaštitom, a suština je da ga imaju općine, županije i Federacija te sve institucije koje se bave braniteljsko - invaldskom zaštitom. Idemo u pravcu da ga stavimo na raspolaganje svim takvim institucijama - kazao je Bukvarević.

Što se tiče braniteljskog zahtjeva za prestanak financiranja svih, izuzetno brojnih braniteljskih udruženja, on tvrdi da je takva odluka donesena još u kolovozu prošle godine na razini Federacije, ali i da su općine te županije nastavili financiranje predvidjevši i u aktuelnoj proračunskoj godini novac za te namjene.
Pozivam predstavnike braniteljskih udruženja da se obrate općinskim i županijskim razinama jer nema, čini mi se, opće podrške na terenu za realizaciju takvog zahtjeva - smatra Bukvarević.

O važnom zahtjevu razvojačenih branitelja za uvođenje braniteljskog dodatka u Federaciji kazao je da bi taj dodatak, bude li nazvan tako, postao obveza prema svim braniteljima.

Bukvarević je naveo da je predviđeno osnovno osiguranje za branitelje u stanju potrebe i da za svaki drugi zahtjev treba izdvojiti dodatni novac.
Međutim, ako Parlament donese odluku da za branitelje treba izdvojiti i dodatnih 300 milijuna KM, nemam ništa protiv, ali onda treba naći način za realizaciju takve obveze - dodao je.

Ključno pitanje je donošenje zakona o pravima razvojačenih branitelja - zaključio je ministar Bukvarević u obraćanju parlamentarcima i predstavnicima braniteljskih udruženja, koji nazoče tematskoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta posvećenoj stanju i aktualnoj problematici u oblasti braniteljsko - invalidske zaštite.

16:30

Branitelji i dalje u bliskom kontaktu sa specijalcima.

UZB Ljubuški

Glas naroda

Sretno!

Neka vam je Bog na pomoci

Opet zaokruzite Barbarica na izborima.

Sve najbolje suborci
Bog neka vam je na pomoci.

Evo stigao je Erdogan,uspjeli ste pokrenuti Bakija da vas fino uduši u slanom,lijepom moru.. ;)
aplauz. vidi se tko su partizani tko ustase itd. pametnije bi vam bilo da ne iskrivljujete povijest mislite na svoju dicu ako ih imate uopce
sretno cmok
(a ja sam ju branio od svih njih skupa s pravim braniteljima,dok je vas vecina bila stuttgart bojna,a predstavljate se kao zb.)

e brate više i partizani i ustaše, pa ti si te stare partizane i doveo na vlast zadnjih 25 godina s puškom na leđima ta svi iz današnjeg hdz-a su obnašali visoke pozicije u partiji i bivšem sustavu, zar ti to nije čudno malo, sve bivši direktori preduzeća, bivši sudije i milicajci, i danas ti isti koje si doveo na vlast pričaju kako su oni ugroženi bili a svi bivši funkcioneri, bit će da su sami sebe ugrožavali i mlatili prije 91 godine

Zato tebe vodi HDZ na čelu sa lažnim pukovnicima,tipa Marija Hercega i ostalih.

Ajde ti " Bravo Tiho " kad si bio u ratu dajnam ime i prezime da vidimo di si bio!! Tvoj je komentar [ * neprimjereno * ] i bespotreban al sta ces kad svakakva [ * neprimjereno * ] ima pravo na svoje razmisljanje... Dasta svi ste vi iza skriveni imena pravi branitelji a ovi nitko i nista .. Sram te bilo ti da si bio u ratu nebi njih podcjenjivao ..

Svaka vlast od postanka Svijeta ,čuvala je i štitila ,svoje branitelje!Ako gledamo filmove o starom Rimu,vidimo kako su ,branitelji imali ,neku vrstu penzije ,imanje, ili druge benificije!Sve vlasti su shvaćale kako su zadovoljni branitelji ,jamac prosperiteta i napretka! Sve! Ali ne i ovaj naš ,kriminalno koruptivni režim!Jesuli režimlije naučile išta iz svojih pogrešaka ,vidit ćemo uskoro! U Parlamentu BIH!? Hoće li BIH krenuti u pravom smjeru,kako se režimske snage kunu! Ili u propast!? Pozdrav Mirotvornim Braniteljima ! Sretno!

Samo zaokruzite nevenka na izborima,sta je uradio za vas sada po pitanju toga

alo bolan nisu sad izbori za načelnika već za parlament i županije

zaokružite i debelog markotića i dr landeku. Stare borce ali za svoj džep! A vama
branitelji š ipak!

Ne valja ovo sa Marušićem ! Iako je, sam pomalo kriv!Ne treba čovjeka linčovati! Izabrao je drugi put!Ali to sad nije bitno!Jesu li to Sokolovi u Parlamentu!?

Aktivni branitelj sam od 91 do kraja 97,ratovao i protiv Srba i Muslimana. Kada pogledam ovaj video uz Škorinu pjesmu svaka mi se dlaka ježi. Lipo je viditi sve branitelje sa svim zastavama na ovom prosvjedu,ova slika govori samo jedno,ovaj prosvjed je radi iste politike i istih ljudi ili njihovih sinova koji su onda bili na vlasti i koji su danas na vlasti. Ustrajte u borbi protiv ovih komunista,l.o.p.o.v.a,udbaša sa svih strana,budite jedno jer sve isto muči i Srbe ,Muslimane,Hrvate i ostale manjine. Moj osobni status je riješen ali u potpunosti će biti riješen kada svim braniteljima bude riješen. Bog vam na pomoći,,

Svaka cast vidi se da si covjek
slazem se sa svim navedenim

Moj Vlado Marusicu sto ti je to trebalo biti takav covik nek ti je bog na pomoci a i svi drugi koji misle da ce bolje proci koni izdaju nek razmisle.

i šta ? ništa, eto samo registar aje i to je nešto. a nacrt zakona o razvojačenim je usuglašen ima 3 mjeseca po županijama , ništa o dodatku naravno

Ee bidoni moji,vlast je u sluzbi naroda a ne obratno

Dragi svaki ZB treba davati deset posto od mirovine (ratni dodatak) ako je dobije

Podrska UZB ma gdje bili

Sretno i pozdrav svim braniteljima ma gdje bili

Braniteljske snage ,snažno napreduju ! Sada su u Parlamentu ! Vodi se bitka za prave ,poštene zakone ! Iako lica Sokolova iz Parlamenta govore više ,nego tisuću riječi!

sretno branitelji

sretno branitelji isretan povratak svojim domovima

Sve što vam obećaju ako obećaju slagat će čim se okrenu.

Nema povlacenja. Takvi ste bili u boju

Ja sada stvarno ništa nerazumim,tatovali jedan protiv drugin,izginulo stotine instotine ljudi sa obadvije strane pa sada traže nešto navodno zajedničko.
Jeli mi more neko ovaj apsurd pojasnit.

E ti Daleko nisi ni pola pametan pa da nesto skontas, al valjda ces nadoc tek si mlad i zelen

Taletko a di si ti tatova? Pokrajina Bavarska?

Ti imas pravo, ja sam tamo gdje su pametni, u Bavarskoj a gde si ti,

Dobili smo svoja prava a vi huskari crknite POBJEDILI SMO

A ko će vas sve nahraniti.Ko će vam zaraditi.Kada mladi vide zasto rade nece niko ostati.
Necu ni ja.Nisam manit.Sami sebi zaradite.

Dali vas je vlado marušić blagoslovio kao nekad, [ * neprimjereno * ]čki cinično da ne može gore biti. Dali je osnovao drugu, svoju, udrugu u cilju razbijanja jedinstva branitelja. Poslan je od begića da prošnjuva i pokuša ponovo što sramotno uraditi protiv branitelja. Doći će vrijeme kad će se stidjeti svoji nedjela.

Nisam ni ja ovca.Odoh i ja.Ja raditi a vi [ * neprimjereno * ]iti i lovu primati.

Ti ko radiš! He,he!

Radi on ,pichi do banke!

Pici pajdo sto brze mores

Picim ,,picim ,,,,picicu,,,i na more sticicu,,,.,

Ne može tebi nitko ništa objasniti jer si ograničen čovjek i mrziš.

za lava tako je pajdo a ovi lazni nek se sada malo zapitaju kako je primat mirovinu na racun poginulih i ljudi koji su branili al doce sve na svoje

Cekaj ti da sve dodje na svoje,,,,,a mi Drugovi picimo na More,,,,,

Halo,,,,,drugovi,,..,.,,.,Svratite na Kozaru,,,,,Ja castim,.,.

Lako je tz braniteljima .,.,Sve je njima ravno do mora,,,,,More im do koljena

Za daleko sta je utrza se za laznu invalidninu i uvoznicu sve ces vratit sa kamatama uvlaciguzu

za tu lažnu invalidninu pitaj predsjednika Bote koliko je se naprima isto tako za uvoznicu, pa ga pitaj za opg za lažnu invalidninu koliko je povuka poticaja , slobodno ga pitaj nije valjda zaboravija ako je sad zaboravljen , e moj pajdo pusti šupljačine, svi pošteni jelde

Necu vas nija hraniti.Nisam pametan ali sam brz.
Odoh odma.

Ko ce vas milion uhljeba hraniti i vase " zasluge " finansirati.Dobro ste zamislili ali tesko ostvaivo.
Mama pozuri spremi onu jaknu zakasniti cu na prugu za bilo gdje.Za glavom bez obzira.
Bjezim od ove mahnite drzave.

Meni se čini da su se komentatori malo " pročupali". Nešto se događa ili je prpa ili im je dosadilo. Mislim da je prpa. Sretno vam bilo Z.B. A ovi što govore da će vani ići, pa i ja bi da sam lażnjak.

Danas plati,,,,Sutra dobijes dzabe,,,.,.Sutra dobijes dzabe,.,.,

Ko je laznjak a ko nije nebriga to mene,,,,,KO nemere platit komad leba taj ide kuci praznih ruku,.,.,.Pozdrav svima od pekara koji nije laznjak,,,,,

Dan osamdeset peti, branitelji na prosvjedu u Sarajevu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari