Počela Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH

ljubuski.info

Defileom članova kulturno-umjetničkih društava u raskošnim narodnim nošnjama, u nedjelju je u Mostaru počela Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH, koja je ove godine okupila oko tristo sudionika.

Raskoš nošnji, plesova i napjeva hrvatskog naroda BiH je svojim izvedbama u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače pokazao mnoga kulturno-umjetnička društva (KUD) iz gotovo svih većih mjesta i gradova u BiH.

Smotra folklora, koja se održava od 1995. godine, 'šetala' je po BiH, jedno vrijeme je bila u Novom Travniku, a zadnje dvije godine održava se u Mostaru. Do 2000. godine smotru je organizirala Hrvatska matica iseljenika, a nakon toga Udruga hrvatskih amaterskih kulturno - umjetničkih društava (UHAKUD) u BiH.

Izvornost i kvalitet

Predsjednik te udruge Vedran Vidović kazao je u razgovoru za Fenu kako je značaj ove manifestacije nemjerljiv te da učesnici svake godine donesu na scenu nešto što se dugo godina nije vidjelo, što se već lagano počelo zaboravljati.
Većina KUD-ova vratila je na scenu neke oblike nematerijalnih dobara koji su bili jako zastupljeni na različitim područjima te na taj način smotri folklora dala iznimnu važnost u očuvanju nematerijalnih bisera kojima naš narod obiluje u BiH - ocijenio je Vidović.

Manifestacija je ocjenjivačkog karaktera, a na njoj se ocjenjuje izvornost, kvalitet i oblici zaštite nematerijalnih dobara.

Ocjenjivanje, kaže Vidović, nije bitno samo da bi se dobila ocjena, već zbog očuvanja kulture i tradicije.
Cilj nam je poboljšati kvalitetu rada kulturno-umjetničkih društava i smotra upravo iz tog razloga i jeste ocjenjivačkog karaktera da bi stručna komisija ukazala na neke segmente u radu KUD-ova koje bi bilo dobro popraviti s obzirom na očuvanje pojedinih elemenata nematerijalnih dobara - ističe Vidović.

Pojašnjavajući to, kazao je kako je ganga u Hercegovini nematerijalni biser koji se treba čuvati i ukoliko je kulturno-umjetnička društva ne izvode dovoljno kvalitetno, komisija će im sugerirati na koji način to mogu popraviti, a ukoliko neki korak plesa nije dobar kako ga na bolji način mogu otplesati te šta je to što treba popraviti u cjelokupnom dojmu.

Stručna komisija

U stručnoj komisiji smotre su istaknuti etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi iz BiH i Republike Hrvatske, a na njoj će se birati predstavnici BiH na smotrama folklora: Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Na Neretvu misečina pala i Državna smotra Hrvatskog sabora kulture.

Poruka ove manifestacije, dodaje Vidović, koja je okupila kulturno-umjetnička društva od bosanske Posavine pa sve do mora, bila bi da je kultura način očuvanja identiteta naroda.

Sudionici Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH su: KUD 'Mokro' Široki Brijeg, KUD 'Izvor' Žabljak Usora, KUD 'Stari hrast 2000' Novi Travnik, HKUD 'Goranci' Mostar, HKUD 'Zora' Struge-Gorica, HKUD 'Hercegovac' Široki Brijeg, HKUD 'Rodoč' Mostar, HKUD 'Vrila' Dobrič, HKUD 'Sv. Ante' Dretelj, te gosti - KUD 'Pleter' Dugopolje iz Republike Hrvatske.

Glas naroda

KUD Hercegovac je dosad bilo županisko ne Široki jer tu spada četeri općine evo što društvo tu ima prostorije bilo bi objektivno da bude u Grudam ipak bi jednako bilo dolazit na probe

Nek HDZ drži tradiciju ja nemam volje cak ni dolaziti na skupove

nema folklora bez čovića

Počela Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari