Prošao je hrvatski narod još teža vremena, i preživio, uzdignute glave

ljubuski.info

Darko Kvesić je mladi magistar prava koji dolazi iz Širokog Brijega. Jedan je od utemeljitelja Udruge Hrvatska zvona i jedan od onih koji je pisao Statut udruge. Ovoga utorka donosimo intervju s njim.

Što Vas je motiviralo da se uključite u Udrugu Hrvatska zvona?

Otkad god postoji Hrvat na ovoj zemlji, uvijek je dizao svoj glas protiv nepravde i nepoštenja. Od neizrečenih misli nema ništa. Smisao dobivaju tek kad ih usmjereno izgovaramo, što dalje ima smisla samo ako se govor pretvara u djelovanje. S obzirom na to da smo mi, u odnosu na ostale, malobrojan narod, nužno je da tu malobrojnost nadomještamo sposobnošću, svjesnošću i vrijednošću svakog pojedinog člana društva. Upravo zbog te malobrojnosti na pojedinca pada veća odgovornost nego kod velikih naroda. Iz navedenog proizlazi da je dužnost ne samo moja, nego svakoga tko osjeća imalo građanske odgovornosti, da se uključi u društveni život kako bi dao svoj doprinos za dobrobit cijele zajednice.
Upoznavši se s ciljevima Hrvatskih zvona i namjerama idejnih začetnika koji će djelovati kako Dario kaže "poput ledolomca koji će krčiti put stotinama mladih intelektualaca, radnika, studenata, djece branitelja HVO - a u zaustavljanju guranja hrvatskog naroda u ponor", čvrsto uvjeren da iza projekta stoje osobe koje su vođene najplemenitijim namjerama, bez ikakvih skrivenih motiva, stavio sam se na raspolaganje te smo posegnuli za svojim pravom na slobodno udruživanje u svrhu ispunjenja postavljenih ciljeva. Solidarnost nije samo zadatak nego je ujedno i zadovoljstvo.

Čini se zanimljivim spomenuti da ste upravo na temu Herceg- Bosne pisali svoj diplomski rad. Zbog čega? I do kakvog ste zaključka došli?

Smatrao sam, a smatram i dalje da je zbog spleta različitih okolnosti kao i zbog nemara određenih struktura šira javnost dezinformirana o pravoj naravi osnivanja i postojanja Herceg - Bosne, tako da sam osjetio potrebu da dam svoj doprinos, a i da sam bolje shvatim kakva je bila realnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini 90 - tih godina. Došao sam do zaključka da je Hrvatska Zajednica Herceg - Bosna bila potpuno legalna i na Ustavu utemeljena međuopćinska regionalna zajednica koja je imala čvrsto uporište, kako u Ustavu tako i u Povelji UN - a iz 1945. godine, a proglašenje Hrvatske Republike Herceg - Bosne je bilo zapravo implementacija tj. primjena u praksi stavova međunarodne zajednice, tako da je s pravne strane čista kao suza. Jedini cilj koji je imala, bila je obrana hrvatskog naroda i njihovih ognjišta od velikosrpskog agresora, a to se moglo realizirati samo kroz institucije.

Kad smo se već dotaknuli nikad prežaljene Herceg - Bosne, kako vidite rješenje hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH? Je li uspostava nove federalne jedinice, trećeg entiteta, jedini način da se ostvari puna ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini?

Ipak, čini se da su je hrvatske političke elite preko noći prežalile. Očekujem da će i ove godine, u skladu s tradicijom, opet koristiti ime Herceg - Bosne za prikupljanje političkih poena.
Bošnjački politički predstavnici vode nepametnu politiku te su u potpunoj opreci s osnovnim načelima izvršavanja ugovora, debelo su ispod zdravog i zrelog razmišljanja, a još dalje od povijesnih činjenica.
Ne smijemo vezati svoju sudbinu uz jednu državnu tvorevinu koja je neodrživa, nego je osuđena na propast ovakva kakva jeste. Ovakvo uređenje BiH je samo epizoda. Ugovor koji se sustavno krši već 25 godina. Kakva će biti sljedeća epizoda - ovisi o nama. A i što je 25 godina naspram više od tisuću godina povijesti hrvatskog državnog prava u BiH. Ova tvorevina je samo jedan prisilni ukras, fikcija koja služi za dekoraciju i ništa više. Daytonski sporazum treba biti naše najjače oružje u ovoj borbi, ali nikako temelj, jer smo mi stariji od njega i prerasli smo ga. Zatim presuda Ustavnog suda BiH kojim su proglašene neustavne odredbe Izbornog zakona BiH o izboru izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u interesu legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda. Svim dopuštenim sredstvima raditi na poništavanju Petritschevih i Ashdownovih amandmana na Ustav Federacije BiH kao i na provedbi odluka Ustavnog suda na Statut Grada Mostara i uspostavu neustavnih ministarstava obrazovanja i kulture na federalnoj razini..
Kada govorimo o teritorijalno - administrativnom uređenju, uvijek ima više opcija. Budući da su skoro sve iskušane i nisu uspjele, svakako bismo trebali ostvarenje naših narodnih težnji vezati uz neki oblik entitetske ili federalne zajednice/jedinice u kojem će hrvatski narod biti većina. Nema toga odbora ni komisije, ni svjetske ni europske, nema toga predsjednika neke države, nema tog Visokog predstavnika niti koga drugoga koji bi nam mogao i trunku prigovoriti kada tražimo da u tom entitetu/federalnoj jedinici mora biti poštovano naše pravo na demokraciju, vlastiti politički subjektivitet, kulturni i politički identitet kao i svi ostali narodni interesi. Stvarna i potpuna ravnopravnost Hrvatskog naroda i hrvatskog entiteta s ostala dva naroda i ostala dva entiteta. To je maksimum, ali, ustvari, to je minimum. Mi ne možemo pristati na drugi minimum, a da ne izgubimo, s pravom, povjerenje svoga naroda.

S obzirom da smo tu gdje jesmo - da nam još uvijek drugi biraju predstavnike u tijela vlasti (Izborni zakon u još uvijek istom obliku), s obzirom da nemamo taj željno iščekivani tv kanal na hrvatskom jeziku, s obzirom da su naši branitelji "na nišanu", s obzirom da ljudi masovno iseljavaju - što dalje činiti, kako promijeniti stvari ili kako barem započeti trend promjena?

U BIH ima svega, samo nema pametne politike, jednako pravedne za sve narode. Trenutno državno uređenje Bosne i Hercegovine je za muzej u Europi. Muzej u koji će dolaziti turisti iz svih krajeva svijeta kako bi vidjeli osmo svjetsko čudo. Vodeće političke elite ne poznaju smisao posla kojim se bave. Politika je izgubila sve temelje i proporcije koje joj daju ljudski smisao. Zauzeti apstrakcijama, oni kalkuliraju i sve se više udaljuju od konkretnog života, od svakodnevnih problema koje tište malog čovjeka. Politika postoji radi čovjeka, a ne čovjek radi politike. Korijen problema leži u vlasti dekorativnih patriota koji su spremni srušiti demokratski poredak samo da bi sačuvali vlast. Kad su jednom osjetili moć, sa svim pripadajućim benefitima koje donosi vlast, čuvaju istu kao oči u glavi. Narod je opljačkan, obeshrabren i ponižen. Umjesto radnih mjesta i prosperiteta, političke elite im nude mitove pune nacionalizma, a narod je taj koji uvijek očekuje, uvijek se nada i uvijek se iznova razočara.
Potrebno je vratiti vjeru narodu da je jači od države. Narod državu stvara. Narod Vladu postavlja, narod je jedini tvorac, državotvorac i jedini stvarni vlasnik suvereniteta. Trebamo vratiti vjeru u našeg čovjeka, nadu, zanos, optimizam, a to je moguće. Na nama je da radimo odlučno i ustrajno da hrvatski narod u BiH dobije svoje prave političke predstavnike koji će štiti nacionalne interese, a upravo to će Zvona i Hrvatska republikanska stranka ponuditi na nadolazećim izborima.

Kako gledate na vodeće političare u BiH? Kako biste ih okarakterizirali? I kako gledate na trenutnu situaciju u BiH?

Gledam ih kao taoce vlastite pohlepe i gramzivosti. Već tolike godine, općenito uvjerenje hrvatskog naroda u BiH je da se stanje bezuvjetno mora promijeniti i to temeljito promijeniti nabolje. S njima istima, može nam biti isto kao i dosad. Einstein je rekao da je teorija LUDOSTI raditi stvari na isti način, a očekivati drugačije rezultate. Političku službu shvaćaju kao priliku za osobno isticanje i stjecanje materijalne koristi, a osiguranje svoje egzistencije vide samo u državnoj službi. Iz plitkih misli, a još plićih govora može se roditi samo jadna politika. Žrtve takvih njihovih misli i politike smo svi mi. Vrijeme je da se opametimo.
Također, kadroviranje podobnih i nestručnih pojedinaca je jedan od najvećih problema koji nagrizaju naše društvo. Skandalozno je da ministar pravde na državnoj razini koji dolazi iz HDZ - a BiH nije kvalificiran za obavljanje te dužnosti. Danas, kada se ruše temelji naše konstitutivnosti i ravnopravnosti kroz montirane političke optužnice, postaviti profesora latinskog jezika na dužnost ministra pravde, pokazuje svu bijedu i jad, svu neozbiljnost i nedoraslost situaciji hrvatskih političkih predstavnika. Sada, kada znamo kakvo je stanje u pravosuđu, kao stupu jedne moderne države, ne iznenađuje nas činjenica da je federalni ministar prometa i komunikacija profesor matematike i fizike, za vrijeme čijeg mandata niti jedan značajan projekt za hrvatski narod nije realiziran. Tom zlu vidimo gdje je korijen, koje su mu grane i kakve plodove daje. Ne može se svjesno pogrešno mijesiti kolač, a očekivati da uspije. Vidimo da je erozija morala poprimila elemente katastrofe, a Hrvatska zvona su tu da prekinu šutnju i ukažu na spomenute i slične anomalije i nepravde koje se događaju unutar društveno - političkog života našeg naroda u BiH te da pokrenu demokratske dijaloge sa svrhom pronalaska rješenja.

Statistike kažu da nam je prosječna plaća uvijek negdje oko 800, 00 KM, no realno je da taj prosjek "drže" plaće u javnom sektoru, a da je stanje u privatnom, u njegovom većem dijelu, katastrofalno. Kako to riješiti, kako ljudima, i u konačnici cijelom društvu, pomoći?

Statistika kao znanost se često koristi za uljepšavanje činjenica kao primjerice s prosječnom plaćom. Prosječna plaća možda je oko 800 KM, ali je medijan znatno niži. Velika većina radnika prima plaću oko 600 KM ili nižu. To je udar na zdrav razum i dostojanstvo čovjeka. Ponižava ga, obeshrabruje, navodi ga na indiferentan stav prema životu i dovodi u stanje anesteziranosti, a iz tog stanja teško je pronaći motivaciju za bilo što. Čovjek se povlači u sebe, a krajnji rezultat je anksioznost.
Plaće moraju biti usklađene s minimalnim životnim troškovima i svaki čovjek mora biti u stanju riješiti svoju egzistenciju. Neplaćanje doprinosa za socijalno osiguranje stvara nesigurnost i neodrživost sustava, zanemarivanjem zakonskih obveza prema trudnicama i ženama koje su na porodiljnom dopustu daje se vjetar u leđa antinatalitetnoj populacijskoj politici. Nisam čuo ni od jednog političara da govori da će raditi na povećanju minimalne plaće koja iznosi 410 KM dok oni imaju do 5 - 6 000 KM, da će spriječiti da pojedini politički dužnosnici sjede u po tri - četiri upravna i nadzorna odbora dok mladi ljudi iseljavaju zbog nezaposlenosti, da na odgovorne dužnosti neće postavljati nekvalificirane i nestručne dizače ruku.
Moramo ljudima omogućiti samostalan rad, poduzetništvo i proizvodnju pa će sami riješiti financijske potrebe. Sustav je takav da gazi malog poduzetnika, dok se velikima gleda kroz prste što dovodi do toga da mali na kraju opet zatvore poduzeća i završe kao radnici kod velikog. To moramo promijeniti. Neselektivna prisila povećanjem minimalca će samo zatvoriti velik broj poduzeća koji ionako posluju na rubu i pod državnom čizmom gdje im inspekcije tjedno vise u firmama. Postoje nečasni poduzetnici koji mogu korektnije platiti radnike, no postoje i oni sektori koji su jednostavno prisiljeni na niske cijene proizvoda i usluga zbog nelojalne konkurencije ili uvoza jeftine robe sumnjive kvalitete. Bitno je napomenuti da država uvijek ima načine kako će potaknuti određene poduzetnike na pravednije plaće. Isto tako se prvo trebamo izboriti za veću fiskalnu decentralizaciju, a onda kad radnici i poslodavci vide što dobivaju zauzvrat od unitarne vlasti, uložiti napore u opsežan nadzor i naplatu doprinosa te kontrolu rada na crno. Ne vidim niti jedan razlog zašto bi netko iz naše županije uplaćivao doprinose sarajevskoj eliti. Ono što dijeli nas i Sarajevo nije zid ni ponor, nego je gore jedan svijet, a ovdje je potpuno drugi svijet.

Hrvatska zvona, to smo već najavili, dat će neke svoje ljude na listu Hrvatske republikanske stranke na općim izborima koji će u Bosni i Hercegovini biti održani 7. listopada? Vaša očekivanja, i od ove suradnje i od izbora?

Mi u Zvonima, zajedno s HRS - om radimo na tome da prije nego što uđemo u vlast stvorimo takvo raspoloženje u hrvatskom narodu da svakom našem čovjeku bude jasno zašto smo ušli u vlast. Časna i poštena politika je najteži posao na svijetu. Hrvatska zvona će zajedno s republikancima zastupati probuđeni i izmučeni narod, a ne same sebe, zastupat ćemo sve ono što je do sada bilo prešućeno ili slabo naglašeno. Mi smo svi karike u lancu kojeg ćemo do izbora zakopčati u čvrstu cjelinu koja se neće dati rastrgati.
Moramo znati da je ovo djelo svega i cijelog naroda, a ne nas koji smo ovaj čas ovdje, ovo je djelo naše povijesti, ovo je djelo naše kulture, ovo je djelo svih naših nastojanja, svih naših ljudi. Zvona jasno poručuju da - Ako je ovo što imamo danas rezultat tih težnji - mi na to ne pristajemo.
Očekujem da će građani prepoznati važnost trenutka i nagraditi hrabrost naših ljudi koje vladajući nisu uspjeli prestrašiti svojim metodama. Ovo neće biti još jedna bitka, ovo će biti mjerenje starih i novih snaga. Moramo srušiti oligarhiju i čuvati novostvoreno stanje da se ona ne povrati. Potpuna duhovna, gospodarska i ekonomska obnova hrvatskog naroda u BiH moguća je samo uz nove ljude, koji sa sobom nose nove ideje, nova znanja i nove vrijednosti. Društvene anomalije na koje Zvona upozoravaju možemo promijeniti samo na jedan način, a to su izbori. Sve ostalo je malograđanska šminka koja služi samo za jalove kafanske rasprave.

Jesu li se Hrvatska zvona pojavila u najboljem mogućem trenutku?

Prošao je hrvatski narod još teža vremena, i preživio, uzdignute glave i glasa. Imamo našu povijest, koja je koji put i tužna, ali nikada i nigdje sramotna. Naše pretke ništa nije moglo otjerati s ognjišta koja su njihova od pamtivijeka. Od turskih osvajača preko pohlepnih susjeda pa sve do prve i druge Jugoslavije. Zar ćemo mi otići zato što nas domaća vlast bije?! Čovjek je slobodan samo ako mu pružimo mogućnost izbora, a može izabrati jedino ako dovoljno zna, pa njemu na razmišljanje nek' usporedi i izabere. Naš narod u BiH će morati proći svoj pakao i čistilište. Hoće li ih kroz to voditi oni koji su ih doveli pred vrata pakla, sami će odlučiti.
Ne kunemo se u svoje hrvatstvo, kunemo se u svoju volju i energiju koju trošimo poradi tog ideala. Ne želimo se množiti kao gljive poslije kiše samo u širinu, nego i poput hrasta koji će rasti i puštati svoje korijenje duboko u društvo.
Pozivam sve one koji osjećaju trunku građanske odgovornosti da nam se pridruže kako bi ovaj pokret Hrvatskih zvona zahvatio neviđene razmjere i probujao životnom snagom i radošću. Moramo svi zajedno promijeniti percepciju politike te natjerati političare da služe narodu, a ne da narod služi njima. Sve ove promjene ne zahtijevaju novu mudrost - nego nove ljude, novu ozbiljnost, povjerenje i odanost.

Hrvatska zvona

Glas naroda

Šta ima novo sa tom duvanjskom?

To HUNTI nestalo novaca za lagodan život ili je nešto drugo..nosi vas voda... Iza svega stoje isti ljudi

Lijepa analiza postojećeg stanja.Pogotovo odnosa " elite " prema narodu i nametnutih nesposobnih zastarjelih u svakom smislu uhljebničkih kadrova.
Sto vise mladih ljudi na politickoj sceni daje veci pootencijal hrvatskim zvonima.
Zelimo povezanost sa mladima pogotovo studentima koji su buducnost ovoga naroda.
Drad mi je pocetak price da je hrvatski narod prosao i puno gore i da treba doci do njegovog prociscenja.

Čović, Lijanović, Ljubić,... sve Široki.
Ovaj kao nova zvijezda u politici, opet Široki.
Sjašite više.

Odmah slagao:
"Otkad god postoji Hrvat na ovoj zemlji, uvijek je dizao svoj glas protiv nepravde i nepoštenja. Od neizrečenih misli nema ništa."

Ovaj zatucani narod nikad nije dizao glavu protiv ničega, već šuti, pogne glavu i maksimalno reagira na anonimnim komentarima ili kući ženi i na kavama kritizira.
To ne zna šta je udruga, sindikat, prosvjed, peticija, demonstracije, hod, osnivanje liste-stranke, nasilne demonstracije, građanski neposluh...

To je zatucano i zaostalo na razini onih migranata iz Azije. Taman migranti došli među svoje. Još vole ukrasti i prljavi - na istoj su razini.

Bravo majstore kakve pobune ko je se kad pobunio svi ovi koji su pokrali sve po Hercegovini se vozaju smiju kome je dlaka falila koje pobune hahaha pobuna je kad se pobunis ko ira u velikoj Britaniji a o cemu ovaj prica koje prezivljavanja pa ovde vise mladosti nema svi odose

Napokon nešto novo. Samo neopterećeni mladi ljudi donose promjene i moramo im dati svu podršku. Samo naprijed.

Eto u Širokom ,Grudama.Ljubuškom,Posušju su takozvani Hrvati-Katolici na vlasti od 90-tih i štasmo dobili i štaćemo još dobiti,mlade političare ovakvog Kalibra to jest podmladak Vladajuće kaste,a pametna Omladina odlazi tamo gdje se od svog rada živi ili životari a ovdje moraš biti ko oni da možeš preživjet,novi entiten novi HARAČ i političko zaposlenje-uhljebljene.ZVONA su ODZVONILA.pogledajte ZABORAVLJENE BRANITELJE i sve vam je jasno........

" Nije slagao ".
Hrvatski narod se borio protiv Turaka, Austrougarske, prve Jugovine, druge zloglasne komunističke Jugovine, četnika i islamista i stvorio svoju drzavu kakvu ne moze ni jedna bogata Katalonija.
A sada je ostala borba sa svojim elitistima , uhljebima, korumpiranim i nesposobnim [ * neprimjereno * ]ama.
Mladost sa studentima je osovina koja će to promijeniti.Kada pobijede onda ce se otvoriti horizonti za razvoj civilnog drustva i humanijeg drustva.
Ove izbjeglice ne lice na nas.Mislim da je to jedna tuzna konstatacija isfrustrirane osobe.
Puna podrska hrvatskim zvonima i Bog vas blagoslovio.

Ma vi ste propali ko grčka,samo to ne znate. Europske sluge i konjusari bili prije pa ćemo biti i sad!

Još Hrvatska ni propala.Odavno je ova pjesma.Konjusari su bili Slovenci a Hrvati su bili tjelesna straza carici sa svojim kravatama.

Za nevjerovati,uvjek tuđe sluge i zaštitari a svoje nismo u stanju sačuvati od svojih lop-ina takozvani političara i uhljeba, ratnik, profiter, [ * neprimjereno * ]k zavidan, pohlepan, egoista, e tosmo ti mi Ercegovci-.Živite u stvarnosti a ne u Budućnosti.... A to se vidi iz priloženog. Jadan onaj koji samog sebe hvali a susjeda kudi. Sve znamo a u biti Ništa neznamo, tapkamo u mistu i pomalo Tonemo.

Odzvonilo je u glavama mnogima koji bi preko noći stvorili drustvo po mjeri svakog covjeka.
To je grijeh nestrpljivosti.Kao oni su odmah spoznali sve probleme civilnog drustva.Sindikati ,
prosvjedi itd.
Ovo je pročišćenje koje će trajati generacijama.
Nismo nikakvi mrzitelji susjedstva niti snisishodljivi jer smo uvijek bili buntovnici i zato nemamo zastitnike kao drugi narodi.
Pitate li se zasto ih nemamo kao Stbi , Muslimani ili Židovi.
Mi smo Hrvati.

Odzvonilo kako te nije stid ssmoga sebe.Sta se stalno ponizavas.Ako imas o narodu takvo misljenje pa sta si onda ti.

Mi Hrvati BiH ne svacamo da je gasenjem Herceg Bosne unistena nasa nada da cemo biti ravnoprani sa ostala dva naroda u BiH.Sada imamo EU putovnice gdje ce mnogi otiici na put bez povratka .Nas je manje danas 45% manje nego 1990.Sve nase vodje od 1991 su radile samo za sebe a ne u interesu naroda.Ostaje nam ona Matoseva Hrvati su sluge tudjih slugu ato vidimo i danas kad se vodi sluganska politika Plenkovica prema Briselu.Danas Brisel a nekad Bec,Buninpestaili Beograd.Takvi smo nazalost!?!?

Mene je stid mojih koji su se oduprli Turcizmu a ja kako kažu neki buntovnik pase držim desno pa u provaliju tj.ka Zapadu s petero dice a dati pravo velim sam se sebe nekad stidim disam rođen i s kim živim,,bio u ratu i trbam platit mirovinu e pa neću odo Merkelici pa neka dica imaju Kinder jaja a ti se ponosi DRAČOM,KAMENOM i SMRDELJIKOM,a znaš zašto je SMRDELJIKA,poz.Ercegovačkim Zvonima.2256

E ponosim se sa svim nabrojanim.Za mi je sto djecu odvede da se ovde hercegovacke ustrajnosti ne napunise.Sada ce biti Merkelini mlitavci a mogli su biti tvrdi ka ovaj nas kamen
Sada će ih u skoli svi mlatiti.

Odzvonio si ti sa svojom izjavom na sramotu svojih djedova koji su zuljevitim rukama i svojom hrabroscu cuvali i hranili svoju čeljad.
Neka ti je sretno graditi svapsku drzavu i hraniti svabe.
Oni ce te cjeniti i u goste zvati.

Dica će završit školu a dobro uče i svojim znanjem i sposobnošću sebi izgraditi karijeru kao mnogi koji su otišli ali nepismeni i opet uspjeli bez partijski knjižica i fratarski pasića,a dica će praviti kuće u ercegovini i zaposliti takve za crkavicu i vozati kabriolete od Merkelice,turci nam nisu naudili ko ovi naši partijaši a bivši udbaši,sretno ti srećko u ercegovini Ovi vaši ne znaju štaje dječiji a vidiš Merkelica ne gleda u kojoj si partiji dabi ti dala dječiji a posa pogotovo koliko si sposoban mislim stručan toliki ti je takulin ne mislim na našu sposobnost manipulacija,podobnosti,krađe,prevare ,kumstva i tako do BESVESTI.

Kako je loše kod Njemaca svi gastarbajteri Pohrlili sa dicom u Herceg Bosnu na svoju djedovinu daje ograde Dračom i podrže političke dobročinitelje i počeli sadit CMILJE.

U omladini je spas,spavaj do popodne a posle podne u ljiljaku,diploma ima kod Ševe uspjeh zagarantiran,samo budi podoban.

Odzvonilo sta napravi.Nije valjda da zbog djecjeg ode i povede dicu sa sobom.Da dica tudji jezik govore a ne svojih djedova.Ko da ce ti dica na djecjem placu zaraditi.
Previse gledas u buducnost a nikada se nezna sta je dobro.
Tako kazu nasi stari.

Prošao je hrvatski narod još teža vremena, i preživio, uzdignute glave
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari