Na višim razinama daleko više korupcije i oslobađajućih sudskih presuda

ljubuski.info

U okviru svojih aktivnosti u borbi protiv korupcije, Misija OESS-a u BiH predstavila je izvještaj "Praćenje procesuiranja predmeta korupcije u BiH - prva procjena".

Analiza i preporuke predstavljene u izvještaju nastale su kao rezultat praćenja okončanih predmeta korupcije pred sudovima u BiH. Francesco de Sanctis iz Misije OESS-a kazao je da je cilj izvještaja da domaće institucije i javnost pruže nepristranu i konstruktivnu analizu odgovora pravosuđa na korupciju.
Ovaj izvještaj temelji se na praćenju predmeta korupcije na svim sudovima u BiH i u njemu se navodi bezbrojne primjere predmeta protiv visokoprofiliranih izvršitelja koji su se završili oslobađajućim presudama, ne zbog složenosti predmeta ili sposobnosti obrane, već zbog upitnog ili lošeg tumačenja zakona od strane sudaca ili tužitelja, naveo je De Sanctis.

De Sanctis je precizirao da se izvještaj temelji na praćenju 67 predmeta korupcije koji su pravosnažno okončani u razdoblju 2010.-2017. godine.
Na osnovu statusa optuženog ili štete načinjene javnom interesu, predmete smo kategorizirali u tri kategorije: visoka korupcija, korupcija srednjeg ranga i predmete sitne ili administrativne korupcije. Od ovog broja, 14 predmeta je visokog ranga, 22 srednjeg, 31 sitne korupcije. U predmetima visokog ranga, osam ih je okončano oslobađajućim presudama, dva predmeta su bila djelomično osuđujuća, dok su svega četiri presude bile osuđujuće, podaci su koje je iznio.

Kad se to usporedi s predmetima nižih razina korupcije, dodao je De Santis, tu je bio veći broj osuđujućih presuda pa se može dobiti i odgovarajući zaključak.

U svojim preporukama, OESS poziva VSTV BiH, kao tijelo odgovorno za naprednu obuku nositelja pravosudnih funkcija, da poduzme efikasne mjere kako bi se unaprijedilo kapacitete tužitelja, osobito u pisanji optužnica, te istrage financijskih aspekata korupcije, kao i sudaca.

Glas naroda

Njihova država!

To je zato što je sud u BiH pod potpunom kontrolom politike.

Tako je i Nevenko Barbaric srusijo komunalno pravosude u njihovim rukama jedino u BiH stoje sruseno oce Neven srusit sve sto mu nepase

riba se čisti od glave a ne od repa ovde svak razvlači utrobu strani domaći al šta kad nestane utrobe misli li itko o tome

Na višim razinama daleko više korupcije i oslobađajućih sudskih presuda
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari